• Informacje na temat:

    salata z fasolka

Przepisy na temat: salata z fasolka
  • Lekkie sałatki z fasolką i kalafiorem

    ....  2. Sałatka: fasolkę oczyść i opłucz. Wrzuć na osolony wrzątek. Dosyp pieprz. Gotuj, aż fasolka zacznie robić się miękka. Przełóż na sitko (razem z pieprzem), osącz, przepłucz bardzo zimną wodą...

  • Szybka sałatka z fasolki szparagowej

    Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie al dente (nie może się rozpadać).

  • Młode jarzynki

    ...pomidory lub trochę koncentratu pomidorowego. Fasolka Młode strączki szparagowej (a także zielony groszek czy bób) najlepiej smakują, gdy osiągną już zwykłą wielkość, ale ziarenka w środku są jeszcze "szkliste". Wystarczy je wtedy krótko obgotować i podać z lekko zrumienioną na maśle tartą bułką. Fasolka szparagowa przestaje być "młoda", kiedy wzdłuż strąka pojawia się łyko - twarde włókno, które...

  • Sałatka nicejska

    Prosta, smaczna i efektowna sałatka na każdą okazję.

  • Burgery z tuńczyka i ziemniaków

    Lubisz burgery? W prosty sposób możesz przygotować je samodzielnie

  • Półmisek meksykański

    Na obiad dla całej rodziny

  • Zielona sałatka jarzynowa

    Oto sałatka jarzynowa składająca się z samych zielonych warzyw. Jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale równiej pięknie prezentuje się jako dodatek do drugiego dania.

  • Sałatka z indykiem

    Konkurencja dla Cezara!

  • Dieta maluszka

    Sprawdź, jakie owoce i warzywa proponujemy dziecku w kolejnych miesiącach życia.

  • Luteina – w trosce o zdrowe oczy

    Szkolne obowiązki robią się z dnia na dzień coraz poważniejsze. Uczniowie spędzają długie godziny w szkole, a po południu czekają jeszcze zadania domowe. To niebagatelny wysiłek dla oczu. Co włączyć do jadłospisu, by wzmocnić oczy?

Artykuły na temat: salata z fasolka
  • ...pamiętać, by pić dużo wody i wypłukać z organizmu niekorzystne produkty uboczne metabolizmu. - Zabronione warzywa: fasolka i groch, które mają dużo związków siarki. - Problemem mogą być pokarmy, które...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Czemu warto ją podać i z jakich powodów to właśnie kobiety powinny zadbać o jej częstą obecność w menu? Fasolka szparagowa, jak każda fasola, to bogate źródło błonnika. W przeciwieństwie jednak do fasoli jaś, czy innych odmian jest względnie lekkostrawna. Błonnik zaś pęcznieje w organizmie i na dłużej zostawia uczucie sytości. Fasolka szparagowa może więc być doskonałym wsparciem dla diet odchudzających, zwłaszcza że w 100 gramach znajduje się jedynie 32...

  • Młode jarzynki

    ...pomidory lub trochę koncentratu pomidorowego. Fasolka Młode strączki szparagowej (a także zielony groszek czy bób) najlepiej smakują, gdy osiągną już zwykłą wielkość, ale ziarenka w środku są jeszcze "szkliste". Wystarczy je wtedy krótko obgotować i podać z lekko zrumienioną na maśle tartą bułką. Fasolka szparagowa przestaje być "młoda", kiedy wzdłuż strąka pojawia się łyko - twarde włókno, które...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Sałatka nicejska

    Sałatka idealna na każdą okazję. Sprawdzi się na przyjęciu. Możesz także potraktować ją jak drugie śniadanie.

  • Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy po prostu z dodatkiem bułki tartej i masła. Aby w pełni wykorzystać sezon na to warzywo, warto również zrobić z niej wyjątkowe przetwory. Fot. 123RF/Picsel Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Współcześnie znamy ponad 400 odmian tej rośliny,...

  • Co należy jeść, żeby pozbyć się obrzęków

    ..., ryż brązowy, sałata z papryką i pomidorami w sosie winegret, woda z miętą. Lub zupa pomidorowa, papryka nadziewana mięsem z indyka, fasolka szparagowa, kompot z porzeczek. Podwieczorek Placek...

  • Sezon na fasolkę szparagową w pełni! Dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu oraz w jaki sposób to zrobić, aby nasze dania były nie tylko zdrowe, ale i smaczne? Fot. 123RF/Picsel Fasolka szparagowa, jak wszystkie rośliny strączkowe, to bogate źródło błonnika. To właśnie za sprawą tej substancji dłużej czujemy się syci i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Warzywo to może więc być doskonałym wsparciem dla osób odchudzających się, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że w 100 gramach...

  • Aby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera

    Pomogą w tym zielona herbata i szałwia, uznane ostatnio za wybitnie skuteczne w profilaktyce tej choroby. Potrzebujesz też kwasów omega-3 (oleje roślinne, tłuste ryby), należy zaś wystrzegać się tłuszczów nasyconych (masła, tłustego nabiału i wieprzowiny). Ważne są witaminy z grupy B, kluczowe dla układu nerwowego (zielone warzywa, kasze, pełnoziarniste pieczywo). Polub przyprawy curry i kurkumę zawierające bogatą w przeciwutleniacze kurkuminę. Zadbaj też o magnez (migdały, morele), żelazo...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

Zdjęcia na temat: salata z fasolka