• Informacje na temat:

    ryż smażony z indykiem

Przepisy na temat: ryż smażony z indykiem
  • Indyk z cytryną

    Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, rozkrój tak, by powstał duży płat. Skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Pieczarki obierz, pokrój w kostkę. Ryż gotuj do miękkości z dodatkiem szafranu. Na maśle klarowanym podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki, dodaj ryż, curry i drobno pokrojone suszone pomidory. Przypraw do smaku solą i pieprzem, smaż 5 minut. 2. Farsz układaj wzdłuż...

  • Wspaniały, wyraźny smak dzięki curry i chili

  • Ryż z czterech stron świata

    ...szczypiorku) oraz ryż i mrożony groszek. Oprósz kurkumą. Krótko zasmaż. Podlej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 12 minut. 3Pod koniec przypraw solą(...) na różyczki. Marchewki obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Soczewicę opłucz na sitku i osącz. 2. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę obierz, posiekaj. Brokuły gotuj 3 minuty w posolonym...

  • Szybkie i smaczne.

  • Pilaw z indykiem

    .... Mięso pokrój w sporą kostkę. 2. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając, smaż przez chwilę. Potem dodaj ryż i smaż dalej. Gdy ziarenka ryżu zrobią się szkliste, dołóż pokrojone mięso...

  • czyli pomysł na szybki obiad z azjatycką nutką

  • Lekki filet z indyka w sezamie oraz pikantna kapusta

    ... płatki chili Przygotowane: Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć, ostudzić. Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.  Mięso oprószyć solą i pieprzem, porcje obwiązywać nicią(...) przez 3 minuty. Dodać kapustę i smażyć 5 minut. Dodać sos chili, sól i pieprz. Mięso zdjąć z patelni, usunąć nić. Mięso obtoczyć w sezamie, podawać z kapustą i ryżem. Posypać rzeżuchą i płatkami chili...

  • Łatwy sposób na hiszpańską kuchnię w Twoim domu:)

  • Sznycle w kokosowej panierce

    ...i cukrem. Bułkę tartą wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ryż ugotować w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Sznycle indycze opłukać, osuszyć. Jajka roztrzepać w głębokim talerzu. Mięso(...) strony. Ryż odcedzić. Na talerzach rozłożyć sznycle z ryżem. Polać sosem curry z mango. Gotowe danie udekorować kosteczkami mango i ewentualnie kokosowymi czipsami.

  • czyli pomysł na szybki obiad z azjatycką nutką

Artykuły na temat: ryż smażony z indykiem
  • Przepyszny indyk

    Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Trzy minuty przed końcem dodajemy groszek i dalej gotujemy, studzimy. Obraną cebulę...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Istotny składnik diety Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla...

  • Potrawka z indyka

    ...z 1 łyżeczką soli. Na wrzątek wsypać ryż. Poczekać, aż woda ponownie zawrze, wtedy zmniejszyć płomień, a ryż  gotować pod przykryciem jeszcze 20 minut. 2. W tym czasie na patelni rozgrzać olej. Wrzucić(...). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować przez 2 minuty. Zagęścić zasmażką błyskawiczną. Ponownie zagotować i przyprawić do smaku. 3. Ryż odcedzić. Podawać go jako dodatek do potrawki drobiowo...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Jak trzymać w ryzach cholesterol

    Ponad 70 proc. dorosłych Polaków ma wysoki poziom cholesterolu we krwi. Jeśli i my jesteśmy w tej grupie, powinniśmy zadbać, by go obniżyć. Receptą jest odpowiednia dieta i ruch.

  • Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Fot. materiały prasowe Składniki (2 porcje): 150 g miksu sałat 150-200 g polędwiczki z indyka 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam) 1 łyżka kaparów...

  • Indyk w sosie arachidowym

    Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wymieszać z masłem. Mięso opłukać, pokroić w plastry, a następnie w paski. Posypać solą, pieprzem, papryką, smażyć na 4 łyżkach oleju po 3 min z każdej strony. Cebule i papryki pokroić, obsmażyć na 1 łyżce oleju, wlać bulion i śmietanę, dusić ok. 8 min, doprawić. Pod koniec wrzucić orzechy, zmiksować. Na talerzach ułożyć ryż...

  • Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie? Fot. 123RF/Picsel Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy...

  • Potrawka z indyka w stylu włoskim

    ...oczyścić, pociąć w plasterki. Ryż wrzucić na posolony wrzątek. Gotować pod przykryciem około 20 minut. Zioła opłukać, osuszyć, oderwać listki i posiekać je. Pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem(...). Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i - w razie potrzeby - jeszcze raz solą i pieprzem. Na pozostałym oleju podsmażyć - około 5 minut - pieczarki. Wymieszać z posiekanymi ziołami i ugotowanym ryżem...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...