• Informacje na temat:

    rosół z limonką

Przepisy na temat: rosół z limonką
  • Obiad z dwóch dań

    Rosół orientalny z kolendrą i imbirem, a na drugie - pieczony Kurczak Zagrodowy w panierce kokosowej.

  • Smaczny pomysł na "Bezy z limonką"

  • Tajska zupa

    ...zredukuj, a następnie dolej rosół warzywny. Na koniec dorzuć świeżą kolendrę i kiełki, przypraw sosem sojowym i sokiem z limonki. Podawaj z wcześniej namoczonym makaronem ryżowym.

  • Sprawdzony przepis na "Kurczak z limonką"

  • Orientalny kalafior

    Sposób przygotowania Drobno pokrój cebulę i w garnku lekko ją przesmaż na oliwie, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ciecierzycę z puszki (bez zalewy) i powoli wlewaj rosół. Wszystko zagotuj. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, dodaj do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków. Wtedy dodaj pomidory...

  • Przepis wart wypróbowania: "Tarta z limonką"

  • Proponuję dziś przepis na moją wersję rosołu na golonce indyczej z mocą warzyw, pyszny, aromatyczny - król polskich zup. Serdecznie polecam :-)

  • Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie...

  • Rosół, to takie danie, które zawsze będzie mi się kojarzyć z rodzinnym domem, to smak jak u mamy. Bardzo często wykorzystywane przeze mnie na niedzielny czy uroczysty obiad, ponieważ jest uniwersalny, na można go podać na różne sposoby. Najlepszy oczywiście gorący, a w dodatku bardzo przydatny w okresach gdy dopadnie przeziębienie. Przez lata uczyłam się, jego struktury, żeby był klarowny, próbowałam wielu sposobów. Wykorzystywałam różne mięsiwo do tego, bo smak rosołu zależy od jakości i...

  • W zimowe, mroźne dni, nic tak nie rozgrzewa ciała i duszy jak rosół. Pyszny, esencjonalny, pachnący lubczykiem z nutą ostrości pieprzu. Prawda, ze na sama myśl o nim robi się cieplej? No, to do dzieła, gotujmy!

Artykuły na temat: rosół z limonką
  • Tajski rosół Tom Kha Gai

    Jeżeli istnieje bardziej popularne tajskie danie, to nie wiem, co mogłoby nim być. Każdy sądzi, że jest ono niezwykle trudne do zrobienia, ale jak widać, nie mogłoby być prostsze. Ta kokosowa zupa z kurczakiem to „rosół mocy” tajskich babć. To prosty tajski przepis, uwielbiany przez wielu fanów azjatyckiej kuchni, zaś wszytkie składniki są bez trudnu dostępne w sklepach z azjatycką żywnością...

  • Niemal w każdym domu rosół przygotowuje się według innego przepisu, dodając do niego nieco inne składniki. Jego smak może być bardzo tradycyjny lub nowoczesny, z nutą egzotyki. Każda z wersji warta jest spróbowania. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być trudne, ale z czasem, metodą prób i...

  • Ewa Wachowicz gotuje: Bulion po magnacku

    W tym odcinku programu "Ewa gotuje" zobaczymy, jak gwiazda przygotowuje magnacki bulion z jajem i limonką, szynkę z dzika pieczoną w chlebie oraz placek z masą grysikową i orzechami w karmelu. Zobacz  przepis na magnacki rosół na następnej stronie! Mięso umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dorzucić warzywa (wcześniej warto opiec je na suchej patelni lub...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Co należy jeść, aby zapobiec zakrzepicy?

    ..., ciepła woda z cytryną. Drugie śniadanie Kanapka z wędzonym łososiem, serkiem kremowym i kaparami, herbata owocowa. Obiad Rosół z kury z makaronem, kurczak z mlekiem kokosowym, curry, marchewką i bakłażanem, ryż brązowy, woda z limonką albo krem z buraków, makaron razowy z pesto z bazylii, oregano, oliwy i orzechów piniowych, sałatka z  pomidora, czerwonej papryki i czosnku, sok jabłkowy...

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...

  • Co jeść przy skłonności  do opryszczek?

    ...i koprem, woda z limonką. Obiad Zupa krem z groszku zielonego z grzankami, kaczka w pomarańczach, ziemniaki z wody, buraczki, kompot z owoców leśnych albo rosół z kury, gulasz z piersi kurczaka...

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...

  • Co jeść, aby wzmocnić się po chorobie?

    ..., ogórkiem i kaparami, herbata miętowa. Obiad Zupa fasolowa, klopsy z indyka w sosie koperkowym, ziemniaki z wody, sałatka z kapusty kiszonej, woda z cytryną albo rosół wołowy z makaronem, kasza(...) kremowym i szynką, sałata z pomidorami i oliwą, woda z limonką.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...