• Informacje na temat:

    sałata z jakiem

Przepisy na temat: sałata z jakiem
  • Kulki z szynki z zieloną sałatą

    Pomysł na oryginalną przekąskę lub przystawkę.

  • Jak przemycić żelazo

    ...najlepiej 2 dni w tygodniu. W menu malucha powinny się też znaleźć 3-4 jajka tygodniowo. Z warzyw najwięcej żelaza zawierają szpinak, kapusta, sałata, brokuły, jarmuż (100 g tego warzywa zapewnia aż 20 proc...

  • Jak naturalnie budować odporność dziecka?

    ...pomidory, szpinak czy natka pietruszki, a także m.in. w boćwina, koperek, sałata, dynia czy morele. Nie martwmy się, jeśli dziecko za niektórymi z nich nie przepada - możemy podać mu szklankę, lubianego(...) immunologicznego dziecka witamin zawierają m.in. szpinak, sałata i pietruszka, warzywne soki , czarne porzeczki lub agrest.   Odporność może wspomóc także np. tak lubiany przez dzieci klarowny sok...

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...siebie wpływają; czy sałata powinna być w lodówce czy nie. - Najlepiej podzielić sobie w lodówce półki: osobno na warzywa, owoce, nabiał czy wędliny. Dobrze sprawdzą się pojemniki wielokrotnego...

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    ...polanym masłem czosnkowym, łososiem czy dorszem). Fit grill nie może obyć się bez sałatek! Roszponka, rukola, jarmuż, sałata masłowa i inne zielone składniki w połączeniu z garścią warzyw, chrupiącymi...

  • Jak gotuje Murakami?

    Przepisy inspirowane twórczością Harukiego Murakamiego.

  • Jak zwiększyć odporność dzieci na wiosnę

    ...nowalijki kuszą zapachem i wyglądem. Szczypiorek, sałata, rzodkiewka czy młode ogórki cieszą oczy swoimi kolorami. Niestety pierwsze warzywa są zazwyczaj naszpikowane substancjami, które mają powodować...

  • Jak zachęcić niejadków do jedzenia?

    Aktorka Aleksandra Woźniak zdradziła w kuchni "Dzień Dobry TVN", jak zachęca swoje córki Anię i Julię do zdrowego jedzenia. Szef kuchni Andrzej Polan...

  • Kluseczki marchewkowe z masłem rozmarynowy

    Niebanalne, delikatne, bardzo smaczne i pięknie się prezentujące kluseczki marchewkowe smakują wszystkim. Idealny dodatek do dań z sosami, pyszne także podawane samodzielnie, tylko z sałatą!

  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką

    Wielkanoc to nie tylko potrawy z jaj czy słodkie wypieki. Pamiętajmy, że wiosenne święta jak żadne inne sprzyjają serwowaniu nowalijek, w różnych postaciach. Rzodkiewki, szczypiorek, sałata - po nie zawsze warto sięgnąć.

Artykuły na temat: sałata z jakiem
  • Paczkowaną sałatę omijaj szerokim łukiem

    ...gwarancji usunięcia bakterii. Wiąże się to nie tylko z samym przechowywaniem, ale też warunkami, w jakich sałata była uprawiana i pakowana. Niedochowanie zasad higieny w trakcie pakowania warzyw, zbyt...

  • Jak najlepiej przechowywać sałatę?

    Warzywa liściaste (sałata, rukola itp.) mają dużą powierzchnię i dlatego łatwo więdną. Duża powierzchnia oznacza szybkie parowanie wody, której w cienkich liściach nie ma wiele.

  • Roszponka. Sałata, która nie jest sałatą

    ...​Roszponka to niewielka roślina z rodziny kołkowatych. Choć botanicznie nie ma nic wspólnego z sałatami, to jest do nich powszechnie zaliczana. Ma szereg zdrowotnych właściwości i może stanowić element diety kobiet w ciąży. Nadaje się także dla dzieci.

