• Informacje na temat:

    ryż po indyjsku

Przepisy na temat: ryż po indyjsku
  • Zupowy detoks po indyjsku

    ...i kroję na części. Soczewicę i ryż myję na sicie, soczewicę można zalać wodą i odstawić na kilka chwil. W garnku rozgrzewam masło klarowane, podsmażam przyprawy, pokrojone warzywa, umyty ryż...

  • Indyjska potrawka z ryżem

    ..., przyprawami i sokiem z cytryny. Wymieszaj z cebulą i zalej marynatą mięso. Dobrze wymieszaj i zostaw na 2-3 godziny do zamarynowania.  2. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i zalej świeżą wodą. Na mały jałowy gazik połóż przyprawy do ryżu, bez kurkumy. Ściśle zwiąż bawełnianym sznurkiem. Zagotuj 2 l osolonej wody. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć zawiązany pakuneczek. Gotuj 2 minuty i wsyp ryż. Gotuj tylko 4 minuty...

  • Mniej znane rodzaje ryżu

    Najczęściej jemy ryż biały długoziarnisty. Cenimy go za delikatny, neutralny smak, który pasuje i  do dań wytrawnych, i do słodkich. Jest polecany osobom na diecie lekkostrawnej dlatego, że ma mało błonnika.  Jest też lepszy, gdy jemy go z warzywami (pierwiastki, tj. magnez, wapń, potas i fosfor z warzyw wchłaniają się lepiej, gdy jest mało błonnika). Biały ryż traci błonnik w procesie...

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    ...można doprawić grubo zmielonym pieprzem. Wspaniale smakuje również łosoś pieczony w folii z sokiem z cytryny, polskim tymiankiem oraz majerankiem z krajów śródziemnomorskich. Dania z ryżem Ze względu na azjatyckie pochodzenie ryż idealnie komponuje się z przyprawami orientalnymi. Można go jeść zarówno na słono, jak i na słodko. W tym pierwszym wariancie doskonale smakuje doprawiony indyjskim...

  • ​14 korzyści z jedzenia kaszy jaglanej

    ...nasionach ma działanie kojące nerwy. Kasza jaglana to inteligentny węglowodan, zawierający dużą ilość błonnika i cukrów prostych. Wpływa na niższy poziomu cukru we krwi niż ryż czy pszenica (Kamari(...) I jeszcze kilka ciekawostek o kaszy jaglanej: Była najczęściej używanym zbożem w Chinach, zanim zastąpił ją ryż. Najwięcej ziaren produkuje się obecnie w Chinach, Indiach i Nigerii. To 6 w kolejności...

  • Indonezja na talerzu

    Klasyczna potrawa regionu to goreng czyli ryż podawany warzywami, rożnymi sosami oraz mięsem (bami goreng) lub rybą (nasi goreng). Oprócz niej szczególnie popularne w całym kraju są także różne...

Artykuły na temat: ryż po indyjsku
  • Naukowcy ostrzegają: Ryż może zawierać arszenik!

    Ryż skażony arsenem i jego związkami może prowadzić do wad genetycznych podwyższających ryzyko wystąpienia raka - wynika z badań.

  • Jak, po 18 latach spędzonych w Polsce, Hindus świętuje Wielkanoc? Tapinder Sharma, właściciel sieci restauracji Ganesh, który ostatnio opowiadał nam o swojej przygodzie w Polsce, stawia na kuchnię fusion. Fot. 123RF/Picsel Łączenie tradycyjnych światecznych dań z indysjkimi smakami może przynieść zaskakujące efekty. Gotowi na wielkanocny eksperyment? Jesteśmy narodem mocno przywiązanym do tradycji. Niezmiennie celebrujemy swoje święta oraz związane z nimi obrzędy. Tyczy się to w szczególności...

  • Chiński, japoński i indyjski

    ...składnikiem wielu dań. Ryżowy vermicelli Chińskie makarony produkowane są przede wszystkim z... ryżu. Najpopularniejszy ryżowy makaron nosi niezbyt chińską nazwę "vermicelli". Jedną z głównych(...) z gotowanego 3 godziny ryżu, który następnie ugniata się i za pomocą specjalnej prasy formuje nitki), a na Sri Lance - idiyappam (tu, z dodatkiem masła ghee makaron ryżowy jest bardzo popularnym daniem...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Istotny składnik diety Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla...

  • Kedgeree z wędzoną rybą

    ...i wsypujemy opłukany na sitku ryż. Zalewamy 350 ml płynu pozostałego po gotowaniu ryby. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 12 minut - ryż powinien wchłonąć cały płyn.  4. Dodajemy...

  • Okres wakacyjnych wyjazdów w pełni. Sieć indyjskich restauracji Ganesh przygotowała na ten czas ciekawą propozycję dla wszystkich entuzjastów podróży i egzotycznych smaków. Na uczestników czeka wiele cennych kulinarnych nagród, na czele z 50-procentową zniżką do wszystkich lokali sieci - na zawsze! Konkurs pod hasłem „Tour de Ganesh" potrwa do końca września.   Ganesh to jedyna w Polsce sieć indyjskich restauracji, założona w 2006 roku w Łodzi przez Tapindera Sharmę. W ramach marki działa...

  • Pilaf z bakłażana

    Typowo letnia potrawa, która łączy w sobie warzywa i aromatyczny ryż. Warzwya uprzednio przygotowane w oliwie z oliwek perfumują ryż nadając mu niezwykły...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Kobieta na Zanzibarze

    ...popularne smaki to curry i masala. Podstawą zanzibarskich dań jest ryż, który je się palcami, oraz kokos, z którego miąższu wyciska się mleko kokosowe. Na stołach dominują ryby i owoce morza, głównie...

  • Wszyscy doskonale wiemy, czym kończy się świąteczne ucztowanie. Tak! Zbędnymi kilogramami. Tylko nieliczni potrafią postawić sobie granicę i nie pofolgować za bardzo z jedzeniem. A jest to trudne. Bo, czy ktoś z Was wyobraża sobie dietetyczne święta bez porcji smakowitych pierogów, gołąbków czy przepysznych wędlin?   Jeśli nie należymy do tej nielicznej grupy osób odpornych na świąteczne pyszności to pewnie przybyło nam tu i ówdzie trochę ciałka. W związku z tym z pomocą przychodzi Smaker!...