• Informacje na temat:

    sałata kiszona

Przepisy na temat: sałata kiszona
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewką

    Wielkanoc to nie tylko potrawy z jaj czy słodkie wypieki. Pamiętajmy, że wiosenne święta jak żadne inne sprzyjają serwowaniu nowalijek, w różnych postaciach. Rzodkiewki, szczypiorek, sałata - po nie zawsze warto sięgnąć.

  • Można kisić dowolny rodzaj sałaty, ale moim zdaniem najlepiej nadaje się do tego rzymska albo lodowa, bo mają twardsze, bardziej mięsiste główki. Masłowa wydaje się zbyt delikatna, ale możesz i z nią spróbować. Wszelkie liście po ukiszeniu i tak będą wyglądać trochę jak mokre ścierki, ale to nie szkodzi. Bo smak kiszonej sałaty wynagradza jej niechlujny wygląd. Kiszonka pozostaje krucha, ma delikatną konsystencję i jest łagodnie kwaskowa.

  • Składniki : świeże ogórki, jajka, pomidory, zielona sałata, ogórki kiszone (niewielkie ilości), rzodkiew, troszkę majonezu, śmietana, sól.

  • Sałata lodowa+ feta, do obiadu, ale ze skrzydełkami z grilla tez pyszna, polecam.

  • Sałatka wiosenna

    Mała sałata zielona (najlepsze liście to te ze środka), 2-3 pomidorki, 2 ogórki, koperek, 1 cebula, rzodkiewka, ogórek kiszony, 10-15 dkg sera żółtego startego na tarce, 2-3 łyżki oleju.

  • sałata

  • Sałatka Olivier z serem i łososiem

    ..., sałatka i na wierzch sałata dekoracyjna. Czynności powtórzyć. Smacznego!

  • bardzo łatwe do zrobienia. i bardzo zdrowe.

  • Kanapka z tuńczykiem

    W sam raz na śniadanie!

  • Przepis banalny i pewnie znany. Sos nie zachwyca wykwintnością, ale jest naprawdę smaczny i pasuje do chrupiącej sałaty, do mięs, do kanapek...

Artykuły na temat: sałata kiszona
  • Cykoria czy sałata – co wybrać w marcu?

    Zielona sałata czy biała cykoria? Która wersja lepiej sprawdzi się na progu wiosny? Sałata jest zdecydowanie bardziej popularna i częściej wybierana. Cykoria niepozorna i dotąd niedoceniana. Każda z roślin ma swoje atuty. Warto je poznać i świadomie wybierać korzystniejszą z opcji, zwłaszcza w trudnym dla systemu odpornościowego czasie zmian pór roku.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Jaką sałatę wybrać?

    .... Dębolistna Nazywana też czerwoną karbowaną. Ma delikatny, orzechowy smak. Świetnie komponuje się z innymi sałatami (jako kolorystyczne urozmaicenie), sosem winegret, pieczarkami, łagodnymi serami(...) ostry smak. Znakomicie daje się łączyć z innymi sałatami, szpinakiem, pomidorami, czosnkiem, mozzarellą, jajkami, twarogiem, kawałkami grillowanego kurczaka, prażonymi orzechami. Przyprawia się ją miodem...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Co jeść, gdy choruje się na refluks żołądkowy?

    ... Unikaj potraw ostrych i wzdymających: kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili, a także alkoholu, smażonych i tłustych potraw, ostrych przypraw, napojów gazowanych i słodyczy. Śniadanie  Omlet z pomidorem i szczypiorkiem, kromka razowca, sałata, kawa albo kasza manna na mleku kokosowym z bananem i jabłkiem, herbata. Drugie śniadanie Koktajl na kefirze z bananem, szpinakiem i cynamonem...

  • Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele prozdrowotnych właściwości mają kiszonki. Zajadamy się kiszonymi ogórkami, kapustą, czosnkiem i innymi warzywami. Ale czy wiedzieliście o tym, że kisić można także herbatę? Fot. 123RF/Picsel O tym, że herbata ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie widomo od dawna. Niektóre jej rodzaje doskonale przyspieszają metabolizm, inne relaksują i pomagają się odprężyć, a jeszcze inne pobudzają do działania, ułatwiając koncentrację....

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    Śniadanie  Omlet z dodatkiem jogurtu oraz pomidorem i szczypiorkiem, kromka chleba razowego, sałata, kawa zbożowa z mlekiem. Albo: kasza manna na mleku kokosowym z bananem i jabłkiem, biała kawa.  Drugie śniadanie  Koktajl na kefirze z mrożonymi truskawkami, szpinakiem, bananem i cynamonem. Albo: pięć biszkoptów, kisiel malinowy, herbatka z rozmarynem i jabłkiem. Obiad Zupa marchewkowa zabielana...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Ryż na pięć sposobów

    ...kapusta kiszona. Z soczewicą Dowolnie wybrany gatunek łączymy ze świeżo ugotowaną soczewicą (u mnie najczęściej ryż naturalny z czarną soczewicą), dodajemy starte na tarce o grubych oczkach(...) chleba może być właśnie ryż. Nienachalny w smaku doskonale komponuje się z dowolnie wybranym zestawem składników. Jedna z opcji: tuńczyk, kukurydza, ogórki, sałata lodowa i ryż, doprawione deepem...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...