• Informacje na temat:

    rosół z kury

Przepisy na temat: rosół z kury
  • Jak zrobić rosół z kury?

    Rosół to podstawa kuchni polskiej. Najczęściej gotujemy go na niedzielny obiad, ale jest też podstawą innych zup - w tym klasycznej pomidorowej. Jak przyrządzić zdrowy i smaczny rosół z kury? Wypróbuj nasz przepis!

  • Rosół domowy

    Rosół jak z dawnych lat? Taką zupę przygotowuje się długo, ale cierpliwość popłaca. Nie ma ona nic wspólnego z wywarem z jednego udka i przypadkowych warzyw, ani, tym bardziej, z tym z kostki.

  • Idealny rosół na niedzielę

    Uwielbiany przez dzieci i dorosłych stanowi też żelazną pozycję w menu rekonwalescentów, bo to nie mit, że potrafi stawiać na nogi. Nawet czysty rosół popijany z kubeczka fantastycznie rozgrzewa(...) dla nich zbyt ciężkostrawny i zawiera sporo potencjalnych alergenów. Malcom najlepiej podawać zupy warzywne z dodatkiem mięsa ugotowanego osobno. A sam rosół? Najlepiej będzie zacząć go powoli...

  • Rosół prawie staropolski

    Gotowanie prawdziwie po staropolsku wydaje się dziś zupełnie nieekonomiczne i pracochłonne. Rzeczywiście, klasyczny rosół przygotowuje się długo, ale cierpliwość popłaca. Nie ma on nic wspólnego z wywarem z jednego udka i przypadkowych warzyw, ani, tym bardziej, z tym z kostki.

  • Rosół na przeziębienie

    Taki rosół idealnie sprawdzi się podczas zimowej aury.

  • Rosół – czego o nim nie wiedziałaś?

    Rosół to niezaprzeczalnie król niedzielnego obiadu, stały bywalec polskich stołów. Ochoczo serwowany na co dzień i od święta. Wszyscy doