• Informacje na temat:

    rydze sos

Przepisy na temat: rydze sos
  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Większość z nas suszy grzyby, by wykorzystać je później w najróżniejszych daniach - przede wszystkim bigosie, zapiekankach, pierogach i zupach. Polacy uwielbiają, gdy na wigilijnym stole ląduje sos(...) najczęściej wykorzystywanych należą borowiki, podgrzybki, maślaki, rydze i kurki. Przed marynowaniem (inaczej niż przed suszeniem) należy nie tylko oczyścić grzyby, ale także dokładnie opłukać je pod...

  • Grzyby – leśne mięso

    Borowiki, podgrzybki, kurki, czerwone łebki, opieńki, maślaki, kanie, rydze - tegoroczna jesień obrodziła grzybami niemal w całej Polsce. Nomenklatura w języku grzybiarzy nie jest uniwersalna(...) tradycję wigilijnej kolacji, inni mogliby jeść je codziennie. Jajecznica, pierogi, makaron, kasza z grzybami, a może schab z sosem z borowików? Fantazja kulinarna smakoszy nie ma końca. Aromatyczna nuta...

Artykuły na temat: rydze sos
  • Nieodkryte zagłębia grzybowe

    Znajdziemy w lasach iglastych i mieszanych - potrafią rosnąć dużymi grupami. 5. Rydze Można spotkać w leśnych rowach, także w młodnikach iglastych, na piaszczystych glebach, najczęściej pod sosnami(...) Tucholskich - lasy sosnowe, wśród których rosną też drzewa liściaste, co sprzyja wysypowi borowików, podgrzybków, koźlarzy, maślaków, miodówek, kurek i rydzów. Dodatkowe atrakcje w okolicy: - Najwyższe...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Obowiązkowe dodatki do wielkanocnego żurku

    Żurek to niewątpliwie jedna z najlepiej znanych polskich zup. Jeśli przygotować go zgodnie ze sztuką, będzie pachniał i smakował tak, jak żadna inna wielkanocna potrawa. W przypadku żurku – podobnie zresztą, jak w przypadku innych dań tradycyjnej polskiej kuchni – diabeł tkwi jednak w szczegółach. Kluczowa kwestia to dobór składników użytych do jego przygotowania. Postanowiliśmy wobec tego sprawdzić, co powinno się obowiązkowo znaleźć w wielkanocnym żurku.

  • Swoją karierę w świecie smaków i zapachów rozpoczął w rodzimej Ameryce. Obecnie jest produktem eksportowym - Sos TABASCO® - najostrzejsza z przypraw, cieszy się niesłabnącą popularnością również w kuchni polskiej. Znany na całym świecie sos TABASCO® original produkowany jest już od 1868 roku. Jego twórcą jest Edmund McIllhenny, który według legendy, otrzymał od meksykańskiego podróżnika garść papryczek. Zasiał je, a z ich dojrzałych strączków wyprodukował sos TABASCO®. Obecnie sos sprzedawany...

  • Grzybowe specjały

    Krucha tarta z kurkami Składniki: 1/2 szklanki oliwy, 1/4 szklanki jogurtu, szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, sól cebulowa, 25 dag kurek, cebula, masło, pikantny sos(...) cebulową, rozmarynem i pieprzem. Nadzienie rozsmaruj na cieście. Polej sosem paprykowym, posyp startym serem. Piecz 20 minut. Udekoruj papryczką chili i podawaj. Wykwintne klopsiki w grzybowym...

  • Serdecznie zapraszamy na siódmą edycję Święta Rydza, która odbędzie się w ostatni weekend września, 27 – 28 września 2014 r. wokół Starego Domu Zdrojowego, na terenie Parku w Wysowej-Zdroju. 7. Święto Rydza to wydarzenie dla małych i dużych. Dla grzybiarzy, miłośników grzybowych dań, entuzjastów przyrody i fanów tradycyjnego rękodzieła Beskidu Niskiego. Podczas rydzowej imprezy prezentujemy tradycyjne rękodzieło ludowe, twórców i ich historie, kuchnię i produkty regionalne, uzdrowisko...

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    ...zimno. Olej rydzowy zawiera kwasy omega-3 i omega-6, niezbędne, by wzmocnić naturalne siły obronne organizmu. Dla poprawy trawienia - sos miodowo-olejowy : 2 łyżki naturalnego miodu, łyżka wody(...) wchłonie w całości. Z oliwy, octu i przeciśniętego przez praskę czosnku ukręć sos. Wymieszaj z kaszą i warzywami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jadaj na lunch lub na kolację. Dobre źródło...

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • Smutny week-end…

    ...dziecko, prawie nieprzytomne do lekarza, SOS lekarze… Tam zrobiono podstawowe badania i stwierdzona wirusową anginę oraz zwykłe przegrzanie…   Teściowa na tę drobną chorobę Antosia nie zareagowała...

  • To doroczne wydarzenie wpisane już na stałe w koloryt Wysowej Zdroju i Beskidu Niskiego. Gdy w górach zaczyna się jesień, a opadające z drzew liście zaczynają szeleścić pod nogami, znak, że pora na rydze! Na przełomie września i października do Wysowej Zdroju tradycyjnie zjeżdżają liczni miłośnicy grzybobrania, smakosze potraw z rydzami i wszyscy pragnący ciekawych, zajmujących rozrywek w gronie rodziny i przyjaciół. Święto Rydza jest okazją do leśnych wędrówek i spacerów w Parku Zdrojowym....