• Informacje na temat:

    rukola jajko

Przepisy na temat: rukola jajko
  • Burger z jajkiem

    Składniki:  bułka biała lub pełnoziarnista  jajko  kilka plasterków boczku  rukola  pomidor  keczup, musztarda Przygotowanie: Boczek kładziemy na patelnię i przypiekamy na małym ogniu. Nie dodajemy tłuszczu, powinien wystarczyć tłuszcz, który wytopi się z boczku. Gdy boczek lekko się zrumieni, wybijamy na niego jajko. Smażymy ok 2-3 minut (aż jajko się zetnie). Gdy jajko się...

  • Lubi mój mąż na śniadanko

  • Rozmaitości z soczewicy z jajkiem

    ...1 jajko. Gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową. Tak samo ugotuj pozostałe jajka. Soczewicę wymieszaj z orzeszkami, skrop oliwą, nałóż na talerze. Dołóż po porcji gruszek z papryczką i 1 jajku. Posyp...

  • Lekki, szybki obiad dla dwojga idealny z lampką białego wina

  • Wiosenne burgery z sadzonym jajkiem i bekonem

    Jeśli chcesz nadać burgerom bardziej wyrafinowany smak, zastąp sałatę rukolą, a bekon – ogonówką brandenburską.

  • Szybkie i zdrowe śniadanko

  • Sprawdzony przepis na "Rukola z pomarańczą"

  • Naleśniki z drobiem i rukolą

    Składniki: Naleśniki: pół litra mleka 20 dag mąki jajko 2 łyżki oleju sól ostra papryka Farsz: op. rukoli 20 dag mozzarelli pół puszki kukurydzy pół kg piersi kurczaka kostka sera topionego przyprawa do gyrosa olej Przygotowanie: Naleśniki: składniki zmiksuj, przypraw. Usmaż naleśniki. Farsz: kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą do gyrosa, usmaż na oleju...

  • Wypróbowany przepis na "Jajko sadzone z sałatą i pomidorami"

Artykuły na temat: rukola jajko
  • Jajko sadzone w naleśniku

    Sposób przygotowania: 1. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jedno jajko i olej. Mieszając, stopniowo dolewaj wodę, możesz użyć trzepaczki albo miksera. Ciasto ma być bez grudek.  2. Smaż naleśniki na(...) jajko, a po bokach ułóż kawałki szynki i sera. Złóż 4 krawędzie naleśnika do środka tak, by powstał rodzaj koperty.  4. Smaż jeszcze przez kilka minut, aż całe białko będzie ścięte. Ostrożnie zsuń...

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...

  • Awokado z jajkiem i boczkiem

    Sposób przygotowania: 1. Dojrzałe owoce awokado umyj, a następnie przekrój na pół. Wyjmij pestkę. Część miąższu delikatnie wyjmij za pomocą łyżki.  2. Do zagłębienia w każdej połówce wbij jajko. Posyp solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Możesz także obsypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. Piecz w 200°C przez 10-15 minut, aż białko się zetnie.  3. W tym czasie na niewielkiej ilości tłuszczu...

  • W okresie wielkanocnym zużywamy wyjątkowo dużo jajek. W końcu są one składnikiem ciast, sosów, pasztetów oraz wielu innych potraw. Jak sprawdzić, czy aby na pewno są one świeże? Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcemy mieć pewność, że potrawy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne do spożycia. Co innego, jeśli...

  • Serowe naleśniki z prosciutto i jajkami

    ...sadzone. Połóż na każdy naleśnik plasterek sera wędzonego, szynki dojrzewającej, trochę rukoli i jajko sadzone. Dopraw i podawaj.  *** #POMAGAMINTERIA Fundacja Centaurus - największy w Europie azyl dla...

  • Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy? Fiolet na naszym talerzu Jakiś czas temu niemal wszyscy przekonywaliśmy się do zielonych owoców i...

  • Flan czyli czosnkowy budyń i sos z rukoli

        Brzmi nietypowo dla nas Polaków jedzących budyń na słodko i tylko na słodko ! Ten jest ostry ale nie za ostry, słony, podany z ziołowym, mocnym...

  • Wielkanoc bez jajek? Nie ma takiej opcji! Jednym z najprzyjemniejszych momentów przygotowań do świąt jest malowanie pisanek. Nie może ich zabraknąć w wiklinowym koszyczku ze święconką. Fot. materiały prasowe W czasie przepełnionego radością świątecznego poranka składamy sobie życzenia, dzieląc się... jajkiem! Jest ono bohaterem wielu wielkanocnych zwyczajów na całym świecie. Bez wątpienia gra główną rolę w czasie świątecznych posiłków. Nowe, inspirujące przepisy sprawią, że jajka szybko nam...

  • Tost francuski z wędzonym łososiem i jajkiem w koszulce

    Masz wolny dzień? Rozpocznij go od śniadania, którego przygotowanie wprawdzie zajmie ci chwilę, ale które rozpieści cię swoim smakiem.

  • W naszym społeczeństwie krąży mnóstwo mitów na temat jajek. Kiedy tak naprawdę możemy je zjeść i jak rozpoznać te, które do spożycia się nie nadają? Fot. 123RF/Picsel W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne do spożycia. Co innego, jeśli kupujemy jajka. Tutaj, w pierwszej kolejności musimy zaufać terminowi ważności, jaki widnieje na opakowaniu, a następnie domowymi sposobami sprawdzić świeżość zakupionego towaru. Co powinno być dla nas sygnałem...