• Informacje na temat:

    rzodkiew na surówke

Przepisy na temat: rzodkiew na surówke
  • Mało znane warzywa, które świetnie odchudzają

    ...pod skórką jest dużo witamin! Biała rzodkiew, "lodowy sopel" Ma kruchy, chrupki miąższ i orzeźwiający smak bardzo delikatnej rzodkiewki. Odchudza, bo: zawiera tylko 16 kcal w 10 dag i ma...

Artykuły na temat: rzodkiew na surówke
  • Rzodkiew dla wątroby

    Jej korzeń jest silnym środkiem żółciotwórczym i ułatwiającym odpływ żółci do dwunastnicy.

  • Rzodkiewka to królowa nowalijek. Przebojem wkracza na nasze talerze wczesną wiosną i gości na nich aż do jesieni. Jakie ma właściwości i co można z niej przygotować, aby nam się nie znudziła? Fot. 123RF/Picsel Rzodkiewka bywa bardzo niedocenianym warzywem. Częściej myślimy o niej jako o dodatku do posiłku niż samodzielnej przekąsce. Tymczasem podgryzanie rzodkiewek może pomóc nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To warzywo w 95% składa się z wody, a co za tym idzie jest wyjątkowo...

  • 10 powodów, by rozsmakować się w białej rzodkwi

    Kuzynka popularnych rzodkiewek – biała rzodkiew – często mylona jest z białą rzepą. Charakteryzuje ją ostrzejszy smak i mocniejszy aromat. Jej część jadalna - korzeń, jest znacznie większy od zwykłej rzodkiewki i ma podłużny kształt.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z marchewki. Fot. 123RF/Picsel Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko. Wielokrotnie...

  • Surówka – uzupełnienie czy baza posiłku?

    ...po prostu pokroić na cienkie plastry. Białą rzodkiew myjemy, ściągamy z niej skórkę i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy zielone oliwki i kapary. Ich rolą, podobnie jak soku z cytryny, jest tonowanie...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...

  • Właściwości czarnej rzodkwi

    Kuracja sokiem lub lotionem z czarnej rzodkwi pobudza porost włosów i poprawia mikrokrążenie skóry głowy. Czarna rzodkiew zawiera dużo magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fluoru, manganu, witaminy C, A oraz witamin z grup B. Włosy po kuracji są lepiej odżywione, nawilżone i lśniące. Jak stosować? Sok lub naftę kosmetyczną z czarną rzodkwią wetrzyjmy w skórę głowy na 20-30 minut przed jej...

  • Sałatki w kuchni polskiej pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Ich wybór był jednak niewielki, a składniki często się powtarzały. Inspiracji do polskich sałatek szukano więc w kuchniach innych narodów. Od tamtych czasów wiele się jednak zmieniło. Książka ta zawiera kilkadziesiąt przepisów na surówki i sałatki, które mają ułatwić nam poszukiwania nowych smaków. Sałatki tu zaproponowane mogą być nie tylko dodatkiem do wędlin, ale samodzielnymi przystawkami, małymi daniami, którymi częstuje się...

  • Siedem powodów, dla których warto jeść czarną rzepę

    To większa kuzynka rzodkiewki (choć nazywamy ją rzepą, jej prawdziwa nazwa to czarna rzodkiew). Zimą ma najwięcej wartości odżywczych.

  • Sałatki i surówki - piękne, zdrowe, kolorowe. Wiele pomysłów na połączenia warzyw i owoców do wykorzystania jako przystawka, na kolację czy spotkanie okolicznościowe. Rozmaite zestawy wzbogacone wędlinami, pieczonym mięsem, gotowaną rybą. Zimowe bomby witaminowe są ważnym elementem codziennej diety.