• Informacje na temat:

    rybny do zup

Przepisy na temat: rybny do zup
  • Zupa rybna z papryką

    Zupy rybne nie cieszą się w naszym kraju szczególną popularnością, niektórzy kręcą nosami, choć nawet nie spróbowali takiego dania. Warto jednak się przekonać, bo może to być prawdziwy rarytas!

  • Lekka zupa

    Woda, w której gotują się kluseczki nie może wrzeć, bo rybna masa się zwarzy.

  • Zupa rybna pachnąca kolendrą

    Apetyczna i sycąca

  • Zupa pho - wietnamski rosół dla duszy

    ...? -  Przygotowanie jej w domu nie jest dużym problemem. Zupa pho to długo gotowany bulion mięsny. To może być bulion wołowy, drobiowy, to może być też bulion rybny. To, czym zupa pho różni się od naszego rosołu, to dodatki. Jej smak wzbogaca się sosem rybnym i różnorodnymi egzotycznymi ziołami i przyprawami - anyż, kardamon, imbir, kolendra, bazylia azjatycka. Jest to danie, które można wykonać...

  • Zupa rybna z małżami

    Takie danie możesz zrobić dla całej rodziny, pod warunkiem, że twoje dziecko ukończyło 4 lata. Pamiętaj tylko, by owoce morza kupować ze sprawdzonego źródła - muszą być świeże. Zupa zyska bardziej wyrazisty smak rybny, jeżeli oprócz filetów dodamy rybie głowy (potem oczywiście je wyławiamy).

  • Zupa tom yum - ulubione danie kuchni tajskiej Pascala Brodnickiego

    Ulubionym daniem kuchni tajskiej kucharza Pascala Brodnickiego jest zupa tom yum. "Azjaci korzystają ze świeżych, lokalnych produktów" - mówi PAP Life Brodnicki.

  • Przepis na bezglutenową zupę kokosową

    ...mleczko kokosowe. Dodajemy sos rybny i poszatkowaną kolendrę. Znowu gotujemy przez 5 minut. Następnie zdejmujemy garnek z zupą z palnika i odstawiamy na kolejne 5 minut. Wyciskamy sok z limonki...

  • Zupa rybna z pomidorami i ziemniakami

    Przepis dla dzieci autorstwa jurora "Top Chefa" Josepha Seeletso. Składniki na 6 porcji. Czas wykonania: 45 minut.

  • Zupa z filetów rybnych.

Artykuły na temat: rybny do zup
  • Tajska zupa z wieprzowiną

    ...i sosem rybnym. Podawaj z makaronem, posypaną dymką i z połówką jajka na twardo. Zobacz także:

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Tajska zupa Tom Yum Kung

    Sposób przygotowania: 1. Zagotuj 2 szklanki wody. Do wrzątku wrzuć liście limonki, pokrojony imbir oraz rozgniecioną nożem łodygę trawy cytrynowej. Po chwili wlej mleczko kokosowe.  2. Gdy całość ponownie się zagotuje, dodaj pokrojone cebulę, pomidora oraz grzyby. Po chwili - papryczki chilli i pastę tom yum. Następnie: sos rybny, sok z limonki oraz brązowy cukier. Gotuj 2 minuty i na koniec...

  • Zupy najlepiej smakują jesienią, gdy za oknem jest zimno i pada deszcz. Wówczas w pełni można się nacieszyć ich aromatem i rozgrzewającymi właściwościami. Specjalnie dla was przygotowaliśmy zestawienie kilku najsmaczniejszych przepisów, które nie pozwolą wam się nudzić tej jesieni. Fot. 123RF W ponure, jesienne dni potrzebujemy posiłków, które nas nasycą, rozgrzeją a także dostarczą wielu niezbędnych naszemu organizmowi składników odżywczych. To wszystko zagwarantują nam niepozorne i nieco...

  • Lekka zupa

    Woda, w której gotują się kluseczki nie może wrzeć, bo rybna masa się zwarzy.

  • Kuchnia azjatycka podbija serca niesamowitymi kompozycjami przypraw i barw. Jest smaczna, sycąca, a bazowanie głównie na owocach i warzywach sprawia, że świetnie wpływa na organizm człowieka. Fot. 123RF/Picsel Niepowtarzalna, aromatyczna, kolorowa... a przy tym zdrowa! Króluje pod względem możliwości łączenia różnorodnych smaków. Oto kuchnia azjatycka! Różni się w zależności od regionu i państwa, ale jedno ją łączy - dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Wykorzystując azjatyckie...

  • Tajska zupa z kurczakiem

    Sos rybny można zastąpić jasnym sosem sojowym.

  • Kiedy temperatury spadają poniżej zera, chętnie sięgamy po zupy, które rozgrzewają i sycą. Takie dania nie muszą być nudne i doskonale wiedzą o tym użytkownicy Smakera. Oto najciekawsze z ich propozycji. Fot. 123RF/Picsel Polacy uwielbiają zupy - to fakt, z którym raczej nikt nie będzie dyskutować. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada ich rocznie aż 100 litrów. Lubimy tradycyjną pomidorową, zachwycamy się modnymi ostatnio zupami-kremami, nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez...

  • Tajska zupa z ryżem i grzybami shitake

    ...smaku sosem rybnym. Rozlej do miseczek i posyp szczypiorem oraz natką pietruszki. Zobacz także:

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

Zdjęcia na temat: rybny do zup
Wideo na temat: rybny do zup
  • Bulion rybny

    Zupa lub baza do dań.

  • Kuchnia pełna konserw

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski przygotował smaczne i zdrowe potrawy bazując na konserwach rybnych. Zaproponował takie dania jak: pieczone ziemniaki z mięsem i sardynkami, pastę z makreli z rukolą i chrupkami z chleba czy zupę krem z buraków z zapuszkowanymi śledziami. (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Uwaga na fosforany w żywności

    Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych. Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach i pieczywie, koncentratach zup, płatkach śniadaniowych. Producenci dodają je do żywności, ponieważ wpływają na uwodnienie białek, powodując wzrost