• Informacje na temat:

    ryż z przyprawami

Przepisy na temat: ryż z przyprawami
  • Ryż z kurczakiem

    Sposób przygotowania W misce wymieszaj sok z cytryny, natkę pietruszki, czosnek, paprykę, oregano, sól i pieprz. Włóż do niej kurczaka i natrzyj go przyprawami. Przykryj folią spożywczą i wstaw do(...) pokrój mięso w grube plastry. Włóż do miski szpinak, pomidorki, ogórka, cebulę, oliwki oraz fetę i delikatnie wymieszaj. Wypełnij ryżem połowę miseczki. Na drugą połówkę wyłóż BIKINI BODY sałatkę, a na...

  • Ryż z grzybami

    Przygotowanie: 1 W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i zeszklij połowę pokrojonej cebuli. Wsyp ryż i mieszając, smaż chwilę. Wlej szklankę gorącego bulionu. Nakryj naczynie i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Znów dolej(...). Ryż wymieszaj z grzybami. Posyp parmezanem i posiekaną natką.

  • Sprawdzony przepis na "Kokosowy ryż"

  • Ryż z kurczakiem i papryczką chili

    Lankijska dieta należy do jednej z najzdrowszych na świecie. Wszystko dzięki temu, że jej podstawą jest ryż, owoce morza oraz dużo ostrych i aromatycznych przypraw. Dodatkowo, dania na Sri Lance przygotowywane są z wykorzystaniem minimalnej ilości tłuszczu. Nic więc dziwnego, że Lankijczycy mimo ograniczonego dostępu do profesjonalnych usług medycznych, żyją długie lata w zdrowiu.

  • osobiście niecierpię ryżu, ale mój mąż uwielbia, więc jako dobra żona muszę się czasem wykazać

  • Ryż ze szpinakiem

    Składniki: 2 woreczki ryżu 100g szpinaku 2 ząbki czosnku odrobina mleka sól, pieprz Przygotowanie: Ryżu gotuj według przepisu na opakowaniu Szpinak zblanszuj na patelni, dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę i mleko. Przypraw. Dodaj ugotowany ryż, wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.

  • Orzeźwiająca moc herbaty mrożonej, z dodatkiem pikantnych przypraw, zwykle serwowanych na ciepło.

  • Ryż z czterech stron świata

    ...szczypiorku) oraz ryż i mrożony groszek. Oprósz kurkumą. Krótko zasmaż. Podlej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 12 minut. 3Pod koniec przypraw solą(...) na różyczki. Marchewki obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Soczewicę opłucz na sitku i osącz. 2. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę obierz, posiekaj. Brokuły gotuj 3 minuty w posolonym...

  • Bardzo apetyczny i różnorodny smakowo rosół.

Artykuły na temat: ryż z przyprawami
  • Ryż ze szpinakiem i sumakiem

    Sposób przygotowania: 1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie. Wrzuć cebulę. Smaż na średnim ogniu, aż nabierze złocistej barwy. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze minutę. Wrzuć szpinak i smaż 10 minut, aż zmięknie, a płyn odparuje.  2. Wsyp ryż i wlej gorącą wodę. Doprowadź do wrzenia. Dopraw sumakiem, solą i pieprzem.  3. Przykryj i gotuj na małym ogniu 18-20 minut, aż ryż...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Istotny składnik diety Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla...

  • Kurkuma: Azjatycka królowa przypraw

    .... Podawaj ze szczypiorkiem. Kurkuma ożywi ryż Zaskocz gości aromatycznym ryżem. Ryż basmati albo jaśminowy przepłucz i wsyp do garnka. Dodaj 2 listki laurowe, laskę cynamonu, 4 goździki, łyżkę(...) masła i zamieszaj. Tak przyrządzony ryż smakuje wybornie jako dodatek do pieczonych mięs i azjatyckich sosów. Ozłocone ziemniaki Warzywa gotuj do momentu, aż zaczną mięknąć. Na patelni rozpuść...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Kleisty ryż owinięty w liście lotosu

    ...mieszając przez minutę. Dodaj mieloną wieprzowinę i smaż mieszając. Gdy wieprzowina zacznie brązowieć, wmieszaj proszek 5 przypraw i wino ryżowe Shaohsing. Gdy wino prawie całe wyparuje, dodaj ryż. Gdy ryż wchłonie powstały sos, przypraw delikatnie jasnym sosem sojowym, ciemnym sosem sojowym, olejem sezamowym, solą, białym pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie. Zdejmij z ognia...

  • To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie... Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra...

  • Syake cha tuke w japońskiej kuchni oznacza ryż w rosole z zielonej herbaty i suszonego łososia, doprawiony glonami i prażonymi ziarnkami ryżu.

  • Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Roślina, z której jest pozyskiwany kardamon, rośnie w Indiach, Pakistanie, Birmie i na Sri Lance. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak. Jakie właściwości ma kardamon?      fot. 123RF.COM   Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania...

  • Sałatka z czerwonym ryżem i kurczakiem

    To tani składnik, dzięki któremu wyczarujesz bogate menu. Ryż świetnie nadaje się do różnych wytrawnych potraw oraz fantastycznych deserów...

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...