• Informacje na temat:

    sałata czy kapusta do sałatki greckiej

Przepisy na temat: sałata czy kapusta do sałatki greckiej
  • Lekka,pyszna,prosta salatka.Idealna do cięzszych potraw lub jako danie samodzielne.

  • Przepisu nie przejęłam od babci (nie znałam jej, urodziłam się już po jej śmierci). Nie gotowała jej moja mama, która z własnego domu wyniosła tradycję przyrządzania kapusty z grzybami. Ojciec owszem – wspominał ten smak, ale nie umiał nic więcej powiedzieć. W końcu, w dobie Internetu, sama zaczęłam szukać przepisu na tę niemal legendarną kapustę. I jak już znalazłam, to na stałe zagościła w naszym świątecznym menu. Największymi smakoszami grochu z kapustą okazali się mój nieżyjący już ojciec...

  • Pyszna przeróbka znanego przepisu.

  • Jedna z najsłynniejszych sałatek na świecie. Każdy chyba ma swoją ulubioną wersję - ja kocham ją właśnie w takiej. Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Genialnie sprawdza się na przyjęciach, grillu, czy jako dodatek do obiadu.

  • Zastrzyk witaminowy i eksplozja smaku gwarantowana.

  • Smak tej sałatki jest równie bogaty, co ilość witamin w niej zawartych :) Idealna do mięsnych i tłustych dań obiadowych.

  • bardzo łatwe do zrobienia. i bardzo zdrowe.

  • Najbardziej popularna i najsmaczniejsza grecka surówka, która smakuje nie tylko do grilla, ale do greckich dan, do ryb i ogólnie jako dodatek do obiadu. Kto chce, moze jak w oryginalnym greckim przepisie dodac jeszcze odrobine pokrojonej zielonej papryki.

  • listopada 12, 2016 Szybka sałatka grecka do obiadu sałatki i surówki Sałatka grecka w wariancie bezmięsnym przygotowuję jako dodatek do obiadu, pasuje zwłaszcza do mięs pieczonych i grillowanych. Nie wymaga wymyślnych składników, można przygotować ją w kilka chwil a jest naprawdę smaczna:).

  • Smaczna kapusta na sałatki.

Artykuły na temat: sałata czy kapusta do sałatki greckiej
  • 21 sposobów na poprawę odporności

    ...kontra nowalijki Młode rośliny - szczypiorek, sałata, rzodkiewka - chłoną z gleby szkodliwe, azotowe substancje. Ale co zrobić, skoro teraz masz największy apetyt właśnie na coś zielonego(...) i przechowuj 3 tygodnie. Pij dwa razy dziennie dwie łyżki stołowe mikstury. JAGODY GOJI: Zawierają dużo wit. C, są też dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Dzienna dawka podczas kuracji to 70 sztuk, dla...

  • Festiwal jest coroczną imprezą która ma na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów tak wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy jak i wśród konsumentów. Uroczystego otwarcia IV Festiwalu Kuchni Greckiej dokona Ambasador Grecji w Polsce Pan Gabriel Coptsidis wraz z Panią Ambasador Cypru - Kalliopi Avraam. Podczas konkursu kulinarnego odbędzie się pokaz sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi...

  • Pitta - "kieszeń chlebowa"

    ...mieszkańcom krajów zachodnich, gdzie nazywana jest "pocket bread" - kieszenią chlebową. W Polsce znalazła się dzięki producentowi - firmie Quality Goods. Fenomen popularnosci pitty można łatwo wytłumaczyć. Jako(...), ryb, warzyw, jajecznicy do czekolady czy bananów. Wystarczy ją lekko skropić wodą, włożyć do tostera lub mikrofali (15-20 sek.), aby lekko napuchła, po podgrzaniu odciąć kawałek i nałożyć nadzienie...

  • Sałatka to bomba witaminowa, która idealnie sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Od dzisiaj nie będzie już kojarzyć się tylko z dietą. Oto sześć najpopularniejszych sałatek serwowanych niemal w każdym zakątku kuli ziemskiej. Fot. 123RF/Picsel Wielkimi krokami zbliżają się Andrzejki, a w raz z nimi czas spotkań w gronie bliskich i znajomych. Wielu z was z pewnością zdecyduje się na zaserwowanie gościom sałatki. Tylko czym ich zaskoczyć? Warto zapomnieć o przypadkowych...

  • Zdrowa dieta dla kobiety w każdym wieku

    ...śniadania, cały dzień będziesz miała ochotę podjadać, a wieczorem zjesz za dużo. • Nie rezygnuj z węglowodanów: Nie da się ich zastąpić żadnymi innymi składnikami odżywczymi. Są jedynym źródłem energii dla mózgu. Można je podzielić na proste i złożone. Węglowodany złożone to np. kasze, pełnoziarniste pieczywo, naturalne płatki owsiane. Te produkty mogą być elementem każdego posiłku. Węglowodany...

  • Sałatki jajeczne doskonale nadają się jako dodatek do obiadu lub drugie śniadanie, które zabierzemy ze sobą do pracy. Będą również smakowitą propozycją na wielkanocny stół. Fot. 123RF/Picsel Czym byłyby święta wielkanocne bez jajek? W tym czasie to właśnie one, obok chrzanu i tradycyjnej wędzonki, niepodzielnie królują na naszych stołach. W jaki sposób je przygotować, aby było smacznie i wyjątkowo? Możliwości są niemal nieograniczone: doskonale smakują faszerowane lub w towarzystwie różnego...

  • Zdrowa dieta dla kobiety w każdym wieku

    ...śniadania, cały dzień będziesz miała ochotę podjadać, a wieczorem zjesz za dużo. • Nie rezygnuj z węglowodanów: Nie da się ich zastąpić żadnymi innymi składnikami odżywczymi. Są jedynym źródłem energii dla mózgu. Można je podzielić na proste i złożone. Węglowodany złożone to np. kasze, pełnoziarniste pieczywo, naturalne płatki owsiane. Te produkty mogą być elementem każdego posiłku. Węglowodany...

  • Ryby, ser feta, a może sos tzatziki? Te i wiele innych wspaniałych smaków kryje w sobie grecka kuchnia, która nie bez powodu jest zaliczana do jednych z najsmaczniejszych w Europie. Odkryj ją razem z nami! Fot.123RF/Picsel Grecja przyciąga turystów nie tylko pysznym jedzeniem i wyjątkową kulturą, ale również zapierającymi dech w piersiach widokami. Nic więc dziwnego, że każdego roku coraz większa liczba naszych rodaków decyduje się spędzić urlop na pięknych, greckich plażach. Jednym z miejsc,...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....