• Informacje na temat:

    rybie łuski

Przepisy na temat: rybie łuski
  • Po czym poznać świeżą rybę?

    Ryby dla dziecka kupuj tylko ze sprawdzonego źródła. Przed zakupem zwróć uwagę na następujące rzeczy: ● Zapach - ryba powinna pachnieć rybą, jednak nie może być to woń zbyt intensywna, delikatny zapach świadczy o świeżości. ● Oczy - jeśli ryba jest świeża, są błyszczące, gdy stara - mętne. ● Łuski - muszą być wilgotne, ale nie pokryte śluzem. ● Brzuch - po naciśnięciu mięso powinno szybko...

  • Król wigilijnego stołu

    .... Optymalny egzemplarz powinien mieć krągły brzuch i łuski o brązowo-żółto-niebieskim zabarwieniu. Zwróćmy też uwagę na skrzela. Najlepiej by były ciemnoczerwone, nie blade. Skrzela i łuski powinny lśnić...

  • Ryby pod lupą. Łowimy najlepsze okazy dla twojego malucha!

    Rybie mięso zawiera wiele cennych składników koniecznych dla prawidłowego rozwoju i wzrostu małego organizmu. Jednocześnie posiłek na bazie ryby stanowi duże wyzwanie dla rodziców, którzy często z dystansem podchodzą do jego przygotowywania. Niepotrzebnie!

  • Śniadaniowa rybka

    ...kuchennym, pokrój w plasterki. Z części pomidorków oraz pokrojonych jajek zrób rybie łuski. Ułóż na serze. 4. Oliwki pokrój w plasterki. Oczyszczoną marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej. Liście sałaty lub...

  • Danie dla dzieci: Rybka w stawie

    ...koktajlowe opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój w plasterki. Obrane jajka posiekaj w półplasterki. Z części pomidorków oraz pokrojonych jajek zrób rybie łuski. Ułóż na serze...

  • Jak filetować karpia?

    Krok pierwszy: Usuń łuski Rybę połóż na boku, chwyć za ogon, a jej boki delikatnie skrob nożem, aż do momentu, kiedy pozbawisz ją łusek. Krok drugi: Rozetnij rybę Najpierw odetnij jej głowę, cięciem tuż za łukiem skrzelowym. Następnie rozetnij rybę, jednym ruchem od ogona ku głowie, wzdłuż brzucha. Wyjmuj wszystkie wnętrzności i wypłucz rybę pod bieżącą wodą. Krok trzeci: Wytnij filety...

  • Trójkolorowe kanapki  z pikantną pastą rybną

    ...kanapek jako łuski oraz po 3 wsuń między kromki na końcach jako płetwy. 4. Z ugotowanego białka wykrój kółka – po dwa na każdą rybkę. Ułóż je jako oczy, na wierzchu kółek umieść ziarnka groszku...

  • Karp smażony z masełkiem ziołowym

    ...„doszła”). Resztę masła utrzyj. Wymieszaj z ziołami. Dodaj obrane i roztarte ząbki czosnku. Przypraw solą, pieprzem. Masełko mocno schłodź. Powycinaj z niego kółka. Ułóż je na rybie. Ozdób wg uznania(...) łuski dosyć duże i łatwe do usunięcia, a do tego jest ich bardzo mało.

  • Smak, jakość i wygoda – tego nam trzeba na Święta!

    Święta Bożego Narodzenia to czas niepowtarzalny. Z utęsknieniem czekamy na moment, gdy ta wyjątkowa atmosfera zagości w naszych domach i będziemy mogli cieszyć się smakiem ulubionych potraw. Jednak zanim usiądziemy z rodziną do stołu, musimy zmierzyć się z przedświątecznymi przygotowaniami, które często pochłaniają naszą uwagę i czas niemalże w całości. Właśnie dlatego warto sięgać po jakościowe rozwiązania, które ułatwią nam pracę w kuchni.

  • Udziec jagnięcy z młodymi warzywami

    W tradycji wielkanocnej przyjęło się, że po czterdziestodniowym poście należy na świątecznym stole serwować różnorakie mięsiwa. Udziec jagnięcy z młodymi warzywami zaspokoi najbardziej wyrafinowane gusta.

Artykuły na temat: rybie łuski
  • Łuski pod włosami?

    Swędzenie skóry głowy i charakterystyczne zgrubiałe czerwone plamy pokryte suchymi białymi łuskami, choć początkowo mogą przypominać łupież, są typowymi objawami łuszczycy skóry głowy.

  • Jak przyrządzić rybę?

