• Informacje na temat:

    sałata lodowa z sosem

Przepisy na temat: sałata lodowa z sosem
  • Zupa krem z sałaty lodowej i warzyw z rosołu

    Jesienią smakuje wyśmienicie!

  • Składniki: sałata lodowa (główka), 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, puszka kukurydzy, koper, olej, sól, pieprz.

  • Sałatka ala Marta - przysłała Marta

    ...sałata lodowa; pomidor; ogórek; natka pietruszki; papryka; rzodkiewka...

  • ...1 sałata lodowa; 15 świeżych pieczarek; 1 średnia cebula; 2 puszki tuńczyka w sosie własnym; 5 rzodkiewek; 3 łyżki musztardy miodowej; 2 łyżki majonezu; tarty parmezan do posypania. (Przepis na 2 duże porcje).

  • Składniki : ser feta 1 opakowanie, puszka kukurydzy, sałata lodowa , 4 pomidory , 1 duży ogórek zielony, 2 czerwone cebule, pęczek rzodkiewki, jogurt naturalny 150 g , majonez, przyprawa do sosu tzatzyki.

  • Główka sałaty lodowej, 1 długi ogórek, 2-3 jajka na twardo, kawałek arbuza. Sos: mały kubek jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, koperek, kilka ząbków czosnku, sok z cytryny, sól, cukier.

  • By nic się nie zmarnowało

    Sałatki: bazą niech będzie sałata masłowa, lodowa, rzymska czy rukola. Dodaj do niej pokrojone wędliny, kukurydzę czy groszek, suszone pomidory, ogórki konserwowe. Sałatkę polej pysznym winegretem lub sosem do pizzy wymieszanym z kilkoma łyżkami oliwy. Frittaty: te omlety z kawałeczkami kiełbasy czy szynki i warzyw można usmażyć na patelni lub upiec w naczyniu żaroodpornym.

  • Sałatka Cezar z grillowanym kurczakiem, grzankami i pestkami dyni

    Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki masła 1 bagietka 1 sałata lodowa 40 g żółtego sera 100 g pestek dyni np. Bakalland(...) naczynia wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę wyciśnięty czosnek, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. 3. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę polewamy sosem.

  • Tortille z ananasem

    Pomysł na pyszną i sycącą przekąskę.

  • Karnawałowe przekąski

    ..., melona w kulkach lub pokrojonego w cząstki oraz kawałki szynkowej z kurczaka. Całość polewamy sosem koktajlowym, układamy kapary i posypujemy płatkami chilli . Na koniec dekorujemy świeżym tymiankiem...

Artykuły na temat: sałata lodowa z sosem
  • Sezon na sałatę

    ...sprawia, że każdy może znaleźć swoją ulubioną. Warto próbować różnych odmian i mieszać je ze sobą. Liści sałaty nie powinniśmy kroić nożem, ale rwać palcami, wyjątkiem jest jedynie sałata lodowa(...). gruszką, truskawkami. Lodowa O łagodnym smaku. Ma jędrne, kruche liście, które lekko chrupią. Jej walory podkreśli sos czosnkowy. Jest dobrym dodatkiem do tortilli. Roszponka O lekko...

  • Upały? Nie ma jak sałata!

    ...ręcznikiem  papierowym, oderwać listki  od łodyg, drobno posiekać.  Połączyć natkę z sosem. 3. Ser pokruszyć. W dużej misce ułożyć umyte  i osuszone liście sałaty, kawałki  gruszek i orzechy, polać sosem, delikatnie wymieszać. Ułożyć na wierzchu ser, udekorować nasionami granatu. Przed podaniem wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Z suszonymi pomidorami  1. Cytrynę umyć, sparzyć...

  • Zielona sałatka z sosem winegret i niebieskim serem

    Składniki: 100 g prażonych orzechów włoskich Świeża bazylia 50 g rukoli 50 g sałata lodowa Seler naciowy 3 łyżki sosu winegret 60 g sera z niebieską pleśnią Wymieszaj sałatę z rukolą. Pokrój seler i dodaj do sałatki. Dodaj rozdrobnione orzechy. Dodaj sos winegret. Wymieszaj. Dodaj ser i bazylię.  

  • Jaką sałatę wybrać?

    ...energii, poprawia trawienie i odporność. By zachować wartość sałaty, należy ją myć krótko, w zimnej wodzie. Rwać na kawałki palcami (nie kroić). Polewać sosem tuż przed podaniem. Lodowa Jej kruche(...). Dębolistna Nazywana też czerwoną karbowaną. Ma delikatny, orzechowy smak. Świetnie komponuje się z innymi sałatami (jako kolorystyczne urozmaicenie), sosem winegret, pieczarkami, łagodnymi serami...

  • Niezastąpiony majonez

    ...z dodatkiem surowego żółtka, przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą i białym pieprzem oraz odrobiną cukru. Noworoczna sałatka z różowym sosem majonezowym Na dnie szklanego pucharka umieść porwaną na kawałki sałatę lodową. Na tej zielonej kołderce ułóż małe krewetki (rozmrożone i przepłukane zimną wodą ), dodaj plasterek dojrzałego, ale nie przejrzałego awokado. Polej wszystko sosem...

  • Zielono na talerzu

    Po zimie zostało ci kilka zbędnych kilogramów? To normalne. Aby waga wróciła do normy, a organizm się oczyścił, jedz teraz lekkie dania. Ich podstawą jest zielona sałata. Każdego dnia możesz przyszykować inne, pyszne, niskokaloryczne danie.

  • Gotowa, by być bardziej fit? Podejmij wyzwanie i zamień jeden posiłek dziennie na sałatkę ze świeżyc

    ...w ciąży. Sałata zawiera również sporo kojącego nerwy magnezu, witaminy A odpowiedzialnej za dobry wzrok i witaminy E, która wpływa na kondycję skóry. Wiedziałaś, że warzywo to kryje dwa razy więcej witaminy C niż ogórek? Zielone listki pokrywają też dobroczynne przeciwutleniacze, dzięki którym skóra wygląda młodo i promiennie. Sałata lubi towarzystwo Każdy, kto dba o linię, wie, że...

  • Sałatka liońska z jajkiem w koszulce

    Składniki dla 2 osób: 1 sałata lodowa 1 mała sałata karbowana 2 garści listków botwinki 40 g boczku wędzonego 200 g chleba tostowego 2 jajka 1 pomidor Ocet Olej Sos do sałatki(...) i botwinkę, dodajemy grzanki oraz boczek, a na wierzchu kładziemy jajko w koszulce. Dekorujemy plasterkami pomidora i polewamy sosem. Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Doradca smaku".

  • Letnie specjały, które pomogą zrzucić zbędne kilogramy

    ...zwyczajnym nożem. Pokrojoną cukinie możemy podsmażyć lub zjeść na surowo. Całość polewamy pomidorowym sosem. Letnie przekąski Sezon warzywno-owocowy w pełni dlatego grzechem byłoby go nie wykorzystać. Zamiast kanapki skuś się na lekką sałatkę. Najlepiej sprawdzi się tutaj zielona sałata (lodowa, masłowa lub karbowana). Ich liście idealnie nadają się do niskokalorycznych przekąsek, ponieważ głównie...

  • Burgery mięsno-warzywne

    ...na pół, nie docinając do końca, by połówki trzymały się razem, i podpiekamy 3-5 minut w 160ºC. Wypełniamy mięsem, warzywami, sosem, posypujemy pietruszką i od razu podajemy.