• Informacje na temat:

    sałatka brokuły fasola czerwona szynka

Przepisy na temat: sałatka brokuły fasola czerwona szynka
  • Żelazna dieta na anemię

    ...● PIERŚ Z KURCZAKA - 0,4 mg ● FILET Z ŁOSOSIA - 1 mg ● PARÓWKI - 1,1 mg ● SZYNKA -1 mg ● ŻÓŁTKO JAJA - 7,2 mg ● SZPINAK - 2,8 mg ● BROKUŁY - 0,9 mg ● NATKA PIETRUSZKI - 5 mg ● POMIDORY, PAPRYKA(...) roślinnych najwięcej żelaza zawierają zielone warzywa, jak: szpinak, kapusta, sałata, brokuły. Jednocześnie są one źródłem kwasu foliowego, którego niedobory również stanowią jedną z przyczyn anemii...

Artykuły na temat: sałatka brokuły fasola czerwona szynka
  • Więcej energii w siedem dni!

    ...każdego posiłku dodawaj warzywo albo owoc. Z warzyw najsilniej działają: szpinak, jarmuż, cukinia, brokuły, buraki, ogórek, papryka, pomidory, ziemniaki, por. Warto też zawsze mieć w domu kiełki (to(...) ŚNIADANIE: Kolorowy twarożek 200 g serka homogenizowanego wymieszaj ze szczypiorkiem, rzodkiewkami i kiełkami. Do tego dwie kromki razowca. II ŚNIADANIE: Sałatka z makaronem Do szklanki ugotowanego...

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jak je przyrządzać? Z czym podawać? Przekonaj się sam. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem tętniczym...

  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    ...białej ryby. PRZEKĄSKA/PURÉE Z KALAFIORA (4 porcje) Duży kalafior ugotuj w osolonej wodzie z 7 ząbkami czosnku, po czym zmiksuj go i przypraw świeżym koperkiem, solą i pieprzem. KOLACJA/SAŁATKA(...).: tłuste ryby morskie, olej rzepakowy, olej lniany, orzechy włoskie oraz zielone warzywa, np.: jarmuż, brokuły, kapusta. (Uwaga: oliwa nie zawiera kwasów omega-3!). Poza tym, tłuszcz umożliwia...

  • Ciekawa propozycja na świąteczny stół Fot. materiały prasowe Składniki: • sałata lodowa • 30 dag szynki chałki JBB • 5 jajek • 3 łyżki uprażonego sezamu • 5 dag żółtego sera • kilka marynowanych pieczarek • czerwona papryka • trzy łyżki majonezu • dwie łyżki jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka chrzanu • sól, pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój w ćwiartki. Do misy wrzuć pokrojoną w paski sałatę lodową i pokrojoną w paseczki szynkę, ser...

  • Wygraj z anemią i odzyskaj siły

    ...między posiłkami. Żywi się głównie sałatkami. Schudła już trochę, ale... Dotychczas tryskała energią, a teraz pracuje na zwolnionych obrotach. Kiedyś wszędzie było jej pełno, a dziś głównie(...)), w kaszance. Najmniej jest go w mięsie drobiowym. Z wędlin godne polecenia są te chude: szynka i polędwica. Pewnie od dziecka słyszałaś, że na anemię najlepsza jest wątróbka. Wątróbka wieprzowa, wołowa...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Nie jest żadną tajemnicą, że Polacy kochają sałatki. Najbardziej lubiana jest oczywiście klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. To właśnie ją można by nazwać królową polskich stołów, nie tylko świątecznych. Sałatka z szynką i ananasem podbije podniebienia domowników/Fot.123RF/Picsel Tuż za nią plasują się na podium sałatka gyros i sałatka śledziowa - ta ostatnia podawana w różnych odmianach i wydaniach. Ale czy czasie Wielkanocy tylko na nie jesteśmy skazani? Oczywiście, że nie! Na...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...