    Test świeżości Świeża ryba ma przejrzyste oczy, czerwone skrzela bez śluzu, twarde łuski, dobry zapach i silnie błyszczącą skórę, powleczoną przejrzystym śluzem. Z kolei jeśli jest już podzielona na kawałki albo filety, powinny być one gładkie i błyszczące. Pieczona lub duszona Rybę, która ma być pieczona lub duszona, w całości kładę rozcięciem na brzuchu na dużym obranym ziemniaku albo...

  • Tych ryb unikaj! Gatunki najbardziej szkodliwe dla człowieka

    ...w rybach. Mówienie jednak o nich w samych superlatywach nie jest uzasadnione. Lekarze i dietetycy przekonują, że ryby, dzięki zawartości witamin A i E pozytywnie wpływają na wygląd skóry, natomiast rybie(...) terenie Wietnamu. Panga bardzo szybko rośnie, nie ma dużych wymagań, jest niedroga, a przy tym pozbawiona charakterystycznego rybiego zapachu i smaku, co czyni ją atrakcyjną dla hodowców i konsumentów...

  • To o rybach musisz wiedzieć

    Test świeżości Kupując rybę, sprawdzam, czy jest świeża: powinna mieć przejrzyste oczy, czerwone skrzela, twarde łuski, świeży zapach i błyszczącą skórę. Kawałki i filety z ryby też muszą być błyszczące i gładkie. Skrobanie Rybę, z której trudno pozbyć się łusek, np. lina czy okonia, zanurzam na 5 sekund we wrzątku. Albo wkładam na krótko do letniej wody z odrobiną octu i potem skrobię...

  • Po czym poznać świeżą rybę

    Ryby dla dziecka kupuj tylko ze sprawdzonego źródła. Przed zakupem zwróć uwagę na następujące rzeczy: - Zapach - ryba powinna pachnieć rybą, jednak nie może być to woń zbyt intensywna, delikatny zapach świadczy o świeżości. - Oczy - jeśli ryba jest świeża, są błyszczące, gdy stara - mętne. - Łuski - muszą być wilgotne, ale nie pokryte śluzem. - Brzuch - po naciśnięciu mięso powinno szybko wracać...

  • Czego  nie wiesz o rybach?

    Przy zakupie ulubionej rybki warto zwrócić uwagę, czy ma lśniącą, śliską, elastyczną skórę, przejrzyste wypukłe oczy (nie mogą być zamglone) i różowe skrzela. Jej łuski muszą przylegać do ciała, a zapach nie może być zbyt intensywny. By mieć pewność, że kupiony produkt jest świeży, wystarczy włożyć go w domu do miski z wodą. Dobra ryba opadnie na dno, niezdatna do spożycia zaraz...

  • Wszystko, co musisz wiedzieć o rybach

    Ryba w całości lub w filetach powinna mieć twarde łuski, świeży zapach, błyszczącą skórkę powleczoną przezroczystym śluzem, a mięso musi być gładkie i błyszczące. Ważna kolejność Rybę przygotowuję zgodnie z zasadą: najpierw oczyszczam ją pod bieżącą wodą, potem osuszam, skrapiam sokiem z cytryny, czyli zakwaszam, i zostawiam na 30 minut. Na koniec solę. Duszona Rybę duszę bez tłuszczu...

  • Ryba w cieście

    ..., formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie). Z odkrojonych części ciasta zrobić rybie płetwy, oko i skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach docisnąć ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonać rybie łuski. Całą rybę (powierzchnię posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem). Za pomocą szpatułki podnieść oklapnięte łuski.  Rybę wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika...

  • Po czym poznać świeżą rybę?

    Ryby dla dziecka kupuj tylko ze sprawdzonego źródła. Przed zakupem zwróć uwagę na następujące rzeczy: Zapach - ryba powinna pachnieć rybą, jednak nie może być to woń zbyt intensywna, delikatny zapach świadczy o świeżości. Oczy - jeśli ryba jest świeża, są błyszczące, gdy stara - mętne. Łuski - muszą być wilgotne, ale nie pokryte śluzem. Brzuch - po naciśnięciu mięso powinno szybko wracać...

  • Co jeść, by wzmocnić włosy od środka?

    Używasz najlepszych szamponów, odżywek i olejków, ale twoje włosy nadal nie są idealne? Czasami sama pielęgnacja nie wystarczy, aby powstrzymać wypadanie, odbudować łuski włosa i przywrócić im blask. Kluczem jest dieta – to co jemy, ma ogromny wpływ nie tylko na naszą cerę i figurę, ale także na nasze włosy. Jakie produkty i substancje powinniśmy zatem jeść, aby wzmocnić je od środka?

Zdjęcia na temat: rybie łuski