• Informacje na temat:

    różne na ciasta ze zdjęciami

Przepisy na temat: różne na ciasta ze zdjęciami
  • Szybkie ciasto "cztery ćwiartki"

    Jest kilka takich przepisów kulinarnych, gdzie prosty i łatwy zestaw składników jest już gwarancją sukcesu. Przykładem jest przepis na idealne kruche ciasto Agnieszki Kręglickiej - receptura na kruchy spód: 3-2-1, to jest 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru. Teraz pora na idealne ciasto ucierane, które można w dowolny sposób modyfikować. Do przygotowania ciasta "cztery ćwiartki" potrzebujemy...

  • Drożdżowy kulebiak

    ...domieszaj orzechy. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na dwa placki różnej wielkości. Formę wyłóż pergaminem. Spód i brzeg wylep większym plackiem. Na cieście rozsmaruj farsz. Przykryjmniejszym...

  • Obiad pachnący owocami

    Daj się skusić na polędwiczkę z gruszką czy kurczaka z winogronami! I przekonaj się, że mięso nie stanie się słodkie. Za to będzie kruche, soczyste i wyraziste.

  • Chrupiące faworki

    .... 3. Następnie jeden koniec paseczka z ciasta przełóż przez otwór - tak, jak jest to pokazane na zdjęciu. Aby faworki czekające na usmażenie nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną, czystą ściereczką(...) papierowym ręczniku. Gdy ostygną, przełóż je na talerz lub tacę, oprósz cukrem pudrem, przesianym przez sitko. Bardziej dekoracyjne Jeśli do krojenia ciasta na paski użyjesz specjalnego radełka...

  • Czekolada - uniwersalny składnik wielu deserów

    ...z niej rozmaite przysmaki - trufle, desery, ciasta, torty ślubne itp. - Uwielbiam czekoladę, gdyż jest uniwersalna. Można ją łączyć niemal z dowolnymi składnikami, a ona zmienia ich smaki. Interesuję się...

  • Portugalska kuchnia wspaniale opowiada historię tego kraju

    Nie byłem przygotowany na to, że znajdę w Portugalii tyle wspaniałych rzeczy: tak wiele ładnych miast, pięknych kościołów. Miałem gigantyczną przyjemność z odkrywania Portugalii prowincjonalnej, nieoczywistej, nie zadeptanej przez turystów - mówi Bartek Kieżun - dziennikarz kulinarny i autor książek "Italia do zjedzenia" i "Portugalia do zjedzenia".

  • Blog kulinarny: Internetowa książka kucharska

    ...się zapodziewały. Niekoniecznie ze zdjęciami." Teraz blog zawiera wiele przepisów, przede wszystkim na słodkości wraz ze zdjęciami, przy których niejeden zrobi się głodny. Autorka w prosty sposób opisuje każdy przepis a także odpowiada na pytania zadawane przez gości odwiedzających jej stronę. Dlatego ciasta, które opisuje, nie mogą się nie udać. Na blogu oprócz przepisów na ciekawe wypieki nie...

  • Róże karnawałowe

    ...). Z ciasta wykrawać po 3 krążki różnej wielkości. Każdy naciąć na brzegu w kilku miejscach. Zlepiać je po trzy (najmniejszy na wierzchu), dociskając w miejscu sklejenia. Środki krążków posmarować białkiem...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...kremówki ●2 łyżki chrzanu ●40 dag ciasta franc. ●żółtko ●kminek i majeranek Sposób przygotowania: Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę, seler, cebulę i ugotuj. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Dolej(...):  ●25 dag wędzonego boczku ●0,5 l zakwasu na żur ●2 ząbki czosnku ●4 łyżki ugotowanych, startych buraków ●śmietana do zup ●30 dag ciasta francuskiego ●żółtko ●kminek i majeranek ●olej Sposób...

  • Migdałowe gryziołki

    Świąteczne zapachy.

