• Informacje na temat:

    ryba smażona - morszczuk

Przepisy na temat: ryba smażona - morszczuk
  • Smażona, wędzona, z folii czy na parze?

    ...miejscem, gdzie powinno się karmić malucha. Zalecane dla małych dzieci są łosoś, makrela atlantycka, dorsz, morszczuk, mintaj i sola. Spośród słodkowodnych zaleca się karpia, węgorza i pstrąga. Ryba(...)Dla kogo ta ryba? Dzieci, nawet te najmłodsze, powinny jeść ryby. Według dietetyków taki pokarm powinien znaleźć się w ich jadłospisie nawet dwa razy w tygodniu. Dla maluchów (do trzeciego roku...

  • Wakacyjna ryba

    Ryba rybie nierówna W nadbałtyckich kurortach smażalnia znajduje się w co drugim budynku. Wiele z nich to typowo sezonowe lokale, gdzie niestety liczy się tylko szybki zarobek. Są jednak miejsca, gdzie ceni się dobrą rybę. Współpracują z rybakami i serwują rzeczywiście świeże ryby, a nie odmrażane płaty zalegające w lodówkach od zimy. Jeśli zastanawiacie się, czy najpopularniejsze polskie ryby...

  • Czas na dobrą rybę

    Ryba rybie nierówna Nad Bałtykiem smażalnie znajdziemy dosłownie na każdym kroku. Wiele z nich to typowo sezonowe lokale, gdzie niestety liczy się tylko szybki zarobek. Są jednak miejsca, gdzie ceni się dobrą rybę. Współpracują z rybakami i serwują rzeczywiście świeże ryby prawie prosto z kutra, a nie odmrażane płaty zalegające w lodówkach od zimy. Jeśli zastanawiacie się, czy...

  • Ryba w sosie rodzynkowym

    Składniki na 6 porcji: 1 kg filetów rybnych w kostkach (np. z mintaja, morszczuka), 3 łyżki mąki, olej do smażenia, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, niewielki świeży brokuł, 12 niewielkich marchewek, kopiasta łyżka masła Na sos: 5 dag rodzynek, szklanka słodkiej śmietanki, liść laurowy, ziele angielskie, 3 goździki, 1/2 kg cebuli...

  • Ryba dla każdego?

    Jednak jeśli zdejmiemy z niego spieczoną skórkę, maluch może spróbować odrobinę mięsa (należy tylko uważać na ości!). Niemowlę można oprócz tego poczęstować zupką rybną, zaś dwulatka - karpiem w galarecie lub rybą w warzywach. ● Domowa zupka z rybą (po 8. miesiącu) Marchew, pietruszkę i ziemniaka pokrój na kawałki i włóż do wrzątku. Oczyść z ości porcję surowego fileta z morszczuka i dodaj...

  • Ryba po toskańsku– w pomidorach

    Składniki na 4 porcje: 4 filety z dowolnej białej ryby (np.: dorsza, mintaja, morszczuka, halibuta) łyżka oliwy por, oczyszczony i pokrojony w krążki 1 i 1/2 łyżki kaparów 1/2 szklanki białego wina 400 g (puszka) pomidorów (najlepiej z bazylią i czosnkiem) Sposób przygotowania: 1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 2. Wlej oliwę do rondla i rozgrzej. Wrzuć pokrojony por...

  • Cztery sposoby na rybę

    ...gotuj jeszcze kilka minut. 3. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i chili. Gotowe danie posyp odłożoną natką. Morszczuk w papilotach Składniki: 60 dag filetów z morszczuka 1 cytryna(...) i papryki. Na tym umieść zamarynowane kawałki morszczuka. Obłóż je oliwkami. Posyp natką. Papier zwiń, końce mocno skręć. Piecz 15 minut w 175 st. Przed podaniem odwiń. Skrop pozostałą oliwą. Posyp...

  • Morszczuk w cieście

    Składniki na 4 porcje: - 1 kg filetów z morszczuka, - jajko, - mąka pszenna, - sok z jednej cytryny, - szklanka piwa, - przyprawa uniwersalna do potraw, - olej, sól Przygotowanie: Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Skropić sokiem, oprószyć przyprawą, odstawić. Jajko wbić do miseczki, dodać szczyptę soli, piwo i mąkę w takiej ilości, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Rybę...

  • Składniki: 1 kg ryb z morszczuka lub mintaja - filety, 1 puszka brzoskwini, 3-4 średnich cebul, 1 mały słoik ketchupu, 1 słoik czerwonej papryki.

  • Ryba po japońsku - Agnieszka

    ...600g filetów (dorsz, morszczuk ? bez ości), 4 cebule, 1 słoik papryki konserwowej, 1 słoik ogórków konserwowych, olej do smażenia; na ciasto: 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 0,5 szklanki mleka, na zalewę: 2 szklanki wody, 4 łyżeczki ketchupu, 0,5 szklanki oleju, 3 łyżki octu, 1 mały koncentrat pomidorowy (puszka), 2 łyżki cukru...

