• Informacje na temat:

    rozczyn drożdżowy

Przepisy na temat: rozczyn drożdżowy
  • Swojski placek drożdżowy

    Przygotowanie:  1. Rozdrobnione drożdże rozrobić w odrobinie letniego mleka, dodając 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Do miski przesiać pozostałą mąkę. Dołożyć resztę cukru, jajko, wyrośnięty rozczyn oraz ostudzone roztopione masło. Dolewając mleko, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść...

  • Drożdżowe z dynią

    ...rozczyn. Rozpuść drożdże w 2-3 łyżkach ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru i łyżkę maki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Rozpuść masło w rondelku i pozostaw do ostygnięcia. Do przesianej mąki dodaj rozczyn, żółtka, sól, cukier, cukier wanilinowy, mleko, szklankę purée z dyni oraz roztopione masło. Wyrabiaj ciasto ręką lub mikserem ze spiralnymi końcówkami. Odstaw w ciepłe miejsce do...

  • Ciasto drożdżowe Anny

    ...1. Rozczyn : do wysokiej szklanej miski wrzucamy pokruszone drożdże (w temp. pokojowej). Posypujemy je łyżką cukru, a gdy cukier się rozpuści dodajemy pół szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!) i tyle mąki, aby powstało ciasto nieco bardziej gęste niż naleśnikowe, mieszamy. Przykrywamy całość suchą ściereczką. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia (ok. 7 minut). 2. Ciasto : w naczyniu...

  • Tarta drożdżowa

    Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier, 100 ml mleka, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na ok. 15 min. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp sól, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko i wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzyj na tarce...

  • Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe?

    W kuchni Andrzej Polan pokazał jak zrobić idealne ciasto drożdżowe. – Drożdże potrzebują pożywienia, a pożywieniem jest na pewno nieduża ilość cukru – wyjaśnił. Jak prawidłowo zrobić rozczyn? Kucharz pokazał swoje ulubione wypieki z ciasta drożdżowego. Jak przekształcić klasyczne ciasto drożdżowe w półfrancuskie?

  • Ślimak drożdżowy pachnący cynamonem

    Składniki: 27 g drożdży instant, pół szklanki mleka, pół kg mąki, sól, 2 jajka, 15 dag masła, 12 łyżek cukru brązowego, cukier waniliowy, łyżka cynamonu, łyżeczka kardamonu. Drożdże wymieszaj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia. Masło (10 dag) stop, ostudź. Mąkę, jajka, 6 łyżek brązowego cukru i waniliowy, szczyptę soli i masło, wymieszaj. Dodaj rozczyn, wyrabiaj, aż ciasto...

  • ​Drożdżowe ciasto z dynią

    ...dynię na tarce o grubych oczkach. Chwilę podduś ją w garnku, by sok odparował. Potem zmiksuj i pozostaw do ostygnięcia.  Zrób rozczyn. Rozpuść drożdże w 2-3 łyżkach ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru i łyżkę maki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Rozpuść masło w rondelku i pozostaw do ostygnięcia. Do przesianej mąki dodaj rozczyn, żółtka, sól, cukier, cukier wanilinowy, mleko, szklankę...

  • Drożdżowe babeczki śliwkowe

    Składniki: 25 dag mąki 3 dag świeżych drożdży 130 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 5 dag masła paczka cukru waniliowego 1 kg śliwek 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu płatki migdałowe Przygotowanie: 1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj rozczyn ze świeżych drożdży (kilka łyżek mleka wymieszaj z drożdżami, łyżeczką cukru i kilkoma łyżeczkami...

  • Drożdżowe z konfiturą i cynamonem

    ...podwojenia objętości. Masło rozpuść w garnku, przestudź. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru, dodaj do rozczynu, wymieszaj. Dodaj białka, mąkę, sól, wlej masło, wyrabiaj ciasto. Przykryj i odstaw do...