Artykuły na temat: różne na ciasta ze zdjęciami
  • Pierogi z różnych stron świata

    ...przykryj je pozostałymi krążkami ciasta. Zlepiaj brzegi, formując okrągłe pierożki. Układaj je na blasze wyłożonej pergaminem. Każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną kminku. Pierożki(...) szczypiorkiem, rozdrobnioną bryndzą oraz przyprawami. Odkrawaj po kawałku ciasta i wałkuj na wysypanej mąką stolnicy na niezbyt cienki placek. Po rozwałkowaniu ciasto nie może być zbyt cienkie, bo...

  • Ciasto Basków « déstructuré » czyli jak skomplikować coś prostego i menu na ten tydzień.

        W ostatnim numerze miesięcznika « Régal » dość szeroki artykuł opisuje tradycje kuchni baskijskiej. Jako że mieszkam po sąsiedzku kuchnię Basków...

  • Ciasto 3 KROLI - francuska tradycja.

    ...wypacza sens tej Galettes des rois... ale coz tradycja jest w ciaglym ruchu, ewoluuje. Jak i zreszta rodzaje tego ciasta... Pierwotnie byla to slodka bulka, pieczona w formie korony z dodatkiem(...) w Bordeaux Galette paryska... sklada sie z ciasta francuskiego i nadzienia migdalowego tak zwanej Frangipane... choc i tutaj wiele wersji jest juz dostepnych: z jablkami, z czekolada, z rozowymi...

  • Siedem ślubnych gadżetów niewartych wydawania pieniędzy. Goście i tak nie zwrócą na nie uwagi!

    ...​Każda z panien młodych pragnie, żeby jej ślub i wesele były idealne. Na długo przed imprezą przeczesują internet i katalogi w poszukiwaniu inspiracji. Chcą znać wszystkie aktualne trendy, żeby zachwycić gości. Często różnego rodzaju atrakcje - mniejsze czy większe - wiążą się ze sporymi kosztami. Tymczasem okazuje się, że na wiele rzeczy ludzie po prostu... nie zwracają uwagi.

  • Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retrowarzywa"

    W maju nakładem wydawnictwa Samo Sedno, ukazała się wyjątkowa książka kulinarna - "Retrowarzywa"! 105 oryginalnych przepisów zilustrowano 105 autorskimi zdjęciami przygotowanymi specjalnie na potrzeby tej publikacji.

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    Myślę, że Bóg bardzo kocha ludzi, którzy wykonują proste zajęcia, którzy nie są "na świeczniku". Zwykłą, codzienną pracą, wykonywaną w ukryciu naprawdę można się uświęcić - o bieszczadzkich smakach, pracy w hucie i "zbuntowanych" ciastach i o ostatniej książce przed emeryturą z Siostrą Anastazją Pustelnik FDC, cenioną kucharką i autorką książek kucharskich, rozmawia Sławomir Rusin.

  • Wolność zaczyna się w domu

    Obiecała sobie, że gdy dorośnie, nie będzie jak własna matka. Nie będzie płakała nad nieudanym ciastem, prosto z pracy biegła do kuchni, a sobotnich poranków spędzała w towarzystwie ścierki i odkurzacza. Dzisiaj ma 29 lat i trwa w swoim postanowieniu. Co więcej uczyniła z niego filozofię, którą pokochało pół miliona osób. Kto taki? Ch**owa Pani Domu.

  • Kulinarnie z kraju Basków.

      Kuchnia Basków różni się znacznie od tej ogolnofrancuskiej, o ile ta ostatnia w ogóle istniej, gdyż silne zróżnicowania regionale we Francji raczej...

  • ...kombinujemy  na Niny konderbal, ma buć tort Hello Kity, biszkopt sie piecze, maja być mufinki czekoladowe, tez w toku i kasztany z mielonego ciasta i  biszkoptów. Do tego będa słodkie przegryzki i na...

  • Zostałam wypatrzona w kościele

    .... Czy pomiędzy osobistymi fragmentami notujesz przepisy kulinarne? Ostatnio poczęstowałaś mnie jakimś ciastkiem z orzechami włoskimi. - Widzisz, jestem jak Anja Rubik - piekę ciasta, a później je rozdaję (śmiech). Zawsze, gdy jestem za granicą, zapisuje sobie jakieś przepisy. Ciastko, które jadłeś, odkryłam w Grecji. To Karydopita. Zaczęłam piec różne ciasta, bo uznałam, że mając 21 lat...