• Informacje na temat:

    rosyjskie pierogi

Przepisy na temat: rosyjskie pierogi
  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Pielmienie (pielmieni) to potrawa, która pochodzi z terenów wschodnich- dokładnie z Syberii. Ze względu na ostre warunki pogodowe, danie to cieszyło się bardzo dużym powodzeniem. Syberyjskie kobiety przyrządzały je dla swoich mężczyzn wybierających się na połów ryb lub polowanie.

  • Rosyjskie pierogi z mięsem

    Pyszne pierogi według tradycyjnego przepisu.

  • Smaczny pomysł na "Pierogi rosyjskie wareniki"

  • Kulebiak, czyli danie z kapustą w roli głównej - na rozgrzewkę przed świętami

    Bogdan Gałązka, szef kuchni Gothic Cafe na Zamku w Malborku, który przygotowywał kolację na uroczystą galę Żółtego Przewodnika Gault&Millau, która odbyła się pod koniec listopada we Wrocławiu, zdradził PAP Life swój przepis na kulebiaka. To drożdżowy pieróg nadziewany farszem, choć wywodzący się z kuchni rosyjskiej, popularny jest zwłaszcza na Lubelszczyźnie. Do przygotowania ciasta potrzebne...

  • Przepis wart wypróbowania: "Rosyjskie wareniki"

  • Przysmaki zza wschodniej granicy

    Solanka Zupa solanka uchodzi za tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ale jest też obecna na ukraińskich i białoruskich stołach. Warto spróbować jej wyrazistego, słono-kwaśnego smaku, według naszego(...) z "ruskim" farszem Dobrze znany farsz nie trafia tym razem do pierogów, a do wnętrza naleśników. Nawiasem mówiąc, charakterystyczne pierogi pochodzą z kuchni ukraińskiej, skąd po pewnym czasie trafiły...

  • Coś smacznego na śniadanko. Warto ten przepis wypróbować.

  • Szybko się robi

  • Sprawdzony przepis na "Rosyjskie pielmieni z mięsem"

Artykuły na temat: rosyjskie pierogi
  • Pielmieni - pierogi rosyjskie

    ...nadzienia. Brzegi zlep jak pierogi, a następnie zlep dwa rogi pierożka (tak jak uszka).  Gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Zobacz także:

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...ubrudzony mąką klei kulfony, ale od stolnicy odpędzić się nie da. Pierogi wigilijne "po bosacku" mają aromatyczne nadzienie pełne duszonej kwaśnej kapusty i leśnych grzybów, a do tego są piegowate, bo(...) kuchni polskiej", zaliczyłam pierogi do przekąsek gorących. Chociaż tradycyjnie w polskich barach i restauracjach podawane są jako danie główne. Ulepienie dobrej jakości pierogów to jednak koronkowa...

  • Kuchnia rosyjska

    Drożdżowe pierogi z mięsem Składniki na 4 porcje: 20 g drożdży, 2 łyżki cukru, 2 łyżki letniej wody, 500 g + 1 łyżka mąki, 125 ml mleka, sól, pieprz, 4 jajka, 125 g masła, 1 ubite jajko, 500(...) gorącej wody. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z mięsem. Farszem nadziewać pierogi, dokładnie skleić brzegi, gotować, aż wypłyną na wierzch. Boeuf Stroganow...

  • Smaki zza miedzy

    Polaków dziwi, że w prawdziwym ukraińskim barszczu pływa fasolka z tartym burakiem, ziemniakami i kapustą. Ukraińcom z kolei nie mieści się w głowie, że my do tej zupy - oprócz świątecznych uszek - nie wrzucamy już nic więcej. Jeśli chodzi o "ruskie" pierogi, to najbardziej rosyjskie są tak naprawdę te z mięsem, a nadziewane ziemniakami, kapustą, serem czy wiśniami - tak bardzo popularne w Polsce...

  • Gruzińska Droga Wojenna

    ....) znajduje się klasztor Cminda Sameba – jeden z najbardziej znanych zabytków w Gruzji. Na zmarzniętych i znużonych czekają restauracje serwujące zdecydowanie godne polecenia gorące pierogi (chinkali(...) dla dwóch osób. To duże pierogi (z mięsem, serem, ziemniakami...) charakterystycznie ulepione w kształcie sakiewek i mające prócz nadzienia także rosół.

  • Magda Gessler: polska kuchnia to największa kuchnia fusion na świecie

    Kuchnia to jest dziedzictwo narodowe, to część kultury. Poza tym to jest część rytuału, który zbliża do siebie - podkreśla Magda Gessler, z którą będzie można spotkać się na wrocławskich targach Pyszna Polska.

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...się kwasu chlebowego. Pierogi z kolei są ewidentnie azjatyckie, to chyba Chińczycy wymyślili ciasto na pierogi. Można je spotkać wszędzie - od Pragi po Pekin. Je się je w Uzbekistanie, na Ukrainie(...), skandynawskie, rosyjskie, francuskie, austriackie. No jasne, typowo środkowoeuropejskie są na przykład knedle. To jakaś odmiana pierogów, ale ciasto jest zupełnie inne, bo dodaje się do niego...

  • ...;). Po silnym dotlenieniu byłam lekko senna ale szczęśliwie dowiozłam Rodzicielkę do domu - w sam raz na kolację. Jadłyśmy pierogi co to je Madre z Siostrą Starszą / Średnią w piątek lepiła - ruskie, przepychotka!! I powiedzcie dlaczego pierogi są ruskie, a nie rosyjskie??? :) Z przyjemnością obejrzałyśmy z Madre też teatr "Udrękę życia" - Mam troszkę przysypiała ale cóż się kobiecie dziwić...

  • Czy warto jeść w przydrożnych barach?

    ...tejże. Można więc zjeść nieśmiertelne i prawie niemożliwe do zepsucia pierogi (często, z nieznanego powodu, obficie posypywane pietruszką), schabowego z ziemniakami, a także tradycyjny żurek w bochenku...

  • Wreszcie mam spokój, cisze, żadnych ludzi. Wszystko obeszłam w szkole, pozałatwiałam, omówilam, dopytałam. Zrobiłam zakupy mięsno-warzyne, ubraniowe, , teraz kurring-kapusniaczek na indyku,  i  chyba pierogi z serem.  Jeszcze troszkę pracy w ogrodzie i sprawy różne, w tym  opłacenie  oli j.rosyjskiego, prasowanie, na wieczór renowacja paznokci. Lubie zapch domu, cisze i brak   innych ludzi...

Zdjęcia na temat: rosyjskie pierogi