• Informacje na temat:

    ryż z garam masala

Przepisy na temat: ryż z garam masala
  • Wegetariańska uczta

    ...z zielonym lub fioletowym oliwa do smażenia 1 łyżka nasion kopru włoskiego 1 łyżka ziaren musztardy 1 łyżka kminu 3 łyżeczki garam masala 1 łyżka posiekanego drobniutko czosnku 1 łyżka(...) i czarny tajski ryż. Kruche ciastka milionera Na kruchy spód: 60 g cukru 120 g masła 180 g mąki Na polewę karmelową: 120 g masła solonego (¼  łyżeczki soli jeśli nie mamy masła...

  • Jedna z najbardziej popularnych mieszanek indyjskich przypraw jest garam masala. Garam masala jest zestawieniem kilku suchych przypraw, które w polaczeniu ze soba stanowia niezwykle aromatyczna i smakowita kompozycje.

  • Pikantne dania z bananów

    ...podawać posypane natką pietruszki Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja zawiera: 3060 kJ/731 kcal Ryżowe curry z zapiekanymi bananami Składniki: 400 g pora(...) g orzeszków ziemnych. Dodać czosnek, curry i ryż. Po 2 minutach wlać bulion i gotować ok. 20 minut na słabym ogniu  Śmietanę zmieszać z pokrojonymi listkami mięty, sokiem i skórką z cytryny. Doprawić solą...

  • Ten posiłek nasyci Was na dłuższy czas - to mieszanina węglowodanów, słodkiego ananasa, miękkiego kurczaka i aromatycznego mleczka kokosowego. Mniam!

  • Mieszkaliśmy w Indiach 1,5 roku. Upał tam straszny całymi dniami. Hindusi jak nikt potrafią sobie z nim poradzić. Indyjski napój lassi spożywany jest tam dla orzeźwienia. Robi się go w domu, serwuje w restauracjach, kawiarniach i znajdziemy go u ulicznego sprzedawcy. Napój przyrządzany jest z jogurtu naturalnego, wody i przypraw, zwłaszcza soli i chili. Bardzo często dodaje się do niego przyprawę indyjską garam masala, jest to mieszanka: kolendry, kminku, cynamonu, kardamonu, pieprzu...

  • Kurczak w aromatycznej indyjskiej mieszance przypraw garam masala. Pyszne soczyste mięso i młoda żółta cukinia w sosie pomidorowym. Gorąco polecam.

  • Orientalne połączenie polskich grzybów z aromatyczną przyprawą.

  • jesli nie mamy mozliwosci kupic juz gotowej, bardzo latwo samemu zrobic - trzeba miec tylko: mlynek do kawy albo spory mozdziez :) przyprawe w szczelnym opakowniu (puszka czy sloik) mozna przechowywac przez wiele miesiecy ** idealnie nadaje sie do: wszelakich curry, miesa mielonego, kebabow - ogolnie miesnych potraw, ale takrze do warzywnych - gotowanych czy duszonych garam masala jest to aromatyczna miesznka przypraw pochodzaca ze srodkowej Azji.. samo slowo "masala" znaczy przyprawa... a...

  • Mieszanka przypraw niezastapiona w kuchni indyjskiej, ale takze aby nadac orientalny smak rodzimym potrawom. Szczegolnie polecam "schabowego" oproszonego Garam Masala!

  • Pyszne ciasto, soczyste aromatyczne mięso i odrobina sera. Idealne na śniadanie, kolację i drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

Artykuły na temat: ryż z garam masala
  • Gołąbki w winogronowych liściach

    Ryż opłukać na sitku, przesypać do garnka. Zalać 350 ml posolonej wody. Poczekać, aż woda zawrze, następnie zmniejszyć płomień i gotować ok. 15 minut. Rodzynki i żurawinę przelać na sitku wrzątkiem. Dorzucić do ryżu tuż przed końcem gotowania. 2Migdały grubo posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić na niej mięso mielone. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawę garam masala. Masę mięsną...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Istotny składnik diety Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla...

  • Orientalna podróż

    ...danie dopraw do smaku solą i pieprzem. Rada: Możesz sama przyrządzić bardzo popularną w Indiach przyprawę Garam Masala. Na mocno rozgrzanej, suchej patelni upraż 1 łyżkę czarnego pieprzu w ziarenkach(...)Ryż z warzywami po indyjsku Składniki na 4-5 porcji: 30 dag ryżu basmati, 2 łyżki oleju, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 2 średnie marchewki, 1 duża papryka (pomarańczowa lub żółta), 2/3 szklanki...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Potrawy z ryżem wcale nie muszą być nudne. Wystarczy kilka składników, aby zamienić go w naprawdę ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel W kuchni japońskiej stosowany niemal codziennie, u nas raczej występuje jako zamiennik makaronu do zup. Dlaczego nie potrafimy docenić jego walorów? W końcu ryż to niezwykle uniwersalny i zdrowy element naszej diety. Jego przechowywanie nie nastręcza zbyt wielu problemów, a w szczelnie zamkniętym słoiku może wytrzymać naprawdę długi czas. Czy ryż jest zdrowy?...

  • Drób jest jednym z tych mięs, które najczęściej gości na naszych stołach. Niestety, przygotowując go bardzo łatwo wpaść w rutynę. Jak uniknąć kuchennej nudy, a jednocześnie zaserwować smaczne danie z drobiem? Pomogą wam w tym przepisy naszych użytkowników! Fot. 123RF/Picsel Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością...

  • Wszyscy kochamy kurczaka. Ale czy wszyscy wiemy w jaki sposób go przygotować, aby za każdym razem był naprawdę smaczny? Wystarczy, że skorzystacie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Mięso z kurczaka ma niewiele kalorii i jest lekkostrawne, dlatego poleca się je w szczególności osobom będącym na diecie. Najwięcej tłuszczu znajduje się w skórce, dlatego lepiej pozbyć się jej przed pieczeniem lub podsmażaniem. Kurczak to również bogate źródło białka, podstawowego...

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw „Kuchnie świata” Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. Fot. 123RF/PicselW linii odnajdziemy autentyczny smak indyjskiego Garam Masala, bliskowschodni Za'atar, afrykańską Harissę, Koreański Grill, tajskie Czerwone Curry, amerykańskie Cajun i meksykańskie Adobo. Wyjątkowe kompozycje przypraw zachwycają niepowtarzalnym smakiem i pełnią aromatu. Cały świat w zasięgu Twojej kuchni!...

  • Przyprawy to takie specjały, które po części dla zdrowia, po części dla dobrego smaku dodajesz do potraw i leków. Muszą więc mieć przyjemną, woń i smak, w ogóle posiadać gorącą, ulotną i duchową naturę, przydawać sokom i duchowi ludzkiemu życia i ruchu, pobudzać, rozcieńczać i rozdzielać. Jedne przyprawy urozmaicają smak i zapach naszych potraw, inne pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie. O czym warto wiedzieć stosując curry i zioła prowansalskie? Do czego pasuje przyprawa włoska, pięć...

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...