• Informacje na temat:

    rukola z czerwoną fasolą

Przepisy na temat: rukola z czerwoną fasolą
Artykuły na temat: rukola z czerwoną fasolą
  • Jak zwiększyć wchłanianie żelaza u chorych na anemię

    ...soki). Dobrymi źródłami wapnia są sardynki oraz żółty ser, a także komosa ryżowa, rukola, koperek, fasola i migdały. Miedzi dostarczą ci płatki owsiane, orzechy, ziemniaki, ryby i owoce morza, suszone(...) wołowym, pęczakiem, czerwoną papryką, natką pietruszki i cebulą, kompot morelowy. Albo: zupa fasolowa, wątróbka lekko usmażona z cebulą i jabłkami, ziemniaki z wody, buraczki, kompot truskawkowy...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Co jeść, aby wzmocnić włosy i paznokcie

    W menu nie może zabraknąć nabiału, chudego mięsa i wędlin, drobiu oraz jaj, które dostarczają potrzebnego białka. Niezbędne są też grube kasze, makarony razowe i pieczywo pełnoziarniste.

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Co jeść, by złagodzić objawy reumatyzmu

    ​Jadłospis powinien obfitować w pełnowartościowe białko - chude mięso (drób, królik, indyk), ryby, sery, twarogi, fermentowane produkty mleczne. By dieta dostarczała kolagenu i pobudzała jego produkcję, jedz wywary z kości - zupy, galaretki, galantyny mięsne.

  • Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy? Fiolet na naszym talerzu Jakiś czas temu niemal wszyscy przekonywaliśmy się do zielonych owoców i...

  • Ciąża: Ostrożne odżywianie

    W ciąży trzeba się zdrowo odżywiać - to zdanie powtarzane jest nagminnie kobietom w stanie błogosławionym. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pewne produkty, nawet choć są zdrowe, mogą szkodzić, szczególnie przyszłym mamom. Na co powinny uważać?

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Jak jeść, by dożyć stu lat

    ..., oczywiście z umiarem. Menu gwarantujące długowieczność Produkty zalecane: rośliny strączkowe: czarna fasola, fasola czarne oczko, ciecierzyca, soczewica warzywa, a zwłaszcza: zielone (jarmuż, rukola...

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...