• Informacje na temat:

    ryba z brukselką

Przepisy na temat: ryba z brukselką
  • Dorsz z jesiotrem

    Przygotowaliśmy dla Was specjalną wariację kulinarną łącząc pieczonego dorsza z wędzonym jesiotrem. A to wszystko w towarzystwie marynowanej brukselki z twarożkiem.

  • Dania na każdy dzień tygodnia

    ...z natką pietruszki, bazylią i oregano.   Ryba zapiekana Sposób przygotowania 1. Dorsza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. W misce...

  • Potrawy na cały tydzień

    Zaskoczą was smakiem!

  • Kuchnia na cały tydzień

    Makaron z brukselką Sposób przygotowania 1. Połowę brukselki ugotuj w osolonym wrzątku lub na parze. Resztę posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zrumień pokrojoną drobno cebulę dymkę. Dodaj listki brukselki i posiekane drobno orzechy włoskie. Smaż kilka minut na małym ogniu.  2. Dodaj ugotowane brukselki. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę i starty na tarce o drobnych oczkach...

  • Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

    ...brukselką. W ich towarzystwie gorzej przyswaja się jod. Nie podawaj też warzyw bogatych w witaminę C (np. pomidor, kapusta, papryka) z surowym ogórkiem. Zawiera enzym niszczący witaminę C. Warzywa(...) udusić. Korzystne jest pieczenie mięsa i ryby w folii aluminiowej. Będą delikatne, miękkie, soczyste, a ryby zachowają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega- 3. Ryba lub drób zyskają wartości...

  • Jakich przysmaków potrzebuje dziecko?

    Chcesz, by twój maluszek miał lepsze samopoczucie? Dostosuj dietę brzdąca do jego potrzeb! Podpowiadamy, jak możesz to zrobić.

  • Dieta na dobry humor

    ...talerz twojego dziecka trafia ryba? a) Tak; b) Nie. 10. Czy około 3 razy w tygodniu serwujesz maluchowi jajko? a) Tak; b) Nie. 11. Czy co dzień podsuwasz mu warzywa, w tym brokuły czy...

  • Dobra dieta, piękny uśmiech

    ...zaleci on brzdącowi codzienne picie tranu. W niektórych rybach (np. w sardynkach lub w łososiu) znajdują się także spore ilości wapnia. Podpowiadamy: W 1. roku dziecko powinno jadać ryby raz...

Artykuły na temat: ryba z brukselką
  • Zimowe sałatki

    Brukselka, papryka, bakłażan albo śledź?

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Zabójcy witamin

    ...- substancje te utrudniają przyswajanie jodu z posiłków. Unikaj łączenia tych warzyw z rybami morskimi, zwłaszcza jeśli masz kłopoty z tarczycą i cierpisz na jej niedoczynność. Kapustę, brokuły i kalafior jedz...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Zabójcy witamin

    ...- substancje te utrudniają przyswajanie jodu z posiłków. Unikaj łączenia tych warzyw z rybami morskimi, zwłaszcza jeśli masz kłopoty z tarczycą i cierpisz na jej niedoczynność. Kapustę, brokuły i kalafior jedz...

  • Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć! Jakie właściwości może mieć brukselka? Fot. 123RF.COM/PICSEL Brukselka i kapusta lepsze niż zwykła, zdrowa dieta Dieta bogata w rośliny kapustowate (m.in. kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, rzeżucha, rzodkiewka) lepiej chroni przed rakiem niż dieta uwzględniająca różne warzywa i owoce. Potwierdzają to badania in vitro (na pobranych komórkach, przeprowadzane poza organizmem) i in vivo (wewnątrz organizmu).   Książka...

  • Tych produktów lepiej z sobą nie łączyć

    C. Nie warto łączyć morskich ryb z kalafiorem, kapustą, brokułem czy brukselką. Tracimy wtedy część cennego jodu, który znajduje się w rybach.   ***Zobacz także***

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

    ...z kalafiorem, kapustą, brokułem lub brukselką. W ich towarzystwie gorzej przyswaja się jod. Nie podawaj też warzyw bogatych w witaminę C (np. pomidor, kapusta, papryka) z surowym ogórkiem. Zawiera(...) zachowają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega- 3. Ryba lub drób zyskają wartości odżywcze, gdy przed włożeniem do folii obłożysz je startymi na tarce warzywami. Pilnuj, by mięso się nie spiekło...

  • Dla niektórych osób brukselka stanowi jedynie przykre wspomnienie z przedszkolnej stołówki. My jednak zdecydowaliśmy się odczarować to warzywo. Przedstawiamy wam listę najciekawszych propozycji naszych użytkowników na dania z brukselką w roli głównej. Fot. 123RF Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje...