• Informacje na temat:

    ryba kapusta kiszona

Przepisy na temat: ryba kapusta kiszona
  • Kapusta - warzywo doskonałe w każdym calu

    Kapusta biała, włoska i czerwona ma wysoką wartość odżywczą i leczniczą. Najwięcej zyskamy włączając do menu kapustę kiszoną oraz surową. Kiszona ma szerokie grono wiernych fanów, a przed surową, w postaci surówek czy świeżo wyciskanego soku, chyba trochę się wzbraniamy. Jaki może być tego powód? Małe porcje Kapusta włączana stopniowo do diety może przynieść wiele korzyści procesom...

  • Najsmaczniejsza własnej produkcji :)

  • Ryba z warzywami

    ...1. Jarzyny umyj pod bieżącą wodą, obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 2. Warzywa włóż do wrzącej wody. Dodaj do nich zielony groszek i umytą, drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość ugotuj. 3. Do wywaru warzywnego delikatnie włóż pokrojoną na większe kawałki rybę. Dodaj przecier pomidorowy i masło. 4. Gotuj wszystkie składniki dotąd, aż ryba będzie miękka. 5. Rybę...

  • Kiszona kapusta domowa ma niepowtarzalny smak i aromat. Do zrobienia kapusty w domu skłoniło mnie brak dobrej kapusty (mocno kwaśnej, prawdziwie kiszonej a nie kwaszonej np. kwaskiem cytrynowym), której nawet nie można dostać na rynku. Przygotowuję ją kilka razy w roku. Kiszenie kapusty i innych warzyw to tak naprawdę proces fermentacji mlekowej ( z udziałem bakterii kwasu mlekowego). Do kiszenia kapusty niezbędna jest sól niejodowana, gdyż jod z soli jodowanej hamuje proces fermentacji...

  • Ryba z warzywami

    ...pietruszki. Całość ugotuj. 3. Do wywaru warzywnego delikatnie włóż pokrojoną na większe kawałki rybę. Dodaj przecier pomidorowy i masło. 4. Gotuj wszystkie składniki dotąd, aż ryba będzie miękka. 5. Rybę...

  • Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C. Pamiętam z dzieciństwa kiszenie w wielkiej bece, do której wstawiona była szatkownica. Sypało się to solą i ubijało takim dziwnym ubijakiem, który stanowił kołek z przybitą do końca kwadratową deseczką, bo beka była naprawdę gigantyczna. Czasami też deptało się kapustę. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kapusta deptana jest...

  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...„Końskie ucho”, bo przez kształt liści tak bywa nazywana, to ulubiona kapusta Chińczyków. Ma delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak. Jest chrupka i soczysta.

  • Pyszna, lekko chrupiąca i kwaskowa. Taka lubię najbardziej. Oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca.

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    Seler, pietruszka, czarna rzepa czy kapusta - to warzywa korzeniowe idealnie pasujące do dań zimowej kuchni. - Wszystkie te warzywa doskonale nadają się na zupę krem, czy jako puree, które będzie idealnym dodatkiem do pieczonych mięs czy ryb - uważa ekspert kulinarny "foodie people" Jakub Mikołajczak.

  • Kisimy ją od razu w słoikach.

Artykuły na temat: ryba kapusta kiszona
  • Niezgrany duet

    ...związane z niedoborem jodu powinny uważać na połączenie kiszonej kapusty z rybą. Ryby stanowią w naszej diecie źródło jodu, składnika niezbędnego do wytwarzania hormonów tarczycy. Natomiast kiszona kapusta zawiera związki goitrogenne, które osłabiają wchłanianie jodu. Osoby zdrowe nie muszą się jednak niczego obawiać.

  • Co jeść, aby wzmocnić się po chorobie?

    Nie może zabraknąć pełnowartościowego białka. Znajdziesz je w chudym mięsie, rybach i w półtłustym nabiale. Menu powinno obfitować w rosoły wołowe i drobiowe, zupy jarzynowe, krupniki, klopsy, pieczenie mięsne, kotlety.

  • Kimchi: Co, jak i z czym jeść?

    ...warto Podczas kiszenia rośnie liczba szczepów probiotycznych, bakterii octowych, które poprawiają odporność, i polifenoli, a te z kolei walczą z otyłością, cukrzycą i nowotworami. Ukiszona kapusta ma(...) podgrzewania. Wypłucz kapustę. Wkładaj po 3 liście razem z wysuszonymi rybami i przelewaj uzyskanym płynem. Na koniec zalej wszystko olejem. Odkręcaj słoik codziennie przez pierwszy tydzień. Po zakręceniu...

  • Dietetyczne kiszonki

    Kiszona kapusta z kaparami Składniki: 400 g kiszonej kapusty, 1 małe jabłko, 1 mała cebula, 50 g kaparów, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego, sok z 1 cytryny, sól Kiszoną kapustę odsącz i drobno posiekaj. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Obraną cebulę pokrój w kostkę. Całość wymieszaj, dodaj kapary. Oliwę połącz z sokiem z cytryny i przecierem. Surówkę polej...

  • Dieta makrobiotyczna, czyli  ograniczająca białko

    Taka dieta jest zalecana przy niektórych chorobach nerek, trzustki i wątroby. Trzeba ograniczyć spożycie mięs, ryb i nabiału. Należy łączyć zboża z warzywami, drób z owocami i ryby z sałatami. Zalecane są niełuskane ziarna zbóż (pszenicy, żyta, owsa, kasz, kukurydzy), orzechy i rośliny strączkowe. Białko trzeba jeść w małych ilościach – drób, ryby. Unikać tłustych mięs i wędlin. Należy wypijać co najmniej 2 litry płynów dziennie.

  • Rdzawiec w liściach boćwiny, fenkuł i mango oraz menu na nadchodzący tydzień.

    ...z ostatnich numerów “Régal” i bardzo mi się spodobał bo pierwsze RYBA a przepisy na ryby kolekcjonuję! Nie dla nas panierowane coś, smażone w głębokim tłuszczu i podane z kiszoną kapustą i z frytkami...

  • Znakomite letnie duety warzyw i owoców

    ...masłem z bułką tartą!  Na stawy Polecane są: m.in. kapusta, por, marchewka, pietruszka, seler. To źródła antyoksydantów, które zapobiegają zwyrodnieniom stawów. Opóźniają starzenie się stawów...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    Do położonej na południu Austrii Karyntii turystów przyciągają wysokie góry i przepiękne jeziora. To także kraina doskonałych produktów regionalnych, pysznych ryb i smaków łączących wpływy włoskie, słoweńskie i austriackie. Poznaj najlepsze przepisy kuchni karynckiej!

  • Święta inaczej

    ...w święta jest także ryba po grecku i w galarecie. Pierwsze danie ze względu na to, że zawiera dużo warzyw i dostarcza m.in. wapnia, cynku magnezu i likopenu (z pomidorów), związku, który zapobiega nowotworom. Z kolei ryba w galarecie ma tę zaletę, że jest gotowana. Ten sposób przygotowania lepiej niż smażenie zachowuje cenne kwasy tłuszczowe. Inne ważne składniki, np. żelazo, które podczas gotowania...

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...