• Informacje na temat:

    ryba po azjatycku

Przepisy na temat: ryba po azjatycku
  • Azjatycki przepis na szczupłą sylwetkę

    ...- krótko i w bardzo wysokiej temperaturze. Tak przyrządzone produkty zachowują większość swoich składników odżywczych. Ryba to podstawa Jednym z podstawowych składników diety Azjatów są ryby morskie...

  • Natto czyli zdrowa przekąska

    Natto to sfermentowana soja, którą Japończycy jedzą na śniadanie. Ma dużo wit. K. Kupimy ją w sklepach ze zdrową żywnością lub kuchnią azjatycką (14 zł/100 g).

  • Azja na talerzu

    Kuchnia azjatycka to jeden z kulinarnych trendów, na jaki wskazuje szefowa kuchni Jenny Morris. W ślad za tym nurtem do naszej spiżarni przemknie wiele elementów i składników typowych dla kuchni azjatyckiej jak kimchi czy wodorosty.

  • Śledzie po tajsku według Darii Ładochy

    .... Chodzi o upewnienie się, czy ryba została złowiona w sposób przyjazny środowisku, dobry dla ekosystemów, sprzyjający innym zwierzętom morskim, które nie są celem połowów, jak morświny, delfiny...

  • Makarony – wartościowa baza wiosennego menu

    ..., których nie powinno zabraknąć w naszym codziennym menu: warzywami i owocami, a także nabiałem, mięsem czy rybami. Pamiętajmy też, iż jest to częsty i niezwykle wartościowy składnik wszelkiego...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Zamiast zwykłego obiadu możesz zaserwować rodzinie sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem mięsa, ryb, makaronu, sera lub ziemniaków. Nikt się jej nie oprze!

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...herbatą. Słodki wschód  Na wschodzie natomiast króluje kuchnia szanghajska, gdzie podstawą jest słodki smak. Potrawy opierają się w dużej mierze na rybach i owocach morza. Przyprawy dodawane są umiarkowanie. Wyjątek stanowi cukier, który w dużych ilościach trafia do większości dań. Jedzenie przygotowywane jest na parze. Jednym z najpopularniejszych dań przygotowanych tą techniką jest ryba...

  • Ryby. Recepta na długie życie?

    ...nienasycone kwasy tłuszczowe - czyli najcenniejsze frakcje tzw. kwasów Omega-3, które występują wyłącznie w rybach. 100g mięsa z pstrąga pokrywa z nawiązką dzienne zapotrzebowanie na te substancje(...) w tłuste ryby o 45% zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów dietozależnych. Każda ryba jest także doskonałym źródłem jodu, magnezu, żelaza, potasu oraz fosforu. Warto zadbać o obecność w diecie...

  • Zupa tom yum - ulubione danie kuchni tajskiej Pascala Brodnickiego

    Ulubionym daniem kuchni tajskiej kucharza Pascala Brodnickiego jest zupa tom yum. "Azjaci korzystają ze świeżych, lokalnych produktów" - mówi PAP Life Brodnicki.

  • Ryby w diecie dziecka. Jakie najlepsze?

    .... W rybach znajdują się też cenne dla zdrowia minerały (m.in. wapń, fosfor, żelazo czy jod) oraz witaminy (A, D, PP i z grupy B). Nasza rada Jeżeli chcesz mieć pewność, że twoje maleństwo otrzymuje(...) zawdzięcza specjalnej karmie, którą ryba jest żywiona. W sklepach coraz częściej można też kupić łososia atlantyckiego. Ma on jasne mięso, i wbrew pozorom jest nie mniej, ale bardziej wartościowy od...

Artykuły na temat: ryba po azjatycku
  • Zupa ramen z imbirem

    Do zupy ramen można dodawać różne składniki, np. owoce morza czy pędy bambusa. Wśród najpopularniejszych rodzajów tego azjatyckiego rosołu są: tonkotsu-ramen (z wieprzowiną), shōyu-ramen (oparty na sosie sojowym) oraz shio-ramen, z drobiem lub rybą.

