• Informacje na temat:

    ryba tilapia

Przepisy na temat: ryba tilapia
  • Ryba rybie nierówna

    .... A panierka bywa grubsza niż sama ryba. W postaci konserw też są zdrowe. Ale niewskazane przy nadciśnieniu i chorobach serca ze względu na dużą zawartość soli. Wybierajmy te, w których mięso jest w dużych(...) zgagą, niestrawnością czy  chorobą wrzodową. Co na talerz? Te ryby warto jeść.  Łosoś  - dość tłusta ryba morska. Ma spośród nich najwięcej kwasów omega-3. Polecana dla osób z chorobami serca...

  • Witajcie co powiecie na rybkę przy piątku ? Powiem tak ja nie byłam zwolennikiem ryb ale jakoś ostatnio bardzo mnie nachodzi na rybkę, a robię ją tylko w takim wydaniu jakie lubimy. Wiem każdy potrafi usmażyć rybę i każdy robi w inny sposób. My zaś lubimy tylko nasoloną i w mące wymieszaną, inni wolą pieczone, w jajku lub jeszcze w innym wydaniu, my również tak przygotowana rybę często smażymy w głębokim oleju.

  • Zdrów jak ryba?

    ...do diety dziecka, bo oprócz kwasów omega- 3 i witamin, mają dużo wapnia i fosforu, tak potrzebnych do budowania kości. Panga i tilapia na cenzurowanym  Do pangi po filetowaniu dodaje się syntetyczne substancje (np. polifosforany), które pozbawiają rybę cennych dla zdrowia kwasów omega-3. Dlatego jej spożycie może wywoływać albo zaostrzać objawy uczuleniowe. Z kolei wietnamska tilapia...

  • Dla zjadaczy ryb - szybko i smacznie.

  • Dieta bezglutenowa: Tilapia w panierce kokosowej

    Wypróbuj przepis na tilapię w panierce dla alergicznego dziecka.

  • Ta rybka smakowała mi nieziemsko!!!Nie jestem fanką ryb, dla mnie ryby mogą nie istnieć, więc próbuję rybę na różne sposoby, a ten był strzałem w dziesiątkę, a nawet setkę.

  • Przysmaki z ryb

    ...oraz zimnych mórz północnych. Natomiast najmniej polecane przez dietetyków są ryby hodowlane, np. sprowadzane z Azji panga czy tilapia. ✔ Maluchy mogą jeść także ryby słodkowodne, takie jak sandacz(...) kwasów tłuszczowych omega-3 niż w rybach morskich. ✔ Dzieci przed 3. urodzinami nie powinny jeść ryb przetworzonych, np. wędzonych lub w puszce. Konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk...

  • Proponuję dziś smaczną rybę w panierce, tilapię z młodymi ziemniakami i sałatą maślaną z ogórkiem, rzodkiewką.

  • Jakie ryby dla malca?

    Tłuste ryby morskie rzeczywiście są doskonałym źródłem jodu, witaminy D i kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych do rozwoju układu nerwowego oraz siatkówki oka. Najbardziej wskazane są ryby z łowisk dalekomorskich oraz zimnych mórz północnych. Z kolei do najmniej polecanych - ze względu na ryzyko skażenia chemicznego - należą ryby bałtyckie i hodowlane (m.in. panga czy tilapia). Dla malucha...

  • Jedzonko z gatunku: proste i smaczne.

Artykuły na temat: ryba tilapia
  • Ryba rybie nierówna

    .... A panierka bywa grubsza niż sama ryba. W postaci konserw też są zdrowe. Ale niewskazane przy nadciśnieniu i chorobach serca ze względu na dużą zawartość soli. Wybierajmy te, w których mięso jest(...) powinny unikać ciężarne, dzieci, seniorzy, rekonwalescenci. Co na talerz? Te ryby warto jeść: Łosoś - dość tłusta ryba morska. Ma spośród nich najwięcej kwasów omega-3. Polecana dla osób z chorobami...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Niezdrów jak ryba?

    ...i właśnie dlatego najpopularniejsze w naszym kraju są obecnie panga, tilapia i ryba maślana. Te trzy gatunki są smaczne i w porównaniu z innymi dużo tańsze. Poza zaletami mają jednak także wady(...) i tilapia to chude ryby słodkowodne, które do Polski trafiają głównie z chińskich i wietnamskich hodowli. Zawierają mało białka, kwasów omega-3 oraz witamin. Co więc przekonuje wielu z nas do ich...

  • Ryby coraz częściej goszczą na stołach Polaków. Warto jednak zadbać, aby w parze z ilością szła również jakość. Oto pięć gatunków ryb, których lepiej nie serwować bliskim. Fot. 123RF/Picsel Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co więcej, specjaliści do spraw żywienia polecają zjadanie ryb ze...

  • Czego  nie wiesz o rybach?

    ..., a zapach nie może być zbyt intensywny. By mieć pewność, że kupiony produkt jest świeży, wystarczy włożyć go w domu do miski z wodą. Dobra ryba opadnie na dno, niezdatna do spożycia zaraz wypłynie na powierzchnię. Warto poznać różnicę między rybami dziko żyjącymi i hodowlanymi. Pierwsze dorastają w naturalnym otoczeniu, a ich pożywienie nie jest sztucznie modyfikowane w przeciwieństwie...

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Przyjdź na obiad, w pakiecie dostaniesz pedicure

    Jedna z restauracji w Indonezji postanowiła, że nie będzie ograniczać się wyłącznie do karmienia swoich gości. Podłogę lokalu zamieniono w wielką sadzawkę pełną rybek. Gdy goście jedzą, tilapie wyskubują im ze stóp zgrubiały naskórek.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Ryby mają głos

    Kucharze zachwalają ich zdrowotne właściwości. Ale ryba rybie nierówna. Które najlepiej jeść? Specjaliści nie są zgodni: dietetycy mówią jedno, ekolodzy drugie. Sprzeczne zalecenia ekspertów sprawiają, że łatwo się pogubić. Jak wyplątać się z tej sieci? Oto nasz przewodnik, dzięki któremu dowiesz się, co lepsze: szprotka czy płotka.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...