• Informacje na temat:

    ryż biały

Przepisy na temat: ryż biały
  • Ryż na zdrowie

    Ryż stanowi bazę wyżywienia dla jednej trzeciej ludności świata. Mimo, że nie wszystkie odmiany są tak samo popularne, możemy spotkać aż 25 różnych jego gatunków.

  • Brązowy ryż z listkami szpinaku i żurawiną

    Brązowy ryż jest zdrowszy niż biały. Z odpowiednimi dodatkami będzie smakował wyśmienicie.

  • Który ryż - biały czy brązowy?

    Ryż brązowy i biały są pozyskiwane z tych samych ziaren. Różni je tylko to, że brązowe są tylko częściowo łuskane i nie pozbawione zewnętrznych warstw, zaś białe są głęboko polerowane.

  • Ryż po kantońsku

    Ryż płuczemy, gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Jajka mieszamy ze szczyptą soli i dwiema łyżkami wody i smażymy omlet na natłuszczonej patelni. Ciepły zwijamy i odstawiamy do wystygnięcia(...), czosnek, chili, grzyby i pędy. Podsmażamy. Dodajemy cebulkę dymkę, groszek, ryż i krewetki. Całość doprawiamy mieszanką wina i sosu sojowego, podgrzewamy i odstawiamy. Podajemy z omletem.

  • Ryż po persku z nóżką z kurczaka i sałatką mango-ogórkową

    .... 40 minutach pieczenia.  Ryż zagotować w osolonej wodzie i na słabym ogniu gotować 6 minut. Odcedzić, przelać zimna wodą. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 3mm.  Masło roztopić w rondelku, dodać szafran i podgrzać. Połowę masła wlać do miseczki. Do pozostałego w rondelku masła włożyć ziemniaki i wsypać wstępnie podgotowany ryż. Polać równomiernie pozostałym masłem szafranowym...

  • Tajski deser na bazie ryżu

    ..."Khao niaw ma muang" brzmi jak formuła zaklęcia, a tak naprawdę chodzi o sztandarowy tajski deser, czyli ryż kleisty z mango i kremem kokosowym. Z tym przysmakiem zapozna nas znawczyni azjatyckiej kuchni, Alicja Than.

  • Tych produktów nie jedz, bo będziesz mieć depresję

    Specjaliści przestrzegają, że częste spożywanie takich produktów, jak białe pieczywo, ryż, ciastka, może zwiększać ryzyko depresji. Dietetycy przekonują, aby zrezygnować z produktów bogatych w węglowodany rafinowane, na rzecz produktów pełnoziarnistych i warzyw.

  • Pyszne gołąbki

    Nie ma lepszego dania niż gołąbki. Na zrobienie ich poświęcisz sporo czasu, ale przecież taki obiad wystarcza na dwa, trzy dni. Te z naszego przepisu są zdrowsze i smaczniejsze, bo więcej w nich warzyw, a biały ryż zastąpiony został brązowym.

  • Kalafior - "wege gwiazda"

    Kalafior stał się prawdziwym sprzymierzeńcem miłośników diety bezglutenowej. Za modą na "gluten free" idzie również moda na kalafiora, z którego możemy wyczarować ryż, pizzę, a nawet zastąpić nim mąkę.

  • Basmati z owocami i kurczakiem (po 11. miesiącu)

    Jeśli decydujesz się na podanie białego ryżu dziecku wybieraj ryż basmati. Ryż basmati uważany jest za najszlachetniejszą odmianę. Uprawiany jest u podnóży Himalajów. Posiada niską zawartość tłuszczów i nie zawiera cukrów, a co najważniejsze jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym.

Artykuły na temat: ryż biały
  • Ryż na pięć sposobów

    Ryż jest podstawą wyżywienia jednej trzeciej ludności świata. Biały, najbardziej oczyszczony, jest w Polsce powszechnie używany, ale to nie jedyna opcja. Ryż naturalny, brązowy, czarny, basmati czy dziki to gatunki, które też warto zaprosić do jadłospisu. Wszystkie rodzaje ryżu z powodzeniem możemy serwować w daniach słodkich i wytrawnych. Szukasz inspiracji? Dziś pięć pomysłów z ryżem w roli...

