• Informacje na temat:

    ryby zapiekana z porą

Przepisy na temat: ryby zapiekana z porą
  • Karmelowa ryba zapiekana z brokułami

    Składniki: 0,7 kg białej ryby morskiej 1 brokuł 1 średni por 1 pęczek koperku sos koperkowy np. Tarsmak 0,5 szklanki cukru  2 łyżki oliwy Przygotowanie: 1. Pora pociąć grubo, podsmażyć na oliwie i wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Położyć na nim pokrojoną w cząstki surową rybę i posypać grubo zmielonym pieprzem. Z cukru zrobić na patelni  karmel i wylać na rybę. Różyczki...

  • Kuchnia wielkopolska. Określenie to pochodzi z gwary i związane jest z faktem, że na powierzchni zupy nie pływa żadne oko tłuszczu.

  • Zapiekany mintaj

    ..., 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, po szklance bulionu warzywnego i mleka, sól, pieprz, koperek Przygotowanie: Ryby umyj, osusz, pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą(...), smaż na złoto, mieszając. Cienkim strumieniem wlej bulion i mleko, gotuj ok. 5 min. Dodaj musztardę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Formę natłuść. Ułóż kawałki ryby...

  • Smaczny pomysł na "Zapiekanka z porów i ryby"

  • Zdrowe i bardzo szybkie w wykonaniu.

  • Dania na każdy dzień tygodnia

    ...z natką pietruszki, bazylią i oregano.   Ryba zapiekana Sposób przygotowania 1. Dorsza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. W misce wymieszaj mąkę pszenną z przyprawą curry. Obtocz rybę. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.  2. Ugotuj brukselkę. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż w nim kawałki smażonej ryby oraz ugotowaną...

  • zdrowe i proste

  • Ryba po toskańsku– w pomidorach

    Składniki na 4 porcje: 4 filety z dowolnej białej ryby (np.: dorsza, mintaja, morszczuka, halibuta) łyżka oliwy por, oczyszczony i pokrojony w krążki 1 i 1/2 łyżki kaparów 1/2 szklanki(...)) i zagotuj. 3. Przełóż do rondla kawałki ryby i pokryj je sosem. Wstaw danie do piekarnika, zapiekaj 10-15 minut.

  • Smaczne i proste w wykonaniu.

Artykuły na temat: ryby zapiekana z porą
  • ​ Naleśniki z labraksem i szpinakiem zapiekane w sosie beszamelowym

    Składniki: 8 naleśników 4 filety z okonia morskiego (labraksa) 700 g szpinaku 1 por (biała część) 7 ząbków czosnku Sól i pieprz 50 ml oliwy z oliwek Sos beszamelowy Pora i czosnek smaż na oliwie. Dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem, duś aż zmięknie. Podziel filety na połowy i układaj kawałki ryby na naleśnikach. Dodaj szpinak, zawiń. Umieść w naczyniu do...

  • Roladki rybne z szalwia, raz jeszcze!

    ...francusku "morze ziemia" czyli "mer terre badz terre mer". Uwielbiam je tez za znakomite polaczenie swiezej szalwi z bialym winem i wywarem oraz za doskonaly stopien pieczenia ryby, ktory pozostaje(...) - smazymy od strony ryby. Nastepnie ulozylam je w naczyniu do zapiekania i wstawilam na 5 minut do ngarzanego do 200°C piekarnika. W tym czasie na goraca patelnie po smazeniu ryb wlalam 100 ml wytrawnego...

  • Co jeść, by wspomóc pracę chorej wątroby

    ...wszystko gotowane (i nie podgrzewane).  Możesz też  np. warzywa, owoce  czy ryby zapiekać w folii lub dusić.   Usuń z jadłospisu produkty wzdymające (fasola, groch, soczewica) oraz ostre przyprawy...

  • Jedz to, co cię leczy

    ...tłuste ryby morskie: Masz osłabioną odporność, bo Hashimoto to choroba autoimmunologiczna. Dlatego ważne są w twojej diecie ryby morskie, które dostarczą ci kwasów omega-3. Jedz je minimum trzy razy(...) z rozmaitych produktów, bo łatwo się utleniają i szybko tracą wartość. Bogate w nie są tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź), orzechy włoskie i pestki dyni (lepiej używać świeżo łuskanych) oraz...

  • ​Odżywianie w chorobach onkologicznych

    ...to możliwe. Aby posiłek był jeszcze bardziej pełnowartościowy, warto podać zupę z pieczywem pełnoziarnistym i dodatkiem ugotowanego mięsa drobiowego, ryby, serkiem tofu lub jajkiem.\ Cukinia nadziewana...

  • Zdrowy jadłospis

    Sałatka z 2 jajek z kiełkami lucerny, soczewicy, rukolą, ogórkiem oraz przyprawami, pieczywo pełnoziarniste, herbata imbirowa. Obiad Łosoś (100 g ryby w porcji) w marynacie z soku z pomarańczy...

  • Kuchnia śródziemnomorska. Dla zdrowia i urody

    Najpopularniejsze kuchnie tego obszaru to włoska, grecka i hiszpańska. Dieta bogata w oliwę (tłuszcze nienasycone), ryby (kwasy omega-3), warzywa, owoce i świeże zioła (witaminy, przeciwutleniacze(...) śródziemnomorskiej, znacznie lepiej wpłyną na kondycję naszego organizmu. Badania wykazują, że podstawowe składniki kuchni tego regionu: ryby, owoce morza, warzywa, oliwa zyskują szczególne właściwości...

  • W superformie: 10 prostych sposobów na płaski brzuszek

    Powinien być sycący, ale nietuczący. I co ważne, warto go zjeść do godziny 14. Później organizm będzie trawił go wolniej i słabiej. Co jeść podczas kuracji? Polecamy zupy warzywne, nietłuste ryby...

  • Sposoby na łososia

    Kiedyś polska kuchnia obfitowała w dania rybne i na pewno miało to zbawienny wpływ na zdrowie naszych przodków. Ryby to najbogatsze źródło tzw. dobrych tłuszczów - omega-3, omega-6, które są odpowiedzialne m.in. za profilaktykę chorób serca, stawów oraz budowę i działanie mięśni. To właśnie łosoś ma najwięcej tych składników, spośród ryb dostępnych u nas. Ta morska ryba zawiera witaminy z grupy...

  • Dieta paryska zmienia metabolizm

    ...mięso, ryby i warzywa Jadłospis składa się z niskokalorycznych posiłków. Mimo to są one pożywne i sycące. Zawierają bowiem wiele białka, które znajdziesz w chudym mięsie oraz rybach. Duże ilości(...). Przypraw bazylią. Faza Bistro: Śniadanie: 200 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego). Obiad: Cielęcina zapiekana z mozarellą (80 g cielęciny upiecz na grillu, posyp 30