• Informacje na temat:

    ryby z ryżem

Przepisy na temat: ryby z ryżem
  • Sałatka rybna z ryżem

    Składniki na 4 porcje: 30 dag filetów z dowolnej ryby 10 dag ryżu długoziarnistego 2 pomidory 1/2 słoika zielonych oliwek nadziewanych papryczkami 1 łyżka kaparów 1 cebula l sól, pieprz 1 cytryna 1 ostra papryczka Sposób przygotowania: 1. Rybę pokroić w kostkę i upiec na grillu. Ryż ugotować (na 2 miarki wody 1 miarka ryżu) i wystudzić. 2. Pomidory...

  • Rybny filet z ryżem i warzywami

    .... Przygotuj 4 duże kawałki pergaminu. Ułóż na nich porcje ryżu, warzyw oraz ryby. 2. Wszystkie składniki posyp solą, pieprzem oraz rozmarynem. Skrop oliwą (ew. także białym winem). Zawiń w papier. Końce...

  • Gołąbki z łososiem

    Takie gołąbki w wersji lux będą doskonale smakować z ryżem na sypko. I z kieliszkiem białego wytrawnego wina.

  • Ryba prosto z morza

    Gdy jesteśmy na wakacjach nad morzem, chętnie jemy ryby. Nie zapominajmy więc o nich, gdy już wrócimy do domu.

  • Pulpeciki rybne (po 1. roku)

    Ryby są zdrowe, ale czasami nie wiemy, jak podać je małym dzieciom, które nie powinny jeść smażonych rzeczy. Oto przepis dla maluchów, bądź dla dorosłych, którzy aktualnie są na diecie.

  • ​Kulki ryżowe onigiri

    ...1.  Nagrzej grill do średniej temperatury. Połóż łososia na ruszcie i grilluj przez 6-7 minut, aż będzie upieczony w środku. Odstaw do wystygnięcia. Zdejmij z ryby skórę i podziel mięso na sześć(...) ryżu z kaszą jęczmienną). 3.  Włóż w zagłębienie kawałek łososia i przykryj go ryżem (lub mieszanką ryżowo-jęczmienną). Delikatnie zaciśnij wokół niego dłonie, by nadać porcji okrągły kształt...

  • ​Pstrąg w boczku pieczony w folii

    ...suszoną bazylią oraz pieprzem. Do środka każdej ryby włóż po łyżce masła czosnkowego, 2 plasterki cytryny i kilka listków natki. Pstrągi owiń boczkiem, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Zawiń w folię aluminiową (matową stroną do góry) i odstaw do lodówki na godzinę.  Ryby połóż na grillu lub włóż do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz ok. 20 min (5 min przed końcem pieczenia odwiń folię, aby boczek...

  • Pulpeciki rybne

    Przygotowanie: 1. Dokładnie umyj i obierz wszystkie warzywa. Następnie zalej je wodą i ugotuj wywar. 2. Opłukane ryby zmiel z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką. 3. Dodaj jajko, bułkę tartą oraz(...). 5. Podawaj z masłem, sosem jarzynowym lub pomidorowym, z ziemniakami lub ryżem oraz z surówką.

  • Pożywne dania na cały tydzień

    ...z ugotowanym ryżem. Wypełnij papryki.  2. Ułóż w wysokim garnku i zalej do połowy wodą. Dodaj łyżkę oleju, sól, pieprz, jedną cebulę pokrojoną w plastry i pozostały czosnek. Duś pod przykryciem 60 minut(...) wymieszaj kawałki ryby, pokrojone marchewki, kaszkę, przyprawy. Wymieszaj. Wyłóż do żaroodpornego naczynia, zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Udekoruj cytryną, natką i koperkiem.

Artykuły na temat: ryby z ryżem
  • Paprykarz najprostszy z ryżem

    Weronika: Muszę przyznać, że dobry wegański paprykarz wege z ryżem wy­maga trochę czasu i wysiłku. Na ogół stawiam na szybkie dania, ale warto nie­kiedy postać w kuchni nieco dłużej. Naprawdę opłaca się zrobić ten przysmak samemu, ponieważ wychodzi wyśmienity. Każdy właściwie tradycyjny paprykarz przygotowuje się z ryby wędzonej i jeszcze zazwyczaj jakiejś gotowanej. Mój paprykarz roślinny...

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • Gulasz rybny

    Zamiast topić ryby w tłuszczu i panierce, przygotuj z nich wyjątkowe specjały!

  • Potrawy z ryżem wcale nie muszą być nudne. Wystarczy kilka składników, aby zamienić go w naprawdę ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel W kuchni japońskiej stosowany niemal codziennie, u nas raczej występuje jako zamiennik makaronu do zup. Dlaczego nie potrafimy docenić jego walorów? W końcu ryż to niezwykle uniwersalny i zdrowy element naszej diety. Jego przechowywanie nie nastręcza zbyt wielu problemów, a w szczelnie zamkniętym słoiku może wytrzymać naprawdę długi czas. Czy ryż jest zdrowy?...

  • Gołąbki z łososiem

    Takie gołąbki w wersji lux będą doskonale smakować z ryżem na sypko. I z kieliszkiem białego wytrawnego wina.

  • Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne! Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach...

  • Co jeść, aby poczuć ulgę w gorączce

    Pokarmy powinny być lekkostrawne, ale o dużej wartości odżywczej. Sięgaj po białe pieczywo, biszkopty, drobne kasze (jęczmienna, manna), ryż, płatki zbożowe, wyłącznie chude mięso, wędliny, ryby.

  • Świeża ryba? Tylko nad morzem, a najbliżej mamy nad Bałtyk. Czy na pewno jemy świeżą rybę i czy wiemy za co płacimy? Fot. 123RF/Picsel Smażona rybka to punkt obowiązkowy w każdej nadmorskiej miejscowości. W menu halibut, sandacz, łosoś, dorsz, węgorz, flądra i śledź. Ceny na pierwszy rzut oka przystępne, ale gdy przychodzi do płacenia - rachunek przekracza 70 złotych za porcję. No, ale za świeżą rybę, z własnego połowu musimy zapłacić. Tylko czy na pewno jest ona świeża?   Sprzedawcy...

  • Kotlety rybne

    Ryby można przyrządzać na wiele sposobów - przygotuj z nich wyjątkowe specjały!

  • Uwielbiasz ryby, ale przeraża Cię ich patroszenie i filetowanie? Masz ochotę spróbować raków i krewetek, ale nie wiesz, jak się do nich zabrać? Przeczytaj! 60 potraw z 40 gatunków ryb i frutti di mare! Od prostego makaronu z łososiem po subtelne filety z tuńczyka z limonką! Pierwsza część książki zawiera wskazówki związane z zakupem, przechowywaniem, rozmrażaniem i sprawianiem ryb i owoców morza. Dowiesz się także, jak przyrządzać danie na parze, dusić, grillować i smażyć. Poznasz niezbędne...

Wideo na temat: ryby z ryżem
  • Co jeść, żeby być szczęśliwym?

    Nietypowa jajecznica z pełnoziarnistym ryżem według medycyny chińskiej, smażona makrela na kalafiorowym purée i ciastka czekoladowe bez cukru - takie zdrowe i ponoć dające szczęście smakowitości Piotr Kucharski przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN". Dlaczego warto często jeść ryby? (DDTVN/X-news)