• Informacje na temat:

    ryby w sosie smietanowym

Przepisy na temat: ryby w sosie smietanowym
  • Łosoś w sosie śmietanowym

    Składniki: 40 dag filetów z łososia sok z ćwiartki cytryny pęczek koperku 200 ml śmietany 30% 1/3 szklanki białego wytrawnego wina masło kilka ziaren czarnego pieprzu sól, słodka papryka, ostra papryka Przygotowanie: Łososia umyj, osusz, pokrój w paski. Skrop sokiem z cytryny. Ziarna pieprzu zmiel, posyp ryby, natrzyj solą. Wstaw do lodówki na pół godziny. Masło stop na...

  • Ryba prosto z morza

    Gdy jesteśmy na wakacjach nad morzem, chętnie jemy ryby. Nie zapominajmy więc o nich, gdy już wrócimy do domu.

  • Pakieciki rybne w porach

    Sposób przygotowania Filety z ryby opłucz, osusz, pokrój na 4 kawałki. Cytrynę sparz, przetnij. Jedną połowę cytryny pokrój na 4 plasterki, z drugiej wyciśnij sok. Skrop nim rybę, a potem posyp ją(...) praskę. Domieszaj zioła. Pory oczyść, opłucz, podziel na pojedyncze liście. Włóż je na 2 min do wrzątku. Wyjmij i osusz. Na każdym kawałku ryby połóż porcję masła ziołowego i plasterek cytryny. Zawiń je...

  • ​Pstrąg w boczku pieczony w folii

    ...suszoną bazylią oraz pieprzem. Do środka każdej ryby włóż po łyżce masła czosnkowego, 2 plasterki cytryny i kilka listków natki. Pstrągi owiń boczkiem, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Zawiń w folię aluminiową (matową stroną do góry) i odstaw do lodówki na godzinę.  Ryby połóż na grillu lub włóż do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz ok. 20 min (5 min przed końcem pieczenia odwiń folię, aby boczek...

  • 4 smaczne sposoby na rybę

    Dorsz w ziołowej posypce z cukinią Składniki: 4 filety z dorsza (lub innej ulubionej ryby) średnia cukinia 10 pomidorków koktajlowych duży pęczek natki kilka listków bazylii garść(...) 200 st. Piecz około 15 minut. Pieczony filet z łososia w sosie koperkowym Składniki: 4 filety z łososia (każdy ok. 200 g) sok z cytryny ogórek Sos: pęczek koperku 200 g śmietany...

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ...koperku Przygotowanie: Ryż gotować w osolonej wodzie 18-20 minut. Ryby skropić sokiem z połowy cytryny, doprawić solą i pieprzem. Marchewki pokroić w półplasterki. Marchewki i fasolkę, ugotować w osolonej wodzie. Ryby obtoczyć w mące. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni i smażyć ryby z obu stron po 2-3 minuty. Zagotować mleko z bulionem, wmieszać bazę do sosów i gotować jeszcze minutę. Do sosu dodać...

  • Szwajcarskie smaki

    ...sosie. Maluns jest prostym daniem z ziemniaków, mąki i masła usmażonych na patelni i podawanych z serem i musem jabłkowym. Na deser należy obowiązkowo zamówić tort orzechowy - kruche ciasto z nadzieniem ze śmietany i orzechów włoskich (które zresztą tutaj nie rosną). Kraina pysznego chleba Z Zurychu pochodzi siekana cielęcina duszona z pieczarkami, cebulą, w sosie śmietanowym. W Ticino dominuje...

Artykuły na temat: ryby w sosie smietanowym
  • Roladki z białej ryby  z wędzonym łososiem

    Z sosem śmietanowym.

  • Ryby smacznie podane

    ...kolendrą. Rybę z warzywami podajemy z ziemniakami lub czosnkowymi grzankami. Dorsz ze szpinakiem w sosie z papryki 1. Obraną cebulę siekamy w kostkę. Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze...

  • Ryba - zdrowie na talerzu

    Znajdź swój sposób na przyrządzenie ryby, by jeść ją ze smakiem jak najczęściej.

  • To będą zdrowe święta!

    ...przecież dopiero pierwsze danie. Mała porcja smażonego karpia (100 g) to ponad 250 kcal, pół szklanki kutii - 200 kcal. Fakt, podstawowe składniki potraw wigilijnych są superzdrowe. To przecież ryby(...) w oleju. Resztę tej ryby podajmy z sosem jogurtowo-śmietanowym z jabłkiem i cebulką. Jeszcze lżejszy będzie śledź w pomidorach. Zamiast smażyć karpia, upieczmy go w folii i podajmy z cytryną. Podczas...

  • Od zasmażki do fusion

    Jadamy dziś brancze i lancze, wyciskamy buraki. Nie boimy się surowej ryby, śmiałym gestem zamawiamy prosecco i wiemy, czym się różni latte od macchiato. Eksperci wołają: zyskaliśmy świadomość(...) postumencie z kopytek. Pasztet otulony serową kołderką w koleżeństwie sosu tatarskiego. Gęsie żołądki zażywające kąpieli w sosie śmietanowym. To przykłady barokowego nazewnictwa dań w polskich...

  • Pstrąg z grilla i nie tylko

    ...dodatkami do ryby są masło, świeży koperek i sok z cytryny. Grillowane mięso ryby pasuje doskonale do delikatnych, prostych surówek, np. z młodej kapusty i szczypiorku, lub sałaty rzymskiej i pomidorków(...), pieprz, sól. Przygotowanie: Wyczyszczone z łusek, umyte i osuszone ryby natrzyj solą i pieprzem. Następnie do nacięcia na brzuchu włóż po łyżce masła, kilka plasterków cytryny, pasek chilli...

  • Sposoby na łososia

    Kiedyś polska kuchnia obfitowała w dania rybne i na pewno miało to zbawienny wpływ na zdrowie naszych przodków. Ryby to najbogatsze źródło tzw. dobrych tłuszczów - omega-3, omega-6, które są odpowiedzialne m.in. za profilaktykę chorób serca, stawów oraz budowę i działanie mięśni. To właśnie łosoś ma najwięcej tych składników, spośród ryb dostępnych u nas. Ta morska ryba zawiera witaminy z grupy...

  • Z myślą o tradycyjnych świętach

    ...po kaszubsku z łagodną papryką czy śledź z łososiem w sosie śmietanowym to propozycje dla wszystkich wielbicieli tradycyjnej kuchni. Boże Narodzenie to jedno z najbardziej rodzinnych i zarazem jedno(...) których królują ryby. Mało kto jednak wie, że ryby, które obecnie są podstawą wigilijnej wieczerzy, pojawiły się na polskich stołach o wiele później niż tradycyjne potrawy ze zbóż, warzyw, grzybów...

  • Tradycja ma się dobrze

    ..., stopniowo zalewając je oliwą (powinna przykrywać ryby). Dodaj liście laurowe. Odstaw na 2-3 godziny. Zakręć szczelnie słoik, wstaw do lodówki. Wyjmij 30 minut przed podaniem, żeby oliwa się ogrzała, wtedy...

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ...koperku Przygotowanie: Ryż gotować w osolonej wodzie 18-20 minut. Ryby skropić sokiem z połowy cytryny, doprawić solą i pieprzem. Marchewki pokroić w półplasterki. Marchewki i fasolkę, ugotować w osolonej wodzie. Ryby obtoczyć w mące. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni i smażyć ryby z obu stron po 2-3 minuty. Zagotować mleko z bulionem, wmieszać bazę do sosów i gotować jeszcze minutę. Do sosu dodać...

Wideo na temat: ryby w sosie smietanowym