• Informacje na temat:

    ryba po chińsku w sosie

Przepisy na temat: ryba po chińsku w sosie
  • Keczup z pomidorów

    Czy wiesz, że keczupu nie wymyślił Henry Heinz? Pierwszy keczup powstał w XVII wieku w Chinach i był stosowany jako słodko-kwaśna przyprawa do dań rybnych. Sos sporządzano z marynowanych w occie ryb. Zresztą jego nazwa znaczy dosłownie: zaprawa do ryb - z chińskiego kôe-chiap - pisze Patrycja Machałek, autorka książki "Przetwory z pomysłem".

  • Smaczny pomysł na "Udka po chińsku w sosie kokosowym"

  • Indonezja na talerzu

    ...egzotyczną mieszkanką warzyw w sosie arachidowym. Chociaż wspomniane dania (w różnych odmianach) występują w całym archipelagu, to jednak według znawcy tematu i właściciela restauracji "Galeria Bali", Witolda...

  • Bardzo łatwe, szybkie i smaczne :)) Można zabrać do pracy, zrobić na imprezę lub zwyczajnie na obiad:)

  • Ryba słodko-kwaśna 200 g filetów z soli; łyżka mąki kukurydzianej; białko; łyżka wódki; łyżka białego octu winnego; sól; imbir, natka pietruszki; 250 ml bulionu rybnego. Filety pokroić w niewielkie kawałki. Ubić białko na lekką pianę i osolić. Dodać wódkę i 3/4 mąki kukurydzianej. Wymieszać i ubić na jednolite, niezbyt gęste ciasto. Otoczyć rybę w cieście, smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym...

  • Szybki, łatwy i nie wymagający obiad ;) Robię go zawsze gdy dopada mnie leń lub nie mam czasu.

  • Dania jednogarnkowe na rodzinny obiad

    Polędwiczki wieprzowe po chińsku Sposób przygotowania Polędwiczki wymyj, wysusz, przekrój wzdłuż na pół, a potem pokrój w niewielkie plastry. Ugniataj je lekko dłonią, przypraw do smaku solą(...), obficie posyp posiekaną natką. Ryba w pomidorach Sposób przygotowania Filety oprósz solą i pieprzem oraz mielonym imbirem, skrop sokiem z cytryny i odstawi na 1-2 godziny. Obrane cebule...

  • NIC WYSZUKANEGO ALE WARTE SPRÓBOWANIA;)

  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...nieuprażonym. Kapustę umyj, odetnij od każdej ogonek. Przekrój wzdłuż na pół. Obtocz w sosie. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kapustę z obu stron, aż zmiękną liście. Podawaj posypaną uprażonym sezamem. Rosół...

  • szybkie, smaczne danie :))

Artykuły na temat: ryba po chińsku w sosie
  • Ryba i siu mai z dymki

    Przepis z programu "Gok Wan: oblicza chińskiej kuchni".

  •   Byłam wczoraj na konsultacji z moim medykiem od medycyny chińskiej… zdrowieję… na diecie zgubiłam 1 kilogram w ciąu ubiegłego tygodnia ale to jeszcze...

  • Wszystko mi sie pomieszalo - na zdjeciach sa potrawy kuchni tajskiej, chinskiej, szanhajskiej, koreanskiej. O to chyba tyle. Kuchnia tajska. W miare pikantna. Jaka to ryba? A Bog jedyny raczy(...). Odswieza, gasi pragnienie. Mniam Ryba (nie wiem jaka) z chili. Jak widac zielone i czerwone. Pikantna, slodka. Asmatykom nie polecam :) Liscie - salata, kapusta, cos co roslo przed restauracja...

  • ...sosami, rendang czyli wołowina duszona przez wiele godzin w mleczku kokosowym, oraz gado-gado, będące egzotyczną mieszkanką warzyw w sosie arachidowym. Chociaż wspomniane dania (w różnych odmianach...

  • ...cieniutenki kolorowy makaron i pyszna wolowine w formie plasterow w sosie pikantnym i z orzeszkami ... na to musialam znalesc miejsce ... Jadlam sobie pomalutku i z podziwem obserwowalam Wlochow...

  • Pulpety na trzy sposoby

    ...około 2 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. W sosie koperkowym Uformowane pulpety gotujemy w bulionie. Pod koniec wrzucamy posiekany koperek. Wywar zaprawiamy śmietaną wymieszaną z małą ilością...

  • Traktuj trzustkę jak skarb. To ci się opłaci

    ...masła i śmietany, odstaw majonez. Tłuste mięso wieprzowe zastąp drobiem, rybami oraz tofu. Jedz często, lecz mało: 5-6 niewielkich posiłków dziennie. Nie przejadaj się. Do wyboru, do koloru...

  • Nawyki, które szkodzą zdrowiu

    ...gotowane z rybą, jajkiem czy mięsem można przechowywać do 4 dni; dania smażone - do 2 dni, sosy i sałatki - do 3 dni, buliony i wywary mięsne i warzywne oraz mięsa w sosie - do 2 dni, jaja na twardo...

  • Produkty, które zawierają więcej soli, niż myślisz

    .... w mięsie i rybach. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że sól podobnie jak cukier silnie uzależnia. Nic dziwnego więc, że chętnie dosalamy potrawy, chociaż wcale nie jest to konieczne.  Codzienne...

  • Chińskie kontrasty

    Ryba słodko-kwaśna 200 g filetów z soli; łyżka mąki kukurydzianej; białko; łyżka wódki; łyżka białego octu winnego; sól; imbir, natka pietruszki; 250 ml bulionu rybnego. Filety pokroić w niewielkie kawałki. Ubić białko na lekką pianę i osolić. Dodać wódkę i 3/4 mąki kukurydzianej. Wymieszać i ubić na jednolite, niezbyt gęste ciasto. Otoczyć rybę w cieście, smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym...