• Informacje na temat:

    ryż do gulaszu

Przepisy na temat: ryż do gulaszu
  • Gulasz drobiowy

    Do uduszonej z warzywami i pieczarkami piersi kurczaka najlepiej pasuje ryż...

  • Orientalny gulasz z dyni i cieciorki

    ...cieciorkę (lub konserwową z puszki po odsączeniu). Dopraw do smaku cynamonem, curry, chili, solą i pieprzem. Zagotuj i odstaw na 10 minut, żeby smaki się przegryzły.  3. Do takiego gulaszu pasuje ryż...

  • Warzywny gulasz na dziewięć sposobów

    Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu (ok. 20 min). Warzywa umyj. Cebule obierz, pokrój w półplasterki. Papryki oczyść, potnij w paseczki. Cukinie pokrój w grubszą kostkę.  2. Pomidory sparz, obierz, oczyść, włóż do garnka. Dodaj olej, ocet, sól, cukier, wymieszaj. Gotuj 10 minut. Dołóż resztę warzyw. Duś razem ok. 35 minut. Potem dodaj ryż. Gotuj jeszcze 5 minut...

  • Gulasze na chłody: Pyszne i przyjemnie rozgrzewające

    ...uratować ryż. Do garnka z potrawą wrzuć ryż w torebce (dzięki temu potem będziesz mogła łatwo go usunąć). Gotuj razem z gulaszem 10-15 minut. Po tym czasie ryż wchłonie nadmiar soli. Curry z papryką...

  • Gulasz rybny

    ...ml bulionu Suszony koperek 1 łyżka masła 100 g śmietany Koperek do dekoracji Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryby pokroić w dużą kostkę(...), zagotować, dodać ryby. Doprawić koperkiem, solą i pieprzem. Pomidory przesmażyć na maśle. I dodać do ryb. Wmieszać śmietanę. Podawać z ryżem.

  • Obiady wielkanocne dla leniwych i początkujących

    ...prostych dań. Zaopatrz się także w makaron, ryż i kilka rodzajów kasz. Jeżeli jesz mięso - kup dużą porcję, która może być podstawą kilku obiadów oraz dodatkiem do kanapek. Zamiast kawałka pieczeni(...) pomidorowym. Danie możesz podawać z ziemniakami lub ryżem. Z pewnością starczy na kilka dni - obiad masz z głowy! Nie jesz mięsa? Możesz przygotować gulasz z wędzonym tofu lub całkiem inną potrawę...

  • Dania jednogarnkowe

    ...kucharza Jeśli przypadkiem przesoliłaś danie, włóż do niego ryż w torebce, gotuj 10 minut i wyjmij go. W tym czasie ziarenka ryżu wchłoną nadmiar soli. Podudzia w warzywnym sosie Sposób...

  • Kuskus: Czym naprawdę jest?

    ...zastąpi ziemniaki, ryż czy makaron w daniu głównym. Nadaje się do spożywania na ciepło i zimno. Może być doprawiany na słodko, słono, a także przy użyciu pikantnych przypraw. Mocno chłonie smak ziół...

  • Szybkie dania jednogarnkowe

    ...przykryciem. Zmiksuj lub przetrzyj przez sitko. Włóż kalafior i fasolkę. Duś przez 10 minut. Dodaj orzeszki, podgrzej kolejne 2-3 minuty.  4. Kalafior podawaj np. z ryżem jaśminowym z kolendrą: z umytych i osuszonych gałązek świeżej kolendry obetnij listki, odłóż je. Do gotowania ryżu wrzuć same gałązki. Wyjmij je przed podaniem a ryż posyp listkami kolendry. Warzywny kuskus z ziołami...

  • Sekrety babci: sposoby na udane racuchy

    ...! Będą wyborne na smaczny obiad bądź kolację. Tutaj także można przebierać w mnogości dodatków. Placki zrobisz praktycznie ze wszystkiego. Kasza, ryż, ziemniaki, mielone mięso, cukinia czy ser...

Artykuły na temat: ryż do gulaszu
  • Gulasz rybny

    Sposób przygotowania: 1. Rybę pokroić na kawałki wielkości kęsa, polać sokiem z cytryny, posolić. Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.  2. Warzywa oczyścić, paprykę pokroić(...) i pomidory, gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Na końcu posypać skórką z cytryny. Podawać z ryżem.  Zobacz także:

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Istotny składnik diety Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla...

  • Tajemnica dobrego gulaszu

    ...z papryką (pokrojoną w paski lub sypką), marchewką, a nawet z wieprzowiną. Dziś już nie podaje się do niego tylko pieczywo, ale też ziemniaki, kluski, makaron, ryż, a także kaszę gryczaną. Chudą wołowinę(...)). Pokrojone i doprawione smaż przez minutę, a potem duś z cebulą. Do gulaszu pasuje papryka we wszystkich kolorach, czosnek, cukinia, pomidory, kabaczek, zioła, grzyby i odrobina czerwonego wina. Także ziele...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Co warto jeść na poprawę nastroju

    Sięgaj po razowe makarony, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, kasze, brązowy ryż. W menu nie może zabraknąć ryb, chudego drobiu i podrobów.

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Co jeść, aby bez stresu zasnąć i odpocząć

    Musisz się obyć bez smażonych i grillowanych mięs, tłustych serów i wędlin. Wieczorem unikaj białka, za to sięgaj po marchew, ziemniaki, brązowy ryż, razowy makaron, zielony groszek, soczewicę, sałaty, paprykę, suszone morele, pomidory, bakłażany, cukinię.

  • Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o...

  • Wszystkie smaki pod przykrywką

    Po niemiecku nazywa się to "eintopf" , czyli potrawa jednogarnkowa. Takie potrawy są w każdej kuchni, składając się z elementów charakterystycznych dla danego obszaru. Mogą to być gęsty, kolorowy misz-masz w rodzaju gulaszu lub bigosu, może to być zupa. Przepisów na takie potrawy jest tyle, ile kucharzy lubiących je przyrządzać.

  • Trudno wyobrazić sobie lepszą potrawę na chłodny, zimowy wieczór niż sycący i rozgrzewający gulasz. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, gdyż efekt finalny za każdym razem jest zniewalający. Oto kilka naszych propozycji na gulasze z różnych stron świata. Fot. 123RF/Picsel Gdy temperatury zaczynają spadać i niebezpiecznie zbliżać się do zera, na naszych stołach zaczynają gościć treściwe potrawy, które szybko rozgrzewają i dają nam sporo energii. Spośród wszystkich zimowych...