Artykuły na temat: ryba smażona - morszczuk
  • Bo ryba jest dobra na wszystko

    ...mleka. Dodajmy jeszcze, że mięso ryb zawiera dużo witamin. Ich ilość jest związana z zawartością tłuszczu. Chude gatunki (np. mintaj, morszczuk, dorsz, tuńczyk, pstrąg i szczupak) są bogate(...) powinny zbyt często pojawiać się na naszych talerzach. Na przykład ryba maślana obfituje w kwas oleinowy, który jest niestrawny dla człowieka i może wywołać problemy żołądkowo-jelitowe. Z kolei...

  • Ryby mają głos

    Kucharze zachwalają ich zdrowotne właściwości. Ale ryba rybie nierówna. Które najlepiej jeść? Specjaliści nie są zgodni: dietetycy mówią jedno, ekolodzy drugie. Sprzeczne zalecenia ekspertów sprawiają, że łatwo się pogubić. Jak wyplątać się z tej sieci? Oto nasz przewodnik, dzięki któremu dowiesz się, co lepsze: szprotka czy płotka.

  • Tłuszcze w diecie

    ...płuc. Dlatego ryby morskie jedzmy przynajmniej 2 razy w tygodniu. Wybierajmy łososia, dorsza, morszczuka, halibuta, solę, płastugę, miecznika, makrelę oraz śledzia. W kwasy omega-3 bogate są: pestki...

  • Dziś ryby mają głos!

    ...rozgrzanego piekarnika (180° C) na 20-25 min. Podawaj od razu, z pieczonymi ziemniakami. Przygotowanie: 50 minut Porcja: 390 kilokalorii Ryba w marchewce Składniki na 5 porcji: 80 dag marchewki, 1/2 pęczka(...). Ryba z marchewką wyśmienicie smakuje z ryżem na sypko lub pieczonymi w ziołach ziemniakami. Przygotowanie (bez czasu rozmrażania): 40 minut Porcja: 345 kilokalorii Ryba z patelni Składniki na...

  • Dzieci i ryby

    ...czy flądra. Są one najbardziej wartościowe. Jednak warto też jeść chude ryby morskie: dorsza, solę, mintaja i morszczuka. Dla małego i dużego Ze względu na cenne wartości odżywcze, ryby znajdują(...) w drugim roku życia, oczywiście po uzgodnieniu z pediatrą. Śledzie i spółka Mięso ryb nie wymaga długiej obróbki termicznej. Zbyt długie smażenie lub pieczenie sprawia, że ryba jest...

  • Kolka - jak jej uniknąć?

    ..., masło (jedzmy go nie więcej niż łyżeczkę dziennie).  Wskazane są chude mięsa (indyk, królik, cielęcina, dziczyzna, wołowina bez tłuszczu) i chude ryby (morszczuk, mintaj, płoć, sola, dorsz, pstrąg(...), zapobiegającego temu rodzajowi kamieni.  Wytrącaniu się kamieni moczanowych sprzyjają z kolei puryny. Związki te znajdują się w białku, a więc mięsie i rybach – trzeba ograniczyć ich spożycie. Dobrze też...

  • Naturalne kuracje na kolkę wątrobową

    ..., królika, kurczaka bez skórki, cielęcinę i wołowiną bez tłuszczu. Wskazane są chude gatunki ryb, morszczuk, mintaj, dorsz, pstrąg (najlepiej pieczone na parze, czyli bez dodatku tłuszczu). Wybieraj...

  • Menu na obniżenie cholesterolu

    ..., morszczuk czy halibut. Każdego dnia jedz produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, zwłaszcza jogurty i kefiry. Jedz orzechy i nasiona. Szczególnie migdały, orzechy włoskie, poza tym siemię...

  • Dieta lekkostrawna

    ...pieczywo pszenne z ziarnami słonecznika, chudy nabiał, np.: twaróg, jogurt grecki, maślankę, oraz powidła i dżemy. Dwa razy w tygodniu sięgajmy po chude ryby morskie - tilapię, solę, dorsza i morszczuka...

  • Kolka - jak jej uniknąć

    ...nabiał, masło (jedzmy go nie więcej niż łyżeczkę dziennie). Wskazane są chude mięsa (indyk, królik, cielęcina, dziczyzna, wołowina bez tłuszczu) i chude ryby (morszczuk, mintaj, płoć, sola, dorsz, pstrąg(...), zapobiegającego temu rodzajowi kamieni. Wytrącaniu się kamieni moczanowych sprzyjają z kolei puryny. Związki te znajdują się w białku, a więc mięsie i rybach - trzeba ograniczyć ich spożycie. Dobrze też...