• Informacje na temat:

    ryby na surowo

Przepisy na temat: ryby na surowo
  • Ryby w diecie dziecka. Jakie najlepsze?

    Kiedyś zalecano, by podawać je dziecku w 2. roku życia. Teraz można je wprowadzić niemowlęciu już po 7. miesiącu. Skąd ta zmiana i jakie ryby są odpowiednie dla malca? Wątpliwości rodziców rozwiewa nasz ekspert.

  • Ryby w diecie brzdąca

    Kiedyś zalecano, by podawać je dziecku w 2. roku życia. Teraz można je wprowadzić niemowlęciu już po 7. miesiącu. Skąd ta zmiana i jakie ryby są odpowiednie dla malca? Wątpliwości rodziców rozwiewa nasz ekspert.

  • Kotlety z ryby

    Prosty przepis na kotlety z ryby.

  • Sushitilla w formie hand roll

    Jeśli nie lubimy jeść za pomocą pałeczek, to polecamy przygotowanie sushitilli w formie hand rolla. Dodatkowo jeśli nie przepadamy za tradycyjnym sushi, za to lubimy ryby, to polecamy innowacyjną wersję sushitilli.

  • Paryska wersja raw food - zdrowo i smacznie

    ...mięso, ryby i owoce morza. Zaczyna się od tatarów, przyrządzanych z mięs różnych i przyprawianych na różne sposoby. W specjalizujących się w surowiźnie restauracjach dostać też można tatara z tuńczyka lub z innej ryby albo ośmiornicy. Coraz bardziej kultowa potrawa tej mody to tataki - mięso lub ryba, tylko polizane płomieniem, zamarynowane następnie króciutko w ryżowym occie i po pokrojeniu na...

  • Kotlety rybne

    Wypróbuj nasz przepis na smaczne ryby. Lepiej zrobić małe kotleciki (np. po dwa na osobę) niż duże – nie będą się rozpadać przy smażeniu i obracaniu.

  • Łosoś w drodze na stół

    Gotowany, przygotowywany na ruszcie, smażony, pieczony, marynowany albo spożywany na surowo - łososia norweskiego można podawać zarówno na eleganckich koktajlach, jak i na rodzinnych lub świątecznych obiadach, w restauracjach czy na piknikach.

  • Co kryje łosoś?

    Na stołach Polaków coraz częściej goszczą ryby - w tym i łosoś. Po niepokojących wynikach naszego zeszłorocznego badania łososi, sprawdziliśmy, czy dziś możemy już bez obaw delektować się tą smaczną rybą.

  • Kuchnia fit w wersji orientalnej

    Świeże ryby, owoce morza oraz mnóstwo warzyw - to podstawowe składniki kuchni indonezyjskiej. Dzięki nim mieszkańcy regionu zachowują wspaniałe zdrowie i rzadko cierpią na nadwagę. Dlatego kuchnia Indonezji to świetna propozycja dla tych, którzy marzą o smukłej sylwetce, ale zarazem kochają intensywne, egzotyczne smaki.

  • Tatar z łososia norweskiego - Robert Sowa

    Sposób przygotowania Surowe i wędzone filety z łososia norweskiego posiekać w drobną kostkę. Z posiekanej szalotki, kaparów, wódki, soku z cytryny i oliwy z oliwek przygotowujemy sos. Posiekane ryby zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w lodówce ok. pół godziny. Tak przygotowany tatar podajemy z jajami przepiórczymi, siekanym koprem i grzanką z białego pieczywa. Autorem przepisu...

Artykuły na temat: ryby na surowo
  • Raw - surowe zasady żywienia

    ...rafinowany cukier i mąka pszenna oraz mięsa, ryby i jaja. W trakcie jej trwania należy pić dużo wody, nawet do 2-3 litrów dziennie. "Jednym z podstawowych warunków bezpiecznego i efektywnego...

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • ...9 Buław Wierzysz w swoją misję, nie znosisz bylejakości, z niechęcią obserwujesz ludzi bez zasad. Masz rację, że trzeba się nieustannie rozwijać, przemyśl tylko, czy nie oceniasz zbyt surowo siebie i innych. Horoskop przygotowała wróżka Diana Ciszewska...

  • Znakomity pomysł na przygotowanie surowego ciasta, oblanego polewą lustrzaną. Ciasto surowe2 szklanki mąki (ok. 250 g)1 szklanka brązowego cukru (ok. 220 g)225 g lekko rozpuszczonego masła2 łyżki mleka1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego1 łyżeczka soli Różowe monoporcje45 g białej czekolady45 g suszonej żurawiny Różowa polewa lustrzana10 g żelatyny w proszkuwoda do zalania żelatyny (ma ją przykryć)150 g malin75 ml wody100 g cukru100 g słodzonego skondensowanego mleka 100 g...

  • Ryby mają głos

    Kiedy ryby są najsmaczniejsze i najzdrowsze? Wcale nie latem, gdy wypoczywasz nad morzem, tylko teraz, zimą. Dlaczego? - Akurat gdy zaczynają się wakacje, ryby kończą tarło - wyjaśnia prof. Piotr(...) zaczynają budować mięśnie i tkankę tłuszczową. Jest jeszcze coś, co dobrze wpływa na jakość ryb zimą: niska temperatura wody. Dzięki temu, że ma tylko 2-3 stopnie, ryby po złowieniu dłużej są świeże...

  • Świeża ryba? Tylko nad morzem, a najbliżej mamy nad Bałtyk. Czy na pewno jemy świeżą rybę i czy wiemy za co płacimy? Fot. 123RF/Picsel Smażona rybka to punkt obowiązkowy w każdej nadmorskiej miejscowości. W menu halibut, sandacz, łosoś, dorsz, węgorz, flądra i śledź. Ceny na pierwszy rzut oka przystępne, ale gdy przychodzi do płacenia - rachunek przekracza 70 złotych za porcję. No, ale za świeżą rybę, z własnego połowu musimy zapłacić. Tylko czy na pewno jest ona świeża?   Sprzedawcy...

  • Nie wszystkie ryby służą zdrowiu

    Zawierają kwasy omega tak potrzebne, gdy brakuje nam słońca. Są zalecane dzieciom i kobietom w ciąży. Ryby mają wiele prozdrowotnych właściwości, ale nie każdy powinien jeść.

  • Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne! Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach...

  • Surowe piękno

    ...czerwieni, różu i oranżu, poprzetykane małymi, niedostępnymi od lądu plażami, oblewane są morzem tak krystalicznie czystym, że na głębokości kilkunastu metrów można obserwować ryby przemykające wśród...

  • Kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z pieczeniem i gotowaniem. Ale czy wiedzieliście, że niektóre produkty powinniśmy jeść na surowo, aby móc czerpać z nich to, co najlepsze? Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są na tyle delikatne, że jakakolwiek obróbka termiczna może im jedynie zaszkodzić. Wysoka temperatura podczas gotowania, może sprawić, iż z pozoru zdrowe produkty staną się zupełnie bezwartościowe, a nasz trud, włożony w przygotowanie zbilansowanego posiłku pełnego...

Zdjęcia na temat: ryby na surowo