  • Dania kuchni włoskiej to nie tylko bogactwo makaronów i nieskończenie wiele rodzajów pizzy, ale również potrawy przygotowywane na bazie ryżu. Istotne jest jednak wykorzystanie odpowiedniego rodzaj tego dodatku – i nie chodzi tu wyłącznie o wybór pomiędzy ryżem białym a brązowym, kwestia ta jest o wiele bardziej złożona. Fot. 123RF Kuchnia spod znaku ryżu Szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej ma specjalny gatunek ryżu arborio, dostępny w ofercie firmy Podravka. Swoją nazwę zawdzięcza on...

  • Jak prawidłowo ugotować ryż

    Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna radzi: Jeżeli chcę, aby ryż szybciej się ugotował, opłukane ziarenka polewam olejem, dokładnie mieszam,...

  • Wracasz do domu i po raz kolejny zamierzasz ugotować ten sam, nudny ryż? Brakuje ci już pomysłów? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników, a z pewnością twój obiad będzie dziś wyjątkowo udany. Fot. 123RF/Picsel Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Istotny składnik diety Ryż jest świetnym składnikiem diety, także dla...

  • Smaki spiżarni: Ryż

    Na konsystencję i smak ryżu wpływa sposób gotowania. Aby ryż był sypki, wypłuczmy go przed gotowaniem. Klasyczny biały gotujemy w podwójnej ilości wody, brązowy, dziki, arborio - w poczwórnej. Biały(...) składników. Ma uniwersalne zastosowanie, do wielu dań. Parboiled - Biały, długoziarnisty ryż poddany obróbce termicznej, dzięki czemu zachowuje cenne witaminy i minerały. Nie klei się po ugotowaniu...

  • Z pewnością zdarzyło wam się kupić czekoladę, która była pokryta delikatnym, białym nalotem. Co to oznacza? Czy jest to niebezpieczne dla naszego zdrowia i czy taką czekoladę możemy zjeść? Fot. 123RF/Picsel Czasami bywa tak, że zakupiona przez nas czekolada po otwarciu wcale nie wygląda tak apetycznie, jak sugerowałby to obrazek na opakowaniu. I nie mamy tutaj na myśli roztopionych lub zgniecionych kostek ulubionego smakołyku. Z pewnością chociaż raz nabyliście wyrób z czekolady, który był...

  • ​Jabłko, awokado, brązowy ryż, spacer, sen - to może uchronić cię przed cukrzycą

    ...w ten sposób ryzyko zachorowania na cukrzycę. Pamiętajmy jednak, że awokado ma w sobie sporą ilość tłuszczu. Jedzmy je więc regularnie, ale z umiarem. Zmień biały ryż na brązowy Biały ryż jest(...) podwyższonego ryzyka cukrzycy typu 2. Idealną dlań alternatywą będzie ryż brązowy, który posiada niski indeks glikemiczny - jest trawiony wolniej i powoduje delikatniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Badania...

  • Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie, na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Jak je przygotować, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wielkanoc nie może obejść się bez sycącej i treściwej zupy. W zależności od regionu, jest to żurek, barszcz biały lub też chrzanowa. Zwykle znajdziemy w nich niemal wszystkie produkty, które wcześniej włożyliśmy do wielkanocnego koszyczka. Stąd też ich...

  • Czarny ryż – dlaczego warto wybrać właśnie ten?

    W starożytności dostępny był jedynie na cesarskim stole. Dla zwykłych ludzi, żyjących w tamtych czasach - nieosiągalny. Określano go mianem „zakazanego”. Dziś jest wciąż mniej popularny niż tradycyjny biały ryż, jednak z jego dostępnością w Europie nie ma kłopotu.

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...

Zdjęcia na temat: ryż biały
Wideo na temat: ryż biały
  • Czym się różni ryż biały od brązowego?

    Jurek Sobieniak w ramach kuchni fit omówił właściwości ryżu i opowiedział czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje tego zboża. Który ryż jest najzdrowszy, a który można najdłużej przechowywać? Posłuchajcie sami! (Źródło: TVP/ x-news)