• Informacje na temat:

    ryż po indyjsku slodki

Przepisy na temat: ryż po indyjsku slodki
  • Indonezja na talerzu

    Klasyczna potrawa regionu to goreng czyli ryż podawany warzywami, rożnymi sosami oraz mięsem (bami goreng) lub rybą (nasi goreng). Oprócz niej szczególnie popularne w całym kraju są także różne...

  • Mniej znane rodzaje ryżu

    Najczęściej jemy ryż biały długoziarnisty. Cenimy go za delikatny, neutralny smak, który pasuje i  do dań wytrawnych, i do słodkich. Jest polecany osobom na diecie lekkostrawnej dlatego, że ma mało błonnika.  Jest też lepszy, gdy jemy go z warzywami (pierwiastki, tj. magnez, wapń, potas i fosfor z warzyw wchłaniają się lepiej, gdy jest mało błonnika). Biały ryż traci błonnik w procesie...

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    ...można doprawić grubo zmielonym pieprzem. Wspaniale smakuje również łosoś pieczony w folii z sokiem z cytryny, polskim tymiankiem oraz majerankiem z krajów śródziemnomorskich. Dania z ryżem Ze względu na azjatyckie pochodzenie ryż idealnie komponuje się z przyprawami orientalnymi. Można go jeść zarówno na słono, jak i na słodko. W tym pierwszym wariancie doskonale smakuje doprawiony indyjskim...

Artykuły na temat: ryż po indyjsku slodki
  • Chiński, japoński i indyjski

    ...składnikiem wielu dań. Ryżowy vermicelli Chińskie makarony produkowane są przede wszystkim z... ryżu. Najpopularniejszy ryżowy makaron nosi niezbyt chińską nazwę "vermicelli". Jedną z głównych(...) z gotowanego 3 godziny ryżu, który następnie ugniata się i za pomocą specjalnej prasy formuje nitki), a na Sri Lance - idiyappam (tu, z dodatkiem masła ghee makaron ryżowy jest bardzo popularnym daniem...

  • ..., jak galangal, imbir, kumin, kolendra czy trawa cytrynowa. Unikalne dodatki i ostre sosy Klasyczna potrawa regionu to goreng czyli ryż podawany warzywami, rożnymi sosami oraz...

  • Orientalna podróż

    Ryż z warzywami po indyjsku Składniki na 4-5 porcji: 30 dag ryżu basmati, 2 łyżki oleju, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 2 średnie marchewki, 1 duża papryka (pomarańczowa lub żółta), 2/3 szklanki(...), 1/2 l bulionu warzywnego, sól, pieprz. Ryż opłucz kilka razy, aż woda będzie przezroczysta. Osącz, przełóż do miski. Zalej zimną wodą, zostaw na 30 min. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Z papryki...

  • Bumbu, czyli co jadają Indonezyjczycy

    ...szaszłyczki) oraz Nasi Goreng (smażony z sosem ketjap manis i różnymi dodatkami ryż) to dwa dania, które można dostać na całym gigantycznym archipelagu, od zachodniej Sumatry poprzez Jawę, Bali...

  • Królowa na krańcach świata

    Bhutanu. Jednak po ślubie zamieszkał w wiosce matki, gdzie hodował bydło, uprawiał ryż, pielęgnował sad i żył tak, jak większość ludzi w naszym kraju. Czy śluby w Bhutanie aranżują rodzice nowożeńców...