• Informacje na temat:

    ryba z czosnkiem i pietruszką

Przepisy na temat: ryba z czosnkiem i pietruszką
  • Ryba rybie nierówna

    ...ją ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem, kolendrą, natką pietruszki, koperkiem czy czosnkiem. Gotowe panierowane produkty rybne mają sporo mąki, cukru, soli, polepszaczy smaku, tłuszczów trans. A panierka bywa grubsza niż sama ryba. W postaci konserw też są zdrowe. Ale niewskazane przy nadciśnieniu i chorobach serca ze względu na dużą zawartość soli. Wybierajmy te, w których mięso jest w dużych...

  • Ryba po grecku

    Bywa częstym elementem wigilijnego stołu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować ją przy innych, niekoniecznie uroczystych, okazjach. Jest tak smaczna, że trudno poprzestać na jednej porcji.

  • Faszerowana ryba

    Sposób przygotowania 1. Marchewki, pietruszki, kawałek selera i por oczyść, wrzuć do garnka. Zalej 2 l wody. Dodaj 5 ziaren ziela i 2 liście laurowe. Gotuj 45 min, posól i popieprz.  2. Surowe filety przepuść przez maszynkę do mięsa. Do masy dodaj posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę, jajka, kaszę mannę i bułkę tartą. Całość wyrób, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.  3. Dodaj osączony...

  • Teriyaki burrito z rybą

    Do tego przepisu możemy wykorzystać dowolną, białą rybę.

  • Ryba prosto z morza

    ..., pokrojony czosnek i wino. Wszystko dokładnie wymieszaj na pastę. Rybę posól od zewnątrz i w środku. Wypełnij farszem. Zepnij wykałaczkami. Natrzyj rybę sokiem z cytryny, pieprzem i czosnkiem...

  • Cztery sposoby na rybę

    Podaj ją gościom w wyjątkowy sposób.

  • Jedna ryba - dziesięć przepisów

    ..., czosnkiem, tymiankiem. Sos gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Serwuj np. do warzyw, placków, pulpecików. Szybkie spaghetti Tuńczyka osącz, rozdrobnij. Ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie...

  • Ryba w pieprzowej koszulce z warzywami

    ...zmielić. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisnąć sok. Natkę pietruszki drobno posiekać. Pieprz wymieszać z cebulą, czosnkiem, natką, papryką, solą morską. 30 g masła roztopić...

  • Sos salmoriglio - tak smakuje włoskie lato

    Ten sos sycylijski - to tylko czosnek, cytryna, olej i oregano - to również odrobina kulinarnego nieba, którym Włosi chętnie wzbogacają smak grillowanych warzyw i ryb.

  • Pikantny gulasz z łososiem

    Posypmy obficie natką pietruszki.

Artykuły na temat: ryba z czosnkiem i pietruszką
  • Ryba rybie nierówna

    ...posypmy ją ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem, kolendrą, natką pietruszki, koperkiem czy czosnkiem. Gotowe panierowane produkty rybne mają sporo mąki, cukru, soli, polepszaczy smaku, tłuszczów trans. A panierka bywa grubsza niż sama ryba. W postaci konserw też są zdrowe. Ale niewskazane przy nadciśnieniu i chorobach serca ze względu na dużą zawartość soli. Wybierajmy te, w których mięso jest...

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Pietruszka: dużo więcej niż dodatek do rosołu

    Pietruszka jest rośliną o niezliczonych właściwościach zdrowotnych, podobnie jak czosnek, cebula, kapusta, marchew czy por. Dla celów odżywczych i leczniczych wykorzystywany jest jej korzeń, liście i nasiona. Wyjątkowo cenna jest natka pietruszki. Małe zielone listki mają cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze czy kapusta.

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Ryba w cieście

    Rybkę zajadamy na ciepło, gdyż rozpuszczony ser, który znajduje się wewnątrz ciasta jest wtedy najsmaczniejszy. Danie stanowi pyszna ryba w cieście drożdżowym nadziana filetem rybnym z pieczarkami i serem żółtym :)

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Według danych z 2018 r., konsumpcja ryb i owoców morza wynosi w Polsce ok. 12,5 kg na mieszkańca, co przekłada się na prawie ćwierć kilograma tygodniowo. To doprawdy niedużo. Dla przykładu: przeciętny Europejczyk spożywa ok. 23 kg ryb rocznie. Polacy są więc daleko w tyle za innymi mieszkańcami globu. A już z pewnością nie dorównują obywatelom...

  • Dorsz w pomidorach

    Wyśmienita ryba z sosem.

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Ryba - zdrowie na talerzu

    ...z lodówki, by było miękkie. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Następnie utrzyj miękkie masło z czosnkiem. 2. Pstrągi spraw, umyj i osusz. Natrzyj je całe (wewnątrz i z zewnątrz) solą(...) mleka, ząbek czosnku Przygotowanie: 1. Jedną cebulę pokrój w cienkie talarki, obłóż nią zamrożone filety ryby i włóż do miseczki z mlekiem. Odstaw je na godzinę (ryba rozmarznie i straci specyficzną...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...