• Informacje na temat:

    rydze z czosnkiem

Przepisy na temat: rydze z czosnkiem
  • Najlepsze grzanki z rydzami

    Składniki: 300 g świeżych rydzów 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego szczypta soli świeży tymianek 50 g sera gorgonzola 4 kromki dobrego chleba Przygotowanie: Rydze oczyść i odkrój nóżki. Masło roztop na patelni, dodaj do niego posiekany czosnek i grzyby. Smaż ok. 5 minut. Chleb podpiecz, nałóż warstwę rydzów, dodaj pokruszony ser gorgonzola i tymianek.

  • ​Zamiast zwykłego purée

    Zawsze uwielbiałyśmy purée ziemniaczane. Kiedy byłyśmy małe, nasze mamy przyrządzały je z dodatkiem masła i pełnotłustego mleka - piszą autorki książki "Food Pharmacy. Przepisy" Lina Nertby i Mia Clase.

Artykuły na temat: rydze z czosnkiem
  • Wrzesień na talerzu

    ...szparagową, fasolę, pieczarki, kurki, podgrzybki, borowiki i rydze. Jeśli to tylko możliwe spożywajmy warzywa na surowo, są wówczas najcenniejsze odżywczo. Kiedy konieczna jest obróbka termiczna...

  • Serdecznie zapraszamy na siódmą edycję Święta Rydza, która odbędzie się w ostatni weekend września, 27 – 28 września 2014 r. wokół Starego Domu Zdrojowego, na terenie Parku w Wysowej-Zdroju. 7. Święto Rydza to wydarzenie dla małych i dużych. Dla grzybiarzy, miłośników grzybowych dań, entuzjastów przyrody i fanów tradycyjnego rękodzieła Beskidu Niskiego. Podczas rydzowej imprezy prezentujemy tradycyjne rękodzieło ludowe, twórców i ich historie, kuchnię i produkty regionalne, uzdrowisko...

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    ...poprawiająca zarówno trawienie, jak i odporność. Wzmacniająca smakowa oliwa z czosnkiem i tymiankiem : 5 ząbków czosnku, suszona bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn, 2 szklanki oliwy ekstra virgin...

  • To doroczne wydarzenie wpisane już na stałe w koloryt Wysowej Zdroju i Beskidu Niskiego. Gdy w górach zaczyna się jesień, a opadające z drzew liście zaczynają szeleścić pod nogami, znak, że pora na rydze! Na przełomie września i października do Wysowej Zdroju tradycyjnie zjeżdżają liczni miłośnicy grzybobrania, smakosze potraw z rydzami i wszyscy pragnący ciekawych, zajmujących rozrywek w gronie rodziny i przyjaciół. Święto Rydza jest okazją do leśnych wędrówek i spacerów w Parku Zdrojowym....

  • Grzybowe specjały

    ...ciepłym bulionem. Zapiekaj 20 minut w 200 ˚C. Przypraw ziołami. Rydze na maśle Składniki: 2 kg małych rydzów, 1/2 kg klarowanego masła, łyżka soli, pieprz. Przygotowanie: Rydze dokładnie umyj i posól. Odłóż je na 15 minut, żeby puściły wodę, najpierw blaszkami do góry, a potem blaszkami do dołu - aby woda spłynęła. Osusz je papierowym ręcznikiem. Rozgrzej masło na patelni. Kładź rydze na...

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Dlaczego trzeba jeść kiszonki?

    Produkty podczas kiszenia nie tylko nie tracą na wartości, ale zyskują nowe, służące naszemu zdrowiu właściwości: regulują kwasowość organizmu, stają się mniej kaloryczne, są lepiej trawione. Poza tym wzbogacają się o dobroczynne bakterie i inne prozdrowotne substancje. Do niedawna kisiliśmy tylko białą kapustę, ogórki, buraki ćwikłowe, grzyby (rydze, opieńki, gąski) i mąkę razową na...

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Przyjazne bakterie

    Te złe powodują choroby, więc trzeba się ich wystrzegać. Ale są i dobre. To probiotyki, które nie tylko nie szkodzą, ale wręcz sprzyjają zdrowiu. Warto sięgać po nie regularnie.

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...