• Informacje na temat:

    roszponka kapusta pomidor

Przepisy na temat: roszponka kapusta pomidor
  • Burgery mięsno-warzywne

    Przygotowanie 1. Kapustę cienko szatkujemy. Skrapiamy octem, dodajemy cukier i ugniatamy rękami kilka minut. 2. Umyte pomidory i obrany ogórek kroimy w cienkie plastry. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę dość grubo siekamy. 3. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do jogurtu, doprawiamy pieprzem, chili i solą, krótko mieszamy. 4. Indyka płuczemy pod bieżącą...

  • Sprawdzony przepis na "Roszponka"

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    ...- sól i pieprz - 2/3 szkl. bulionu drobiowego - roszponka i małe pomidory do dekoracji Sposób przygotowania: - W garnku rozmroź szpinak, dodaj posiekany czosnek, śmietanę, jajko, dopraw solą(...) sycylijskie Składniki: - 4 kotlety schabowe - po pęczku świeżego tymianku i oregano - cebula - ząbek czosnku - łyżka mąki - opakowanie przecieru pomidorowego - 3 łyżki małych czarnych...

  • Roszponka jest bardzo bogata w potas.

  • Sałatka, która równie dobrze może być deserem :) Roszponka z owocami komponuje się wyjątkowo smacznie!

  • Drobne listki roszponki i owoce to moje ulubione połączenie!

  • Rzadko uzywana ,ale bardzo smaczna i zdrowa ,ostatnio moja ulubiona :)

  • Niezwykle pyszne i zdrowe.

Artykuły na temat: roszponka kapusta pomidor
  • Burgery mięsno-warzywne

    ...1. Kapustę cienko szatkujemy. Skrapiamy octem, dodajemy cukier i ugniatamy rękami kilka minut. 2. Umyte pomidory i obrany ogórek kroimy w cienkie plastry. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę dość grubo siekamy. 3. Obrany czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do jogurtu, doprawiamy pieprzem, chili i solą, krótko mieszamy. 4. Indyka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

  • Warzywa sezonowe

    ...wiodą: kapusta, brukselka, jarmuż, marchew, buraki, ziemniaki, pietruszka, seler, por, dynia, natka, cykoria i roszponka.   Ewa Koza, mamsmak.com  (...) soczyste pomidory, które, trzeba zaznaczyć, zgodnie z nomenklaturą są owocami.   Sierpień Drugi miesiąc wakacji rozpieszcza nasze kubeczki smakowe młodą fasolką, kapustą i patisonami. Plony...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Sześć sposobów na wiosenne prace w ogrodzie

    ...(kalarepy, kapusty, kalafiora, brokułów) i sałaty. Siejemy w skrzynkach paprykę i pomidory. Stawiamy je w cieple (np. przy oknie). Do gruntu wsadzamy dopiero w drugiej połowie maja! Warzywa posiane jesienią...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Zbawienne odkwaszanie

    Produkty średnio zasadotwórcze:  buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak gotowany, banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, winogrona Produkty lekko zasadotwórcze : kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu, wiśnie, czereśnie, jabłka, gruszki, śliwki, zielona herbata...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF / Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą – jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna, inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Dieta przy zapalnych chorobach stawów

    ...zwalczające tzw. wolne rodniki, mające swój udział w stanach zapalnych. Szczególnie wskazane są: sałata, kapusta, ogórki, por, seler, pietruszka, strączkowe, kiełki. Właściwości przeciwzapalne mają też: rukola, roszponka, cykoria. Czosnek i cebula zawierają związki siarkowe, które ograniczają produkcję hormonów podtrzymujących stan zapalny. Stawy nie lubią warzyw z rodziny psiankowatych (papryki, pomidorów...

  • Kapustka króluje nie tylko na boisku, ale także na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon (nie ten sportowy) i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Dzięki niej przygotujemy proste dania, które wręcz zachwycają swoim smakiem i od razu przywodzą na myśl pierwsze, letnie dni. Warto wiedzieć, że warzywo to jest nie tylko wyjątkowo...