  • W Japonii istnieje wiele technik grillowania, które zasadniczo nosi nazwę teriyaki. Teriyaki jest tak popularne w Japonii, że kanapki z grillowanym mięsem można kupić nawet w fast foodach. Fot. 123RF/Picsel Mięso marynowane jest w sosie zwanym tare, na który składają się: sos sojowy, słodkie wino ryżowe oraz dodatki w postaci cukru lub miodu, a niekiedy również imbiru. Grilluje się głównie ryby: marliny, tuńczyki, łososie i pstrągi, czasem też owoce morza, a także krewetki czy kalmary. W...

  • Zen i sztuka łowienia ryb

    .... Ale nic z tych rzeczy - wędkarz nie łowi po to, żeby złowić, tylko po to, żeby być "na rybach". Na rybach można zapomnieć o świecie, z rodziną i pracą na czele, można oddać się długiej kontemplacji(...) przygotowanym na różne ewentualności. Załóżmy, że pan domu oddala się objuczony sprzętem wędkarskim i ubrany w charakterystyczną kamizelę. Jeśli ryba nie będzie brała jak opętana, mamy kilka lub...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • Ryby mają głos

    Kucharze zachwalają ich zdrowotne właściwości. Ale ryba rybie nierówna. Które najlepiej jeść? Specjaliści nie są zgodni: dietetycy mówią jedno, ekolodzy drugie. Sprzeczne zalecenia ekspertów sprawiają, że łatwo się pogubić. Jak wyplątać się z tej sieci? Oto nasz przewodnik, dzięki któremu dowiesz się, co lepsze: szprotka czy płotka.

  • Wraz z minioną majówką sezon grillowy można uznać za otwarty. A jeśli czas na grilla, to również czas na szaszłyki. Tym razem spróbujmy odmienić ich oblicze dzięki nutce azjatyckiego smaku. Fot. 123RF/Picsel Tym razem, żeby zaskoczyć zgromadzonych przy stole, zamiast tradycyjnych szaszłyków zróbmy azjatyckie sataye. Są to nadziane na bambusowe patyczki plastry mięsa lub ryby w charakterystycznej, pełnej egzotycznych przypraw marynacie, grillowane i podawane z sosami, najczęściej ostrymi....

  • Kozieradka pospolita: Więcej niż przyprawa

    Kuchnia i medycyna azjatycka korzysta z walorów kozieradki pospolitej od wieków. Roślina występuje też pod nazwami: boża trawka, greckie siano i koniczyna grecka. Ma niezliczone zasługi dla procesów metabolicznych, jest rekomendowana diabetykom. Komu opłaca się korzystać z niepospolitych walorów tej przyprawy?

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • Kuchnia kraju kwitnącej wiśni

    Od pewnego czasu na półkach polskich sklepów pojawiają się produkty kulinarne pochodzące z krajów dalekiego wschodu. Bogactwo orientalnych sosów i marynat oferowanych przez delikatesy pozwala nam puścić wodzę fantazji i improwizować w kuchni tworząc swoje ulubione połączenia smakowe. Zapracowani doceniają dania azjatyckie ze względu na krótki czas ich przygotowania, a także różnorodność przypraw pozwalającą na przełamanie monotonii codzienności.

  • Kuchnia afrykańska to prawdziwy tygiel smaków i zwyczajów kulinarnych. Na przestrzeni wieków kolejni przybysze osiedlający się na Czarnym Lądzie przywozili ze sobą własne tradycje i produkty spożywcze, które przyrządzane w warunkach lokalnych dały efekt w postaci różnorodnych i egzotycznych potraw. Dziś kuchnie marokańska, tunezyjska czy kenijska cieszą podniebienia podróżników i inspirują kucharzy z całego świata. Fot. 123RF/Picsel Chcąc poznać tajniki kuchni afrykańskiej należy pamiętać, że...

Zdjęcia na temat: ryba po azjatycku