  • Sałata - jesienne źródło witamin

    Choć ma niewiele kalorii, zawiera w sobie całe mnóstwo witamin i składników odżywczych. Sałata to znakomita przekąska i zdrowy dodatek do wielu potraw, który korzystnie wpływa na metabolizm i układ odpornościowy. Warto jeść ją zwłaszcza jesienią.

  • Upały? Nie ma jak sałata!

    Taką miską zieleniny z wkładką i najesz się do syta, i orzeźwisz!

  • Sałata lubi zimną wodę

    Jak dokładnie umyć zdrowe, zielone listki?

  • Sezon na sałatę

    Amerykanie jedzą ją, bo jest zdrowa. Francuzi dla smaku - zaczynają od niej główny posiłek dnia. Ma sporo odmian - od delikatnych, słodkawych w smaku po pikantne, z charakterystyczną goryczką - co sprawia, że każdy może znaleźć swoją ulubioną. Warto próbować różnych odmian i mieszać je ze sobą. Liści sałaty nie powinniśmy kroić nożem, ale rwać palcami, wyjątkiem jest jedynie sałata lodowa...

  • Cykoria czy sałata – co wybrać w marcu?

    Zielona sałata czy biała cykoria? Która wersja lepiej sprawdzi się na progu wiosny? Sałata jest zdecydowanie bardziej popularna i częściej wybierana. Cykoria niepozorna i dotąd niedoceniana. Każda z roślin ma swoje atuty. Warto je poznać i świadomie wybierać korzystniejszą z opcji, zwłaszcza w trudnym dla systemu odpornościowego czasie zmian pór roku.

  • Sałata - eliksir młodości dla mózgu

    Zielone warzywa liściaste takie jak sałata, szpinak, jarmuż mogą przyczynić się do zachowania młodzieńczości umysłu i lepszej sprawności funkcji poznawczych. Dieta bogata w te składniki może odmłodzić umysł nawet o 11 lat.

  • Sałata może leczyć, jaką wybrać dla siebie?

    Sałata - królowa wiosennego stołu. Świetnie smakuje, urozmaica codzienne menu i...  leczy! Trzyma cukier w ryzach i nerwy na wodzy, dba o serce, skórę i oczy, a nawet chroni przed rakiem. Zielone(...) materii. Jest bogata w anytyoksydanty, które walczą z wolnymi rodnikami, przeciwdziałając starzeniu. Sałata lodowa długo zachowuje świeżość w lodówce (ponad tydzień), nie tracąc przy tym swoich...

Zdjęcia na temat: sałata z jakiem
Wideo na temat: sałata z jakiem
  • Jak przechowywać sałatę, by długo była świeża?

    Jak przechowywać jedzenie, by długo było świeże? Okazuje się, że istnieje wiele mitów, dotyczących przechowywania żywności w lodówce. Co do niej wkładać, a co nie? Czy można zamrozić zioła i nie stracić ich aromatu? Wszelkie wątpliwości rozwiała Aneta Łańcuchowska. Dietetyk gościła w programie "Pytanie na śniadanie", gdzie przekazała istotne fakty. - Nie przechowujmy warzyw i owoców w foliach aluminiowych bądź torebkach - doradziła. (źródło: TVP/x-news)

  • Jak wykorzystać w kuchni musztardę francuską?

    Jak wykorzystać w kuchni musztardę francuską? Powiedział o tym w "Dzień Dobry TVN" kucharz Piotr Kucharski. Zdradził też przepisy na dania takie, jak: łosoś pod musztardową skorupką, sałata rzymska z jajkami i sosem musztardowym oraz polskie burgery. (DDTVN/x-news)

  • Jak smakuje jadalna chryzantema?

    W każdym polskim domu na stołach gości sałata. Bogata w przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminy, wzmacnia odporność organizmu i jest podstawowym elementem zdrowej diety. Roszponka, rukola, masłowa czy rzymska jest nam dobrze znana. Czy wiemy jednak czym jest pakczoj, jadalna chryzantema czy musztardowce? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościł Maciej Jabłoński. Ogrodnik przedstawił