• Informacje na temat:

    ryz na rosole

Przepisy na temat: ryz na rosole
  • mrożona mieszanka warzywna - 500g, 2 pętka kiełbasy śląskiej, 1 cebula, dwie torebki ryżu, rosół w kostce - 1 kostka, przyprawy do smaku, odrobina oleju

  • 2 szklanki ryżu ("basmati"), cebula, 2 ostre zielone papryczki, 2 łyżki soli, łyżeczka pieprzu, olej do smażenia, 4 szklanki wody

  • 15 dkg ryżu, 400 ml gorącego rosołu (może być z kostki), 10 dkg mrożonego zielonego groszku, 10 dkg pieczarek, natka pietruszki, łyżka oleju, pieprz, sól. Czas przygotowania - około 30 minut.

  • Sprawdzone przepisy na kaszotto

    Ryż idzie w odstawkę! Czas na pęczak i grykę z dużą ilością warzyw. Taki obiad nie tylko świetnie smakuje, ale jest też bardzo zdrowy.

  • Risotto ze szparagami-sezonowy obiad z klasą

    Sezon na szparagi wcale nie jest długi, wiec korzystajmy z tych darów natury póki to możliwe. Szparagi, poza tym, że są wspaniałe, jako osobne danie, mogą ubogacić popularną potrawę. Risotto ze szparagami i białym winem - czy to nie brzmi znakomicie?

  • Risotto - danie, które łatwo zepsuć

    ...dodanie na sam koniec łyżki masła rozpuszczonego we wrzącym rosole. To danie, które należy natychmiast podawać - przypominają znawcy i koneserzy tradycyjnego risotto. Ich zdaniem absolutnie nie można tej...

  • Nadziewane klopsiki pieczone i duszone w sosie

    Smak kuleczek z mielonego mięsa łatwo odmienić, dodając lekki farsz i rezygnując ze smażenia. Przyrządzając je w tej zdrowszej wersji, nie napracujesz się, bo przepisy na takie dania są wyjątkowo proste.

  • Arancini, crocchette, suppli - włoskie przekąski, które można zrobić w domu

    ...w gorącej wodzie lub rosole. Ugotowany do miękkości ryż trzeba następnie rozłożyć na papierze lub dużym talerzu, aby powstał z niego płaski placek. Aby nie wysechł, przykrywamy go przezroczystą folią. Po...

  • Risotto po mediolańsku

    Risotto alla milanese, czyli z szafranem, klasyczna potrawa tradycyjnej kuchni lombardzkiej, stało się we Włoszech daniem narodowym. Jest tak cenione, że niemile widziane są wszelkie próby odstępstw od podstawowej receptury, złożonej tylko z kilku składników.

  • Ryżowa zapiekanka pieczarkowa

    Jeśli nie masz pomysłu na obiad, wypróbuj nasz przepis. Ryżowa zapiekanka z pewnością posmakuje wszystkim domownikom i będzie miłą odmianą codziennego jadłospisu.

Artykuły na temat: ryz na rosole
  • Tajski rosół Tom Kha Gai

    Jeżeli istnieje bardziej popularne tajskie danie, to nie wiem, co mogłoby nim być. Każdy sądzi, że jest ono niezwykle trudne do zrobienia, ale jak widać, nie mogłoby być prostsze. Ta kokosowa zupa z kurczakiem to „rosół mocy” tajskich babć. To prosty tajski przepis, uwielbiany przez wielu fanów azjatyckiej kuchni, zaś wszytkie składniki są bez trudnu dostępne w sklepach z azjatycką żywnością - mówi Andrew Zimmern.

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Istotny składnik diety Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla...

  • Ryż ze smakiem

    Jaki ryż wybrać do risotto, jak je przygotować?

  • Niemal w każdym domu rosół przygotowuje się według innego przepisu, dodając do niego nieco inne składniki. Jego smak może być bardzo tradycyjny lub nowoczesny, z nutą egzotyki. Każda z wersji warta jest spróbowania. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być trudne, ale z czasem, metodą prób i...

  • Wiosenny ryż

      Bardzo prosty, na wiosenną kolację… Zrobiłam to danie wczoraj bo mamy wciąż apetyt na zielone ! Problem jest z czasem, którego brakuje na bardziej...

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...

  • Nasionka pełne zdrowia

    Daje nam energię, dostarcza witamin. Trzeba tylko wiedzieć, jaki ryż wybrać i jak go przygotować.

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Syake cha tuke w japońskiej kuchni oznacza ryż w rosole z zielonej herbaty i suszonego łososia, doprawiony glonami i prażonymi ziarnkami ryżu.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

Wideo na temat: ryz na rosole
  • Sekrety kuchni polskiej reprezentacji

    - Na śniadanie nie może zabraknąć owsianki robionej na płatkach ryżowych lub jaglanych z mlekiem kokosowym i dodatkami. Jeśli chodzi o obiad, to zawsze jest mocny, esencjonalny rosół, do tego podajemy makaron bezglutenowy, chude mięsa, grilowana pierś z kurczaka, perlicy, cielęcina, czy filet z białej ryby. Z kolei posiłek najbliżej meczu to bataty, ryż czerwony czy kasza gryczana, ewentualnie naleśniki bezglutenowe na mleku kokosowym - tak wygląda przykładowe menu piłkarzy reprezentacji Polski