• Informacje na temat:

    salata lodowa makaron pomidory

Przepisy na temat: salata lodowa makaron pomidory
  • Sałatki makaronowe

    ..."Zielona miska" Sposób przygotowania 1. Sałatka: zagotuj litr osolonej wody i ugotuj makaron. Szpinak opłucz, o ile nie jest już umyty, i dokładnie osusz. Groszek dodaj do gotującego się makaronu na ostatnią minutę gotowania.  2. Sos: jogurt zmiksuj z połową sera, czosnkiem, miętą (wykorzystaj susz z herbaty miętowej), sporą szczyptą pieprzu i oliwą. Ew. dosól do smaku. Resztę sera...

  • Tajemnicą tej sałaty jest sos...

  • Lunchboxy do pracy

    Wrapy z kurczakiem i salsą z pomidorów Składniki: 2 pszenne placki - wrapy 150 g wędzonego kurczaka bądź indyka 4 liście sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 papryki czerwonej 1 cebula(...) cebulę, pomidory pozbawione gniazd nasiennych i paprykę. Duś je na patelni, aż odparuje nadmiar płynu. Dopraw solą, pieprzem i oregano. 2. Na każdym placku ułóż pokrojone w ok. 2-centymetrowe paski...

  • Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"

  • Dieta odchudzająca

    ...rozdrobnij widelcem lub zmiel blenderem. Dodaj jogurt, parmezan i odrobinę soli. Z tak powstałej masy serowej lep małe kulki i obtaczaj je w ziołach. Czas 10 minut, cena ok. 2,5 zł OBIAD Makaron z bakłażanem i pomidorami Składniki: 80 g makaronu razowego, 1/2 bakłażana, 5 pomidorków koktajlowych, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżki świeżej bazylii, 10 g startego parmezanu, 1 łyżka oliwy z oliwek...

  • Tania szybka w przygotowaniu i bardzo zdrowa

  • Sezon na szparagi

    ...sałatek i makaronów, sporządzić z nich zupy-kremy, zapiekać z warzywami, mięsem lub rybą. Cienkie, zielone, młode szparagi można jeść też na surowo, zwłaszcza w sałatkach. Przepis na pyszną szparagową sałatkę: Składniki: ·         sałata lodowa ·         szynka parmeńska ·         suszone pomidory ·         pomidorki koktajlowe ·         pestki dyni ·         grillowane szparagi...

  • Smaczny dodatek do grillowanych mięs do obiadu jak i na dietetyczną lekką kolację.

  • Pomysł na kiełki

    Wiosenna sałatka Składniki: 3 gatunki sałaty, cykoria czerwona, kiełki sojowe, pomidory obrane ze skórki, świeży ogórek, sos winegret, pierś z kurczaka, sos sojowy, łyżeczka miodu, sól, pieprz, czosnek, wiórki migdałowe, olej, bułka wrocławska Przygotowanie: Sałatę lodową, zwykłą, cykorię czerwoną umyć, osuszyć, rozdrobnić koniecznie palcami (nie wolno używać noża). Dodać kiełki sojowe, pomidory...

  • SZYBKA, PROSTA, NIEDROGA, SMAKUJE WSZYSTKIM.

Artykuły na temat: salata lodowa makaron pomidory
  • Ach, te suszone pomidory!

    Są tak pyszne, że aż słodkie. Aromatyczne - uwięzione w słoiku z najlepszą oliwą, ziołami i czosnkiem - pomidory, to skarb każdego smakosza.

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...

  • Zachowaj świeżość na dłużej

    ....  Pomidory w kuchni Najdłużej przetrwają w temperaturze 10-13°C, ale w pokojowej również nie zepsują się przez cztery dni. Nie trzymaj pomidorów w lodówce, ponieważ nie tylko stracą smak, ale także(...) najmniej przez tydzień. Mniej więcej tyle samo wytrzymają w niej brokuły, kalafiory i sałata lodowa. Aby nie zaszkodziła im także wilgoć, wyłóż szufladę złożonym papierowym ręcznikiem, który wchłonie...

  • W gorące dni lody kuszą, ale i straszą. Powszechnie nazywane są bomba kaloryczną. Czy możliwe jest, by lody były pyszne, a jednocześnie zdrowe i odchudzające? Paradoksalnie lody mogą być zdrowym przysmakiem. Na czym polega ich sekret? Lody przede wszystkim zawierają mleko. Tym samym dostarczają sporej ilości wapnia oraz białka, a także zawierają witaminy A, B2 i B12, D i E, potas i fosfor. A te pierwiastki zapobiegają osteoporozie, miażdżycy i chorobom nowotworowym. Oczywiście mowa o lodach...

  • Letnie specjały, które pomogą zrzucić zbędne kilogramy

    ...litewski z botwinki i kefiru, z koperkiem, szczypiorkiem, rzodkiewką i ogórkiem. Spaghetti bez makaronu Makarony tuczą i powodują uczucie ciężkości w żołądku. Na dodatek szybko stajemy się po nich głodni, więc znów sięgamy po coś do jedzenia. Od czasu do czasu oczywiście nikomu nie zaszkodzą, ale co jeśli uwielbiamy makaronowe potrawy? Wtedy warto skusić na się na spaghetti z cukinii. Do...

  • Mogłoby się wydawać, że przygotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić najmniejszego problemu. Tymczasem okazuje się, że w trakcie tej prostej czynności możemy popełnić sporo błędów. Fot. 123RF/Picsel Dla Włochów makaron to prawdziwa świętość, a receptura według której jest przygotowywany, w wielu rodzinach stanowi tajemnicę, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Przygotowanie makaronu to już niemal rytuał, wokół którego narosło już wiele mitów. Warto wiedzieć, które z nich są prawdziwe,...

  • Niezawodne receptury na... zawodzący apetyt

    ...duże stężenie witamin z grupy B uspokajają. A to istotne przy braku łaknienia na tle nerwowym.  Nie stroń od makaronów Produkty z białej mąki traktuj jak przystawki. Wykorzystaj to, że podnoszą(...) Uśpiony głód obudzą m.in bakłażan, cykoria, sałata lodowa i rukola - czyli wszystkie warzywa, które są gorzkie lub cierpkie w smaku.  Najprościej i najszybciej przygotujesz przekąskę z cykorii...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Orzechy włoskie

    Chrup je na zdrowie. Zawarte w nich witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają koncentrację i pamięć, pomagają też obniżyć poziom cholesterolu. W kuchni, poza deserami, orzechy włoskie dodaje się do sałatek, kompozycji serowych, makaronów, pizzy, drobiu, a nawet do owoców morza. Wraz z makaronem Zacznij od posiekania orzechów. Podsmaż je z rozgrzanym masłem. Do orzechów...

  • Czy jedząc makaron zastanawiałeś się kiedyś, kto go wymyślił? Co wspólnego z tym przysmakiem ma Benitto Mussolini i gdzie powstała największa lasagne na świecie? Fot. 123 RF Włosi, dzięki opanowanym do perfekcji recepturom na makaron, są największym jego producentem. W ciągu roku wytwarzają około 3 milionów ton makaronu z czego połowa przeznaczona jest na eksport. Podobno na świecie istnieje aż 600 rodzajów makaronów - Włosi zastrzegli sobie prawa do 100 form i rodzajów tego przysmaku....