• Informacje na temat:

    rozwalkowac chleb

Przepisy na temat: rozwalkowac chleb
  • Mazowiecka szynka w pszennym chlebie

    Staropolskie danie wraca dziś do łask. Nic dziwnego: Wystarczy ukroić kromkę chleba i kanapka gotowa!

  • Proste muffinki z chleba tostowego

    Jak wykorzystać wyschnięty chleb tostowy...

  • Podpłomyk staropolski

    Jest to najstarsza forma chleba, która w dawniej stanowiła jego tańszą alternatywę wśród mniej zamożnej ludności. Jego historia sięga czasów dawnych Słowian, którzy jedli je jako dodatek do wszystkich potraw. Podpłomyk ma postać małego placka pieczonego na żarze (stąd też jego nazwa). Przygotowuje się go z mąki i wody bez użycia drożdży. Sposób przygotowania 1. Do miski wlej mleko, dodaj...

  • Wesołe kanapki  z szynką i serem

    ...lodówki do stężenia. 2. Sałatę opłucz, osusz listki. Umyj pomidorki koktajlowe. Pokrój je w cienkie plasterki. Kromki chleba tostowego posmaruj cienko masłem. Połowę obłóż listkami sałaty, plasterkami(...) termin przydatności do spożycia. Pamiętaj jednak, że najlepiej przechowywać je w lodówce. Bułki oraz tradycyjny chleb przed włożeniem do chlebaka koniecznie wyjmij z folii. Pieczywo dłużej zachowa...

  • Smakowitości na każdy dzień

    Jajko sadzone w grzance Sposób przygotowania 1. Chleb tostowy rozłóż na desce do krojenia, a następnie za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj tak, by się spłaszczył. Następnie wciśnij go(...) miseczek z chleba. W każde zagłębienie wbij jajko. Posyp solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Możesz posypać startym serem. Piecz 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekanymi ziołami...

  • Wigilia po staropolsku

    Karp w migdałach Sposób przygotowania 1. Oczyściwszy karpia, posolić. Ugotować włoszczyznę w wodzie lub piwie, tj. pietruszkę, seler, por, marchew. Wrzucić w ten smak jednego grzyba, parę cebul, sól, pieprz, ziele angielskie. I tym zimnym smakiem zalać rybę w rondlu. Wrzucić cytrynowej skórki, kawałek skórki z chleba żytniego i ugotować na mocnym ogniu.  2. Osobno ugotować do zrumienienia...

  • Barszcz z uszkami nadzianymi karpiem

    Sposób przygotowania 1. Buraki obierz, umyj. Pokrojone przełóż do słoika. Dodaj przyprawy, zalej wodą. Zamknij i odstaw. Po 3-4 dniach zbierz pianę, wyjmij skórkę chleba. Po tygodniu zakwas jest gotowy.  2. Na barszcz zalej włoszczyznę 1,5 l wody. Gotuj ok. 60 minut. Wyjmij warzywa, dodaj buraki, zakwas, przyprawy i sok. Mocno podgrzej, ale nie gotuj (barszcz straci kolor). 3. Farsz: Podsmaż...

  • Potrawy na cały tydzień

    ...bulionu, gotuj do miękkości mięsa.  2. Pod koniec gotowania wrzuć pokrojone ziemniaki, masło, natkę. Możesz dolać szklankę czerwonego wina lub nieco sosu pomidorowego. Podawaj z chlebem...

  • Włoskie pieczywo

    Proste przepisy na włoskie chleby i bułeczki. Delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz - doskonałe jako dodatek oraz solo.

  • Pomysły na śniadanie, obiad i kolację

    ..., posiekanym drobno szczypiorkiem i pieprzem. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory. Na chlebie tostowym ułóż liście szpinaku i pokrojone w plasterki ogórki.  2. Posmaruj pastą z tuńczyka. Dodaj obrane i pokrojone w cienkie plastry awokado. Przykryj kromką chleba tostowego i posmaruj wierzch przyprawionym masłem. Ułóż kanapki na grillu elektrycznym, zaciśnij i piecz około 3 minuty. Podawaj od...

Artykuły na temat: rozwalkowac chleb
  • Sałatka warzywna z chlebem pita

    ...pieczone warzywa. Podziel ciasto na kawałki, uformuj kulki. Rozwałkuj każdą kulkę. Piecz w 270 st. C przez 5-7 minut. Natnij chlebek i nakładaj sałatkę.

