• Informacje na temat:

    ryż mąka jajko

Przepisy na temat: ryż mąka jajko
  • Ryż na 5 sposobów!

    Znowu ryż... Tak! Ale teraz w innym wydaniu! Zamiast zwykłego ugotowanego, proponujemy przygotować pyszne dania i desery.

  • Smakuje jak chińszczyzna

  • Pyszne naleśniki i tortille

    ...cebule, papryki oraz pomidorki. Tortille napełnij mięsem oraz warzywami. Polej sosem jogurtowym. Udekoruj listkami natki.  Naleśniki z mięsem Sposób przygotowania 1. Ryż ugotuj na sypko(...) na nim cebulę oraz czosnek. Dołóż mięso, paprykę, kukurydzę oraz ryż. Dolej przecier. Przypraw solą, pieprzem, chili, kuminem i oregano. Duś przez 10 minut.  3. W 2 formach (śr. 26 cm) ułóż po...

  • Świetny dodatek do dań głównych, min. drobiu lub ryby.

  • Kokosowy zawrót głowy - kokos w czterech odsłonach

    Jeszcze do niedawna, kokos w polskiej kuchni kojarzył się głównie z wiórkami, które stanowiły składnik deserów lub element ich dekoracji. Dziś, doceniany za prozdrowotne właściwości owoc palmy kokosowej, coraz częściej gości w naszym menu. Nic dziwnego – mleczko kokosowe, woda kokosowa, mąka kokosowa czy wspomniane wiórki kokosowe dają nieskończenie wiele możliwości zastosowania. Oto nasze cztery...

  • Po wegetariańsku. Ryż smażony z jajkiem i warzywami. Całość okraszona orientalną nutą.

  • Siekane gołąbki z kapustą pekińską

    Sposób przygotowania: 1. Mięso przełóż do miski. Dodaj posiekaną drobno kapustę pekińską, ugotowany ryż, obraną i startą na tarce marchewkę, poszatkowaną cebulę, jajko i 1-2 łyżki posiekanej drobno natki. Wyrób masę. 2. Dodaj tyle mąki, by dało się lepić gołąbki. Masę dopraw solą oraz pieprzem. Formuj owalne gołąbki. Oprósz je mąką, obsmaż na oleju. 3. Podlej wodą, duś 40 min. Powstały sos...

  • proste i efektowne

  • Ryżowe kotlety

    Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odlej, przepłucz na sicie letnią wodą i pozostaw do całkowitego ocieknięcia i ostudzenia. 2. Ser(...). Smaż na oleju na jasnozłoty kolor. Zdejmij, ostudź. 3. Do miski włóż wystudzony ryż, dodaj przesmażoną cebulę, jajka, oraz starty żółty ser. Dosyp suszone zioła. Czosnek przeciśnij przez praskę lub...

  • Przepis wart wypróbowania: "Ryż na słodko"

Artykuły na temat: ryż mąka jajko
  • Kształt i smak doskonały

    Mięso, ziemniaki, czy też ryż w postaci maleńkich kuleczek polubią zwłaszcza najmłodsi.

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Istotny składnik diety Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla...

  • Ziemniak jeszcze pyszniejszy

    Ryż, kasza, makaron nie zdołały go zdetronizować. Oto nasz królewski ziemniak.

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Dieta dla alergika

    ...ważne wartości odżywcze. Maluch, który dostaje mieszankę od początku, na pewno się do niej 90 szybko przyzwyczai. Starszemu niemowlakowi poprawisz smak, dodając kleik ryżowy lub odrobinę soku. Przy(...) przewidzieć, jaki pokarm może wywołać objawy alergii. Oprócz białka mleka produktami najbardziej uczulającymi są: mąka, a dokładnie zawarty w niej gluten (białko roślinne w ziarnach pszenicy, jęczmienia...

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...

  • Dieta dla alergika

    ...ważne wartości odżywcze. Maluch, który dostaje mieszankę od początku, na pewno się do niej 90 szybko przyzwyczai. Starszemu niemowlakowi poprawisz smak, dodając kleik ryżowy lub odrobinę soku. Przy(...) przewidzieć, jaki pokarm może wywołać objawy alergii. Oprócz białka mleka produktami najbardziej uczulającymi są: mąka, a dokładnie zawarty w niej gluten (białko roślinne w ziarnach pszenicy, jęczmienia...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Gołąbki jarskie

    ...praskę czosnek. Ryż mieszamy z pieczarkami, a gdy przestygnie, wbijamy jajko i doprawiamy.  2. Na środek każdego liścia nakładamy farsz i zwijamy. Na dno rondla kładziemy liść kapusty i układamy na nim(...)Sposób przygotowania: 1. Kapustę myjemy, wycinamy głąb i gotujemy całą w osolonym wrzątku. Wyjmujemy i obieramy po jednym liściu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy. Pieczarki...

  • Amarantus, nazywany także szarłatem, to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka; archeologowie odkryli dowody na jego uprawę już 4 tysiące lat przed naszą erą. Przez wieki zapomniana, teraz powraca, a nazywana bywa wręcz „zbożem XXI wieku". Fot. 123RF/Picsel Dla przodków Indian żyjących na terenie obecnego północno-zachodniego Meksyku, amarantus był rośliną świętą, składaną w ofierze bogom deszczu i wojny. Majowie i Inkowie jedli go na co dzień. Do Polski szarłat trafił w...