• Informacje na temat:

    ryz z fasola czerwona

Przepisy na temat: ryz z fasola czerwona
  • Pomidorowy ryż z boczkiem i warzywami

    Składniki: - 300 g boczku wędzonego, - 1 szklanka ryżu, - 1/2 puszki czerwonej fasoli, - 1/2 puszki groszku, - 2 łodygi selera naciowego, - 1 czerwona cebula, - 1 papryczka chili, - 1/2 papryki zielonej, - 2 ząbki czosnku, - 1 puszka pomidorów, - 3/4 szklanki wody, - świeża bazylia i natka pietruszki, - sól, pieprz, papryka słodka, sok z połówki limonki, Przygotowanie: Ryż...

  • Meksykańskie w sosie

    Składniki na 4 porcje: Pulpety: puszka czerwonej fasoli 15 dag mięsa mielonego wołowego 2 łyżki sezamu jajko olej do smażenia sól pieprz Sos: po puszce krojonych pomidorów i kukurydzy 10 dag ryżu basmati 20 dag sera cheddar cebula czerwona papryka olej do smażenia szczypta ziół prowansalskich liście bazylii sól Sposób przygotowania...

  • Ryż, mięso mielone, czerwona fasola w puszce, groszek konserwowy, cebula, ogórek konserwowy, sos pomidorowy, pęczek włoszczyzny.

  • Składniki: mrożone lub świeże warzywa: groszek,kukurydza i fasola czerwona w puszce (dodać po pół puszki), brukselka (5 sztuk), fasolka szparagowa (żółta lub zielona), kalafior (2 cząstki), brokuły (1 cząstka), pieczarki (3 średnie), papryka czerwona (pół średniej najlepiej bez skórki, pokrojona w paski), por (6 plasterków), szczypior (1 łyżka stołowa czubata), koper (łyżka stołowa posiekanego...

  • Gulasze na chłody: Pyszne i przyjemnie rozgrzewające

    ...zbyt ostry gulasz, nie pij wody, gdyż tylko wzmocnisz uczucie pieczenia! Najlepszym rozwiązaniem będzie wypicie mleka lub przegryzienie dania chlebem. Wołowe kąski w pomidorach Sposób...

  • Paella

    Składniki: ●1/2 kg kurczaka ●po 100 g ugotowanego groszku i fasoli ●100 g cebuli ●3-4 ząbki czosnku ●200-300 g krewetek (ewentualnie innych owoców morza) ●100 g pomidorów ●200 g ryżu ●olej ●papryka czerwona i żółta ●pieprz, sól, szafran; do dekoracji np. pomidorki koktajlowe Przygotowanie: 1. Kurczaka pokrój, oczyść krewetki. Cebulę oraz czosnek posiekaj, paprykę pokrój. Na...

  • 5 pomysłów na szybkie śniadania dla dzieci

    Choć śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, to wielu Polaków ciągle je bagatelizuje. Poranna krzątanina i dzieci, które wybrzydzają nad talerzem to częsta sytuacja w naszych domach. Czy można to zmienić? Tak! Wystarczy, że poznasz kilka pomysłów na szybkie, zdrowe i atrakcyjne śniadania dla dzieci.

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ...fasolami, rzepą pokrojoną w słupki.  Papryka faszerowana 1. Ugotuj ryż w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju zrumień posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone i smaż, cały czas rozdrabniając je...

  • Zapiekanki na nowo!

    Zapiekanka z chili con carne Składniki: 600 g mielonej wołowiny 2 cebule 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 żółta papryka  1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano  1 duża szczypta kminu rzymskiego sól, pieprz oliwa z oliwek  200 ml passaty...

  • Dania jednogarnkowe z różnych stron świata

    Od japońskiego kociołka po karaibską jambalaye.

Artykuły na temat: ryz z fasola czerwona
  • Drób na pikantnie z czerwoną fasolą

    Klasyczny kurczak w nowej pikantnej odsłonie.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Czerwona, żółta, zielona

    ..., przetrzyj, dodaj roztarty czosnek, dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami. Pastę przełóż do słoików, na wierzch wlej łyżeczkę oleju i zapasteryzuj. Składniki na 4 porcje: 4 duże dojrzałe czerwone(...) czerwonej fasoli, 3/4 kg mielonej wołowiny, 2 strączki papryczki chili, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, sól, pieprz, olej...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Bajka o jasiu i...

    Fasola często nazywana jest „mięsem wegetarian”. Warto po nią sięgać zwłaszcza jesienią i zimą, gdy gotujemy bardzo sycące potrawy.

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Gęsta zupa z klopsikami

    Mięso mielone jest niedrogie i łatwo dostępne. Wyczarujesz z niego mnóstwo dań.

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...

  • Co jeść, aby uniknąć udaru mózgu

    Postaw na zdrowe tłuszcze roślinne, ryby morskie, a także orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika. Do każdego posiłku dodawaj warzywa i owoce, np. pietruszkę, paprykę, brukselkę, marchew, szpinak, awokado, czarne porzeczki, aronię, truskawki, śliwki.

  • Z pewnością zdarzyło wam się znaleźć w jajku niewielką czerwoną plamkę. Wiele osób uważa, że jest do zarodek kurczaka, który nie zdążył się rozwinąć. Jak jest w rzeczywistości? Czy słusznie postępują osoby, wyrzucające takie jajka? Fot. 123RF/Picsel Surowe jajka, zwłaszcza przed Wielkanocą, bardzo często pojawiają się w naszej kuchni - w końcu bez nich nie przygotujemy jajecznicy, omleta ani biszkoptu. Każdy kto chociaż raz przypatrywał się rozbitemu jajku, z pewnością zauważył, że poza...