• Informacje na temat:

    ryż kukurydza

Przepisy na temat: ryż kukurydza
  • 5 sposobów na ryż!

    Zastąpi płatki Na pierwsze śniadanie do mleka (również roślinnego), ugotowany ryż jest wspaniałym dodatkiem! Zastąpi płatki (często niestety dosładzane), doda nam energii, nasyci. Możesz też zjeść go na śniadanie z jogurtem lub smoothie. Sałatka raz - dwa Ryż (który np. został z obiadu) plus dowolne dodatki, i mamy pyszną sałatkę! Dobrze łączyć go z warzywami (papryka, kukurydza, pomidory...

  • Ryż z warzywami i kurczakiem - przysłała Klaudia

    ...2 torebki ryżu, cebula, 30 dkg pieczarek, groszek i kukurydza konserwowa, papryka czerwona, ser żółty, pierś z kurczaka lub parówki.

  • Porcja dla 4 osób. Stopień trudności - łatwy. Czas przyrządzenia - 1 godz. Zawartość tłuszczu - mała. Przygotowanie A. Ugotować ryż. B. Poddusić cebulkę z pieczarkami i wyciśniętym czosnkiem. C. Do garnka wrzucić pokrojoną paprykę i poddusić. D. W żaroopornym naczyniu mieszamy ryż, paprykę, cebulkę, pieczarki i kukurydzę - dodajemy pieprz, ostrą paprykę i majeranek. E. Starty żółty ser...

  • Sałatka egzotyczna - anula

    Ryż, papryka czerwona (świeża), wędzony kurczak, ananas z puszki, kukurydza z puszki, ogórki konserwowe, por, majonez, sól i pieprz do smaku...

  • Składniki: ryż, pierś z kurczaka, kukurydza, papryka słodka w różnych kolorach, ser żółty, orzechy włoskie, majonez ostry, jogurt owocowy, przyprawa do pierników (ew. cynamon), inne przyprawy.

  • Sałatka ryżowa - Mysia

    Marchewka, ryż, majonez, puszka kukurydzy konserwowej, ogórek kiszony, pieprz, ząbek czosnku...

  • Składniki: mrożone lub świeże warzywa: groszek,kukurydza i fasola czerwona w puszce (dodać po pół puszki), brukselka (5 sztuk), fasolka szparagowa (żółta lub zielona), kalafior (2 cząstki), brokuły (1 cząstka), pieczarki (3 średnie), papryka czerwona (pół średniej najlepiej bez skórki, pokrojona w paski), por (6 plasterków), szczypior (1 łyżka stołowa czubata), koper (łyżka stołowa posiekanego...

  • ...2 puszki tuńczyka w sosie własnym, puszka kukurydzy, makaron, który wygląda jak ryż, posiekana zielona pietruszka, majonez, musztarda i zielony delikat do smaku.

  • Zapiekanka z mrożonką

    Sposób przygotowania 1. Ryż ugotuj wg przepisu, osącz. Fasolkę krótko zblanszuj, odlej na sicie. Dodaj do ryżu razem z osączoną kukurydzą. Wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego lub 4 kokilek. 2. Pieczywo (może być czerstwe) pokrój w kostkę. Rozsyp na wierzchu zapiekanki. 3. Jajka rozkłóć, wymieszaj ze śmietaną i startym żółtym serem. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Polej zapiekankę...

  • Zapiekanka z ryżem i mięsem

    Sposób przygotowania: 1. Mięso dopraw w misce solą i pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Posiekaj drobno obraną cebulę. Przesmaż ją na dwóch łyżkach oleju. Dodaj ryż, chwilę smaż razem. Wlej szklankę bulionu, duś 5 minut. 2. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego. Dodaj lekko rozmrożoną i pokrojoną fasolkę, doprawione mięso oraz osączoną kukurydzę. 3. Składniki wymieszaj, zalej resztą...

Artykuły na temat: ryż kukurydza
  • Ryż na pięć sposobów

    Ryż jest podstawą wyżywienia jednej trzeciej ludności świata. Biały, najbardziej oczyszczony, jest w Polsce powszechnie używany, ale to nie jedyna opcja. Ryż naturalny, brązowy, czarny, basmati czy dziki to gatunki, które też warto zaprosić do jadłospisu. Wszystkie rodzaje ryżu z powodzeniem możemy serwować w daniach słodkich i wytrawnych. Szukasz inspiracji? Dziś pięć pomysłów z ryżem w roli...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Istotny składnik diety Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla...

  • Ryż o wielu obliczach

    Ryż pomaga w doborze partnera Nonanal jest substancją aromatyczną, która utrzymuje się w ryżu. Ta substancja znana jest również z ludzkiego potu i pełni ważną rolę: aktywuje feromonowe receptory(...) zachwycał się jej małżonek. Ewolucja ewolucją, jeść trzeba.   Tak się rozmnaża ryż Z jednego zasadzonego nasionka ryżu może wyrosnąć do 3 tysięcy kolejnych ziaren.  Lubi fale dźwiękowe Jak...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Ryż z kukurydzą na ostro

    Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż, chwilę posmażyć i zalać dwiema szklankami wody, posolić. Gotować, aż ryż pochłonie...

  • Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Jak wynika z badań archeologicznych, kukurydzę uprawiano już 5 000 lat temu na terenie dzisiejszego Meksyku. Za jej ojczyznę uważa się Amerykę Środkową i Południową,...

  • Szarym dniom na przekór

    .... Zapiekana papryka z sałatką 1. Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Kukurydzę i ananasa odcedzić, owoc pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać, posiekać (1 gałązkę zostawić do dekoracji). Wszystkie składniki lekko wymieszać, dodać ugotowany ryż i pokrojoną w kostkę mozzarellę, posolić do smaku. 3. Papryki umyć, przekroić  na pół, usunąć gniazda...

  • Kukurydza była niegdyś głównym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Obecnie cieszy się wielką popularnością na całym świecie, jest - tuż obok pszenicy i ryżu - najpopularniejszą rośliną uprawną. Jakie dania możemy przygotować z jej wykorzystaniem? Fot. 123RF/Picsel Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e.....

  • Odkryj najlepsze smaki kuchni Majów i Azteków

    ...sernik, jest tam przygotowywany z mleka koziego. Słynna tequila to odpowiednik naszej wódki, produkowana jest z sfermentowanych owoców agawy niebieskiej. Quesadillas z szynką i serem, czerwony ryż z achiote, kokosowy pudding ryżowy, makarony z różnymi gatunkami papryki i fasoli (jak chociażby z pikantną fasolą pinto), zupa z ciecierzycą i kurczakiem czy marynowana czerwona cebula to...

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...