  • Swojskie bułeczki z jagodami

    ...1. Rozczyn : do wysokiej szklanej miski wrzucamy pokruszone drożdże (w temp. pokojowej). Posypujemy je łyżką cukru, a gdy cukier się rozpuści, dodajemy pół szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!) i tyle mąki, aby powstało ciasto nieco bardziej gęste niż naleśnikowe, mieszamy. Przykrywamy całość suchą ściereczką. Zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia (ok. 10 minut). 2. Ciasto : w naczyniu...

Artykuły na temat: rozczyn drożdżowy
  • Drożdżowy zajączek

    Przygotowanie: 1. Przygotować rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru oraz 3 łyżek mąki. Składniki rozczynu rozetrzeć w misce łyżką, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, wystudzić. 2. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą mąkę, cukier i jajko z żółtkami. Miksować lub wyrabiać ręcznie, stopniowo dolewając roztopione masło. Gdy ciasto...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Pyszne ciasto drożdżowe

    ...1. Przygotowany rozczyn drożdżowy pozostawiamy, przykryty ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy tylko podwoi swoją objętość, łączymy go z pozostałymi składnikami i ponownie zagniatamy. Rozczyn przetrzymany dłużej może nadać ciastu niepożądany kwaśny zapach. 2. Aby ciasto drożdżowe było bardziej puszyste, doświadczone gospodynie doradzają użyć samych żółtek - białka nadają ciastu...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Drożdżowe ślimaczki

    Sposób przygotowania: 1. Do pokruszonych drożdży wlej połowę mleka. Dodaj 1 łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto. Włóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.  2. Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Orzechy wymieszaj ze śmietanką...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego makowca. Zobacz, w jaki sposób przygotowuje go Beata Śniechowska. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 25 g cukru 100 ml ciepłego mleka 2 żółtka Ok. 30 g masła (w temperaturze pokojowej) Masa makowa: 200 g zmielonego maku 4 łyżki miodu Ok. 50 g rodzynków Ok. 50 suszonej żurawiny Ok. 50 g orzechów włoskich, posiekanych Ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Ok. 40 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 białka Sól...

  • Drożdżowe rogaliki

    Sposób przygotowania: 1. Tłuszcz roztop w rondelku. Do miseczki wkrusz drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru i ¼ szklanki mleka, wymieszaj. Wsyp 3 łyżki mąki. Wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do przesianej mąki dodaj pozostałe mleko, cukier, jajka, wystudzony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Drożdżowe ruloniki

    ...1. Do rondelka włóż tłuszcz, roztop. Do pokruszonych drożdży dodaj 1 łyżkę cukru oraz ¼ szklanki mleka, wymieszaj. Wsyp 3 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min. 2. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, mleko, żółtka, przestudzony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne...

  • Drożdżowe ciasto z pyszną kruszoną i dżemem śliwkowym. Drożdżowe60 dag świeżych drożdży160 g cukru1½ szklanki letniego mleka1 kg mąki10 żółtek100 g masłaskórka starta z jednej pomarańczy2 łyżki jogurtu naturalnegokieliszek wódki (ok. 30 ml)szczypta soli Kruszonka 125 g mąki pszennej 50 g cukru (można dodać mniej)50 g masła2 łyżeczki cukru waniliowegogarść orzechów włoskich Dodatkowo 2 garście orzechów włoskich Dżem śliwkowy8 łyżek wody 2 łyżki cukru8 goździkówszczypta cynamonu szczypta...

Wideo na temat: rozczyn drożdżowy
  • W kuchni Andrzej Polan pokazał jak zrobić idealne ciasto drożdżowe. – Drożdże potrzebują pożywienia, a pożywieniem jest na pewno nieduża ilość cukru – wyjaśnił. Jak prawidłowo zrobić rozczyn? Kucharz pokazał swoje ulubione wypieki z ciasta drożdżowego. Jak przekształcić klasyczne ciasto drożdżowe w półfrancuskie? Na stole pojawiły się takie pyszności jak: choinka ze strucli z makiem i czekoladowe