  • Chleb ma wszechstronne zalety. Leczy, przynosi szczęście, chroni przed wróżkami, a nawet sprawia, że ludzie uświadamiają sobie własne błędy. Fot. 123RF/Picsel W większości kultur chleb był symbolem podstawowych potrzeb człowieka - w Indiach mówi się, że podstawą życia człowieka są "roti, kapra aur makan", czyli chleb, ubranie i mieszkanie, w modlitwie "Ojcze nasz" prosimy o chleb, symbolizujący pokarm niezbędny do życia. W londyńskiej gwarze Cockney, słowo "bread" czyli chleb, oznacza?...

  • Pieczemy chleb

    ...bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować olejem. Odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia - w cieple. Piekarnik nagrzać do 220°C. Przez 10 minut piec chleb w tej temperaturze, potem obniżyć ją do 180°C i dopiekać jeszcze około 40 minut. Upieczony chleb lekko zwilżyć wodą. Z płatkami owsianymi i owocami Składniki na 1 bochenek:  200 g pełnoziarnistej...

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Wciąż piecze się go według tradycyjnych receptur, a na rynku pojawia się coraz więcej nowych rodzajów pieczywa, wzorowanych na chlebach włoskich, francuskich czy niemieckich. Fot. 123RF/Picsel W Polsce znamy wiele odmian chleba i bułek, ale generalnie pieczywo dzielimy na pszenne, czyli wypiekane z jaśniejszej lub ciemniejszej mąki pszennej; żytnie, produkowane na zakwasie z mąki żytniej, czasem z dodatkiem drożdży; oraz mieszane,...

  • Zakręcone bułeczki z cheddarem

    Jaka fotografka kulinarna wyciąga z blachy świeżo upieczoną bułeczkę, zanim zrobi zdjęcie? Taka, która właśnie czekała 20 dłużących się w nieskończoność minut w kuchni wypełnionej zapachami tego, co najlepsze na świecie - sera, masła i oczywiście świeżo pieczonego chleba - by wreszcie pojawiły się bułeczki i w momencie, kiedy wreszcie można je było wyjąć z piekarnika, uznała, że dość czekania...

  • Jaki produkt bywa najczęściej umieszczany na czele listy zakazanych przez osoby, które próbują zrzucić kilka kilogramów? Oczywiście pieczywo. Jednak pojawiła się jego nowa odmiana, która zdaniem naukowców, może zupełnie zmienić nasze nawyki żywieniowe. Fot. 123RF Przechodząc na dietę, najczęściej zaczynamy odmawiać sobie słodyczy oraz różnego rodzaju niezdrowych przekąsek. Kolejnym krokiem bywa także ograniczenie spożycia białego pieczywa, a nawet jego całkowite wyeliminowanie z diety....

  • Mille-feuille w nowoczesnym wydaniu

    Sposób przygotowania: Zmiksuj wędzonego łososia, krewetki, drobno pokrojoną dymkę i śmietanę (bądź twarożek) na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj kromki chleba i smaż na patelni aż będą chrupkie. Aby przygotować glazurę, wymieszaj sos sojowy z miodem. Przełóż mus z łososia do rękawa cukierniczego i formuj małe rozetki na kromce smażonego chleba. Na wierzchu połóż kolejną...

  • W ostatnich latach w naszym kraju zapanowała moda na domowe pieczenie chleba. Wiele osób własnoręcznie zagniata bochenki i samodzielnie tworzy zakwasy, bo w końcu nic nie smakuje tak dobrze jak kromka świeżego, domowego pieczywa. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada rocznie blisko 100 kilogramów chleba, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Jak się okazuje, jedząc chleb, możemy bardzo dużo zyskać. Zawarte w nim magnez oraz witaminy z grupy B poprawiają...

  • Mąką można leczyć

    ...-glukany naturalnie wzmacniające odporność. Z mąki można piec chleb, kosztuje ok. 6 zł  (w sklepach ze zdrową żywnością). Na depresję? Mąka orkiszowa  Pszenica orkisz, nazywana też szpelcem, jest(...) udział w wytwarzaniu serotoniny, czyli hormonu szczęścia), a jego niedobory powodują spadek energii oraz gorsze samopoczucie, a nawet depresję. Mąkę orkiszową można stosować do wypieku chleba, ciast, do...

  • Wielu osobom chleb nigdy się nie znudzi. Niektórym trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre sklepy oferują nam jedynie produkty chlebopodobne. Sprawdź, jak na niewiedzy klientów, zarabiają producenci. Fot. 123RF/Picsel Podrabianie chleba jest prawie tak stare, jak historia tego produktu. Mimo, że zmieniają się sposoby fałszowania pieczywa, to główne powody tego procederu pozostają niezmienne. Chcemy mieć wszystko jak najszybciej i jak najniższym...