• Informacje na temat:

    ryba okon

Przepisy na temat: ryba okon
  • Ryba w warzywach

    Składniki: okoń morski, dorada lub inna ryba wypatroszona i oczyszczona brokuł 20 dag pomidorków koktajlowych 20 dag zielonej fasolki szparagowej 2 marchewki pół kalafiora cebula cytryna sól pieprz Przygotowanie: 1. Rybę opłucz, skrop sokiem z połowy cytryny, posyp solą i pieprzem. Warzywa oprócz pomidorków pokrój, gotuj 10 minut na parze. 2. Pomidorki umyj, pokrój na...

  • Smaczne danie,okoniamorskiego mozna zastapic slodkowodnym, makrela, badzinna ryba. A warzywa mozna uzywac jakie sie lubi. Marynata do ryby jest naprawde mniam

  • Okoń pieczony w papryce

    Nie tylko dla wędkujących.

  • Danie z rodzaju - szybko, zdrowo i pożywnie. Uwielbiam takie połączenia, które mogę szybko przygotować, a następnie czerpać dużą przyjemność z jedzenia, które dostarcza mi pozytywnej energii. Taki posiłek najczęściej wybieram po treningu lub kiedy chcę zjeść szybki, ale zdrowy, lekki i sycący posiłek. Poszczególne składniki dania doskonale ze sobą współgrają. Okoń jest delikatny i soczysty. Soczystość dostarczają nam również warzywa, które otula nuta oregano. Serdecznie polecam :D

  • Filet z okonia po hiszpańsku - przysłała Ola

    ...filet bez ości z okonia; 1 duża papryka czerwona; 2 duże papryki zielone; cebula; 1 ząbek czosnku; 4 duże pomidory bez skórki (miękkie)

  • Labraks czyli okoń morski zapiekany pod włoskim sosem, aromatyzowany gałązkami młodego tymianku.

  • Ryba w żółtym sosie

    Z ryb słodkowodnych.

  • Brancin – okoń morski, popularna w Adriatyku ryba z gatunku tych lepszych – bijlela riba. Smaczny, mięsisty, niemający wiele ości. I, co najważniejsze, świeżuteńki! Najlepiej smakuje z duszonymi z blitwą ziemniakami. Blitwa to rodzaj białego naciowego buraka, w smaku przypominającego nasz szpinak. Ale, niestety, blitwy na targu nie było, w pobliskim markecie zresztą też.

  • Szaszłyki z ryb - Renata

    ...80 dag filetów z ryb (np. z okonia), 5 łyżek wódki, 7 łyżek pikantnego sosu sojowego, 1 czerwona papryka, 2 pory, 35 dag kiełków fasoli z puszki, 25 dag kiełków soi z puszki, 1 ząbek czosnku, 1,5 dag świeżego imbiru, 7 łyżek oleju, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki octu winnego,5 łyżek pikantnego keczupu, sól...

  • Wypróbowany przepis na "Ryba w warzywach"

Artykuły na temat: ryba okon
  • Okoń z sosem musztardowym

    Prosto z grilla.

  • Jak jeść zdrowo, jak ciekawie przyrządzić rybę, jakie są nowe techniki gotowania - o tym wszystkim mówi znany kucharz, Robert Sowa. Od 22 lutego do 18 marca realizowany był projekt "Zdrowa szkoła", czyli cykl szkoleń adresowanych do uczniów szkół gastronomicznych. W ramch projketu "Zdorwa szkoła",jeden z najbardziej znanych mistrzów kuchni Robert Sowa wraz z Grzegorzem Łapanowskim przekonywali młodych adeptów sztuki kulinarnej do zdrowego odżywiania się.

  • Okoń morski po prowansalsku

    Składniki: Filet z okonia 150 ml oliwy 1 bakłażan Sól, pieprz, zioła prowansalskie Cukinia Czarne oliwki Czosnek (3 ząbki) 50 g selera naciowego Cukier 1,5 łyżki octu balsamicznego Połącz: czarne oliwki, czosnek, 50 ml oliwy, seler naciowy, ocet. Zmiksuj na pastę. Trybuj rybę, pokrój cukinię i bakłażan na plastry o grubości 5 mm, smaż na złoty kolor. Rybę dopraw. Ułóż na...

  • Boże Narodzenie to czas, kiedy zjadamy zdecydowanie najwięcej ryb. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jakie ryby serwujemy bliskim, gdyż niektóre z nich mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Ta wiedza z pewnością przyda wam się nie tylko w święta. Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co...

  • ​Okoń morski pieczony w soli

    Z kuchni hiszpańskiej.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Wydawałoby się, że już wszystko o rybach wiemy. Mają one jednak swoje sekrety. / 123rf.com 1. Najlepiej rozmrażać ryby w mleku Dzięki rozmrażaniu ryb w mleku zamiast w wodzie, pozbędziemy się nieprzyjemnego „smaku mrożonki". Ten trik sprawi, że ryba będzie smakować jak świeża! 2. Ryby można marynować tylko w lodówce Ryby pozostawiane w marynacie na dłużej źle znoszą temperaturę...

  • To o rybach musisz wiedzieć

    Jak rozpoznać czy ryba jest świeża i jak ją przygotować do spożycia? Oto kilka cennych rad.

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Okoń morski na sposób orientalny

    Czyli po francusku « bar ». Jedna z delikatnijszych morskich ryb. Znakomita w smaku i prosta w sublimacji. Dzisiaj, na obiad postanowiłam ją zrobić na wschodni sposób z cytrynyami z soli, z przyprawami i podać z kuksusem z szafranem i rodzynkami. Cała rodzinka zachwycona.   Przyrządzanie 10 minut Marynata 1 h Pieczenie 35 minut   1 okoń morski na 3 osoby to ryba około 750 g , bez...

  • Ryby coraz częściej goszczą na stołach Polaków. Warto jednak zadbać, aby w parze z ilością szła również jakość. Oto pięć gatunków ryb, których lepiej nie serwować bliskim. Fot. 123RF/Picsel Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co więcej, specjaliści do spraw żywienia polecają zjadanie ryb ze...