• Informacje na temat:

    sałata z białej kapusty

Przepisy na temat: sałata z białej kapusty
  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    Dziś pak choi (czyt. pak czoj), nazywana też pakczoj lub bok choy (czytaj bok czoj) uprawiana jest w całej Azji, Europie i Ameryce. Jest to odmiana białej kapusty właściwej. Jak kupować(...). zamiast szpinaku czy jarmużu) oraz jako składnik zup. Właściwości zdrowotne 100 g (mała główka) kapusty pak choi pokrywa: 190 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która poprawia stan...

  • Do słoików na zimę.

  • ...50 dkg mielonego mięsa; 50 dkg białej kapusty; 1/4; szklanki mąki ziemniaczanej; 2 jajka; tarta bułka; 1,2 szklanki śmietany; 2 łyżki przecieru pomidorowego; 1 łyżeczka mąki; tłuszcz do smarowania blachy; pieprz; sól.

  • sałata

  • Rzodkiewka w roli głównej

    .... Przygotować sos, polać nim sałatkę. Na koniec dodać sałatę i krem. Czas przygotowania 15 minut Sałatka z kapustą i szczypiorkiem Składniki na 4 porcje: - 1/2 główki białej kapusty...

  • Cześć, dzisiaj chciałbym pokazać Wam fajny przepis na surówkę z białej kapusty, którą można przechowywać w lodówce śmiało 3 tygodnie ;)

  • Dieta kontra anemia

    ...żółtka. Z produktów roślinnych najwięcej żelaza zawierają zielone warzywa liściaste, np. szpinak, także brokuły, buraczki, papryka, fasola, szczypiorek, pietruszka, sałata, orzechy, rodzynki...

  • Przepis na surówkę z białej kapusty.

  • Żelazna dieta na anemię

    ...roślinnych najwięcej żelaza zawierają zielone warzywa, jak: szpinak, kapusta, sałata, brokuły. Jednocześnie są one źródłem kwasu foliowego, którego niedobory również stanowią jedną z przyczyn anemii(...) znacznie poprawia witamina C, której najlepszym źródłem są świeże, nieprzetworzone warzywa i owoce. Witaminę C znajdziemy m.in. w białej kapuście (także kiszonej), papryce, pomidorach, cebuli...

  • jedna z moich ulubionych surówek którą często robię, jest naprawdę smaczna, a przepis pochodzi z książeczki poradnika domowego "Potrawy jarskie"...

Artykuły na temat: sałata z białej kapusty
  • Co jeść, żeby uniknąć zajadów i pękania ust

    Zadbaj, by na talerzu gościły produkty, które są dobrym źródłem witamin A (brokuły, marchew, groch, brzoskwinie, dynia, mleko), E (oleje roślinne, kapusta biała, natka, szpinak, czarne jagody, orzechy) i B2 (kasza jęczmienna, płatki kukurydziane). Kakao i zielone warzywa dostarczą ci magnezu, a awokado i morele – żelaza. Wypijaj co najmniej 2 litry wody mineralnej dziennie – odpowiednia ilość płynów jest niezbędna do prawidłowej regeneracji komórek.

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Zielono mi...

    Sezonowe liście szpinaku, buraków i młodej kapusty prezentują się może skromnie, ale to witaminy i podstawa pysznego dania. Dodaj do nich to, co lubisz i jedz – lekko i zdrowo.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Zaparcia -  pokonaj je naturalnie

    ...mieć zaparć, jedz codziennie miseczkę kiszonej kapusty lub pij szklankę soku na czczo albo wieczorem po kolacji. Sama przygotuj taki sok. Rozdrobnij kapustę w blenderze, zalej wodą (na szklankę kapusty  2 szklanki wody) i dodaj pół łyżeczki soli. Odstaw na 3 doby. Przecedź i przechowuj w lodówce. Pamiętaj o błonniku Bez niego nie uporasz się z problemem. Nie przesadzaj jednak z ilością, bo...

  • Młoda kapusta jest rarytasem, na który warto czekać cały rok. Aby ją odpowiednio uhonorować, należy zaopatrzyć się w najlepsze przepisy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, ciepłe dni. Młoda kapusta - smaczna, ale czy zdrowa? Kapusta powszechnie jest uznawana za warzywo ciężkostrawne, a tym samym niezbyt zdrowe. Warto jednak...

  • ...z oliwek ryby – merlan, pokropionej cytryną na dodatek. Zioła i kostka gorzkiej czekolady.   Podwieczorek -  3 mandarynki i garść włoskich orzechów oraz herbata z miodem.   Kolacja- sałata z liścmi szpinaku, winegrette z szalotką. Perliczka ( kawałki kupiłam tylko suprême) duszona w liściach kapusty białej, w marchwi, świeżym tymianku… Chleb na zakwasie, ser typu bleu, gruszka...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...