• Informacje na temat:

    ryba w sosie własnym

Przepisy na temat: ryba w sosie własnym
  • Ryba rybie nierówna

    .... A panierka bywa grubsza niż sama ryba. W postaci konserw też są zdrowe. Ale niewskazane przy nadciśnieniu i chorobach serca ze względu na dużą zawartość soli. Wybierajmy te, w których mięso jest w dużych kawałkach. Najlepiej w sosie własnym. Olej podnosi kaloryczność, a sos majonezowy czy śmietanowy to mnóstwo kalorii i mniej kwasów omega-3. Ryby w occie są zdrowe, ale powinny ich unikać osoby ze...

  • Jedna ryba - dziesięć przepisów

    ...dekoracyjnie do jajek i podaj. Sałatka na kolację Masz kilka ziemniaków z obiadu? Pokrój je w plastry, dodaj osączonego tuńczyka (w oleju lub w sosie własnym), pokrojoną cebulę, paprykę, ew(...). Kolorowa tortilla Wystarczy proste nadzienie: tuńczyk w sosie własnym lub oleju, barwne warzywa, np. papryka, kukurydza, groszek, cebula oraz placki do tortilli, które opieczesz. To danie zrobisz...

  • Szybkie i zdrowe sałatki

    Surimi to jeden z najpopularniejszych produktów rybnych na świecie. Stworzony został w Japonii, a jego nazwa oznacza „uformowane ryby”, w smaku zaś przypominać ma mięso kraba. Do jego produkcji wykorzystuje się najlepszej jakości gatunki ryb morskich - dorsz, mintaj, miruna.

  • Menu na sylwestrową domówkę

    ...– własnym lub znajomych. I tu pojawia się pytanie - co przygotować do jedzenia na domówkę? Możemy zrobić niezwykle popularne sushi np. w spolszczonej wersji ze śledziem, ale to nie jedyne danie inspirowane kuchnią japońską, które sprawdzi się w Sylwestra. Także skrzydełka w sosie teriyaki, czy łosoś w sosie miso wasabi to potrawy nie wymagające spędzania mnóstwa czasu w kuchni podczas imprezy. Ramenu...

  • Cukinia z farszem tuńczykowym

    Cukinia to prawdziwy warzywny kameleon: nadaje się do sosów, zapiekanek, potraw z makaronu, a nawet do ciast czy jako surowiec na placki. Jeśli do tej pory nie przyszło wam do głowy, by skomponować cukinię z rybą, pora to wypróbować. Aby przygotować danie dla czterech osób, potrzebujemy: 4 cukinie, 100 g ryżu, 200 g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebulę, kilka gałązek natki...

  • Sałatka z tuńczykiem

    Składniki: 1 łyżka tuńczyka w sosie własnym 1 jajko 1 pomidor 2 liście sałaty 2 rzodkiewki 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 gałązki szczypiorku Sposób przygotowania: 1. Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą. 2. Sałatę porwij na małe kawałki, a rzodkiewkę pokrój w kostkę. 3. Pomidora zalej wrzątkiem. Odczekaj chwilę, a następnie zdejmij z niego skórkę i pokrój go...

  • Prawdy i mity: ryby i owoce morza

    ...niskokalorycznym, podobnie jak prażynki czy chipsy krewetkowe. Nie powinno się zbyt często jadać także ryb konserwowanych w oleju (znacznie zdrowsze są te w sosie własnym) i wędzonych. Zawierają one(...) pozbawić mięso witamin i innych składników, ale również smaku. Mrożone ryby najlepiej rozmrażać powoli, w zimnej wodzie z dodatkiem soli, dzięki której ryba zachowa składniki odżywcze. Można również...

  • Indonezja na talerzu

    ...egzotyczną mieszkanką warzyw w sosie arachidowym. Chociaż wspomniane dania (w różnych odmianach) występują w całym archipelagu, to jednak według znawcy tematu i właściciela restauracji "Galeria Bali", Witolda...

  • ...2 puszki tuńczyka w sosie własnym; 40 dag makaronu rurki; 3 średnie marchewki; 2 średnie cebule; 2 szklanki rosołu instant; 3 łyżki masła; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 pęczek natki pietruszki; 1 łyżka marynowanych kaparów; 1 łyżka oleju; sól, grubo mielony biały pieprz.

  • Dlaczego warto jeść ryby?

    ...w kawałkach, nierozdrobnione. Najlepiej w pomidorach lub sosie własnym. Nie w oleju, bo jest słabej jakości. Ponadto ryby w oleju są bardziej kaloryczne, o czym pamiętać powinny zwłaszcza osoby(...), oraz selenu - antyoksydantu, który spowalnia starzenie się organizmu i chroni przed nowotworami. W rybach znajdziemy też wapń i witaminę D, wzmacniające kości i zęby oraz chroniące przed osteoporozą...

Artykuły na temat: ryba w sosie własnym
  • Ryba rybie nierówna

    .... A panierka bywa grubsza niż sama ryba. W postaci konserw też są zdrowe. Ale niewskazane przy nadciśnieniu i chorobach serca ze względu na dużą zawartość soli. Wybierajmy te, w których mięso jest w dużych kawałkach. Najlepiej w sosie własnym. Olej podnosi kaloryczność, a sos majonezowy czy śmietanowy to mnóstwo kalorii i mniej kwasów omega-3. Ryby w occie są zdrowe, ale powinny ich unikać osoby ze...

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Ryby mają głos

    Kucharze zachwalają ich zdrowotne właściwości. Ale ryba rybie nierówna. Które najlepiej jeść? Specjaliści nie są zgodni: dietetycy mówią jedno, ekolodzy drugie. Sprzeczne zalecenia ekspertów sprawiają, że łatwo się pogubić. Jak wyplątać się z tej sieci? Oto nasz przewodnik, dzięki któremu dowiesz się, co lepsze: szprotka czy płotka.

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Jakie ryby są najzdrowsze. Jak rozpoznać świeżą

    ...i w sosie własnym. Tekst: Iwona Milewska(...) więcej zanieczyszczeń niż słodkowodne – mówi prof. Zygmunt Usydus z Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni. – Ale ich stężenia są niższe od dopuszczalnych norm i nie zagrażają zdrowiu. A jeśli...

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Odchudzasz się? Zjedz sushi!

    Surowa ryba, marynowana japońska rzodkiew i imbir, sezam, chrzan wasabi oraz oczywiście specyficzny, kleisty ryż oraz wodorosty nori. Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze mają najpopularniejsze składniki sushi. Przeczytaj, szczególnie gdy lubisz zdrowo jeść lub jesteś na diecie.

  • Sosy barbecue, nazywane w skrócie "sosami BBQ", służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Czy przyjmą się w Polsce? Jak stosować prawdziwy sos BBQ?     Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje amerykańskich sosów BBQ Sosy grillowe w stylu amerykańskim to zwykle mieszanki wody, sosu pomidorowego, miodu oraz przypraw. Najwcześniejsze sosy do grilla pochodziły z jednego ze stanów USA - Karoliny...

  • MAJONEZ KĘTRZYŃSKI LEKKI

    MAJONEZ KĘTRZYŃSKI LEKKI zawiera zmniejszoną zawartość tłuszczu z dodatkiem jogurtu. Ten lekki, delikatny majonez, to doskonała propozycja dla osób dbających o linię, jak i dla prawdziwych smakoszy mazurskich specjałów. Idealnie pasuje do kanapek, mięs, lekkich przekąsek i sałatek. Stanowi także doskonałą bazę do wielu smacznych sosów.

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...