• Informacje na temat:

    ryba z fetą

Przepisy na temat: ryba z fetą
  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera, posypany oregano i polany zielono złocistą oliwą to najprostsza przekąska (mezze), którą można dostać w każdej greckiej ouzerii i tawernie.

  • Przysmaki z ciasta francuskiego

    .... 4 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piecz ok. 20 minut.  Kwiatuszki ze szpinakiem i z fetą, posypane sezamem Sposób przygotowania 1. Rozpuść na patelni łyżkę masła, dodaj...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Zamiast zwykłego obiadu możesz zaserwować rodzinie sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem mięsa, ryb, makaronu, sera lub ziemniaków. Nikt się jej nie oprze!

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Czy wiesz - co jesz?

    ...o niewłaściwej jakości, znacznie tańszych oraz nieprzestrzeganiu procedur technologicznych. Kontrolerzy zakwestionowali w rybach mrożonych nieuzasadnione zwiększenie ilości glazury - otoczki z lodu. Mogło to...

  • Pyszne jarskie rolady

    .... Duś, aż rozmarznie i wyparuje prawie cały płyn. Zdejmij  z ognia. Wymieszaj z pokruszoną fetą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dołóż pokrojone pomidory. 3. Farsz przypraw do smaku gałką...

  • Propozycje na smaczne śniadanie, obiad i kolację

    Potrzebujesz pomysłu na codzienne potrawy? Te przygotujesz z łatwością!

  • Pożywne dania na cały tydzień

    Pyszne i sycące propozycje. Przygotujesz je bez trudu!

  • Szałwia - lekarstwo i przyprawa

    ...z drobiem, wieprzowiną, cielęciną, boczkiem, kiełbasą, tłustymi rybami, ziemniakami, pomidorami i bakłażanami. Fantastycznie zastępuje rozmaryn w pizzy. Ponieważ ułatwia trawienie, jest idealnym(...) fetą i szałwią. Niezwykle proste w przygotowaniu, wprawią w zachwyt niejedno podniebienie. Pokrój fetę w średniej grubości paski. Na każdym z nich ułóż listek świeżej szałwii i zawiń w plaster szynki...

  • Jeśli nie kiełbasa z grilla, to co?

    Aby odchudzić grillowe menu, postawmy na drób, ryby, warzywa i owoce. Nieśmiertelna kiełbasa czy kaszanka z grilla może ustąpić pola zdrowszym potrawom.

Artykuły na temat: ryba z fetą
  • Łosoś z fetą

    Przygotowanie: Szpinak rozmroź i odsącz na sitku. Podsmaż na rozgrzanym oleju i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj...

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Łosoś ze szpinakiem i fetą, zapiekany w cieście francuskim

    Efektowne i smaczne.

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Rdzawiec w liściach boćwiny, fenkuł i mango oraz menu na nadchodzący tydzień.

    ...z ostatnich numerów “Régal” i bardzo mi się spodobał bo pierwsze RYBA a przepisy na ryby kolekcjonuję! Nie dla nas panierowane coś, smażone w głębokim tłuszczu i podane z kiszoną kapustą i z frytkami(...) wieczór będą zielone szparagi w sałatce. Dalej będzie tarta z wiosenną fetą i cukiniami oraz z miętą, łosoś w sosie szczawiowym bo szczawiu ci teraz dostatek!; kurczak z mangowym chutneyem...

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Tarta z pora, z feta i z suszonymi pomidorami

    Lubie por... ale niekoniecznie w zupie lubie go jako osobne warzywo, duszony na masle do ryb czy do malz Swietego Jakuba jest po prostu rewelacyjny. Lubie...

  • Ryby coraz częściej goszczą na stołach Polaków. Warto jednak zadbać, aby w parze z ilością szła również jakość. Oto pięć gatunków ryb, których lepiej nie serwować bliskim. Fot. 123RF/Picsel Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co więcej, specjaliści do spraw żywienia polecają zjadanie ryb ze...

  • Zimowe sałatki

    Z mięsem czy rybą, ryżem albo makaronem. Pożywne i nie mniej zdrowe niż te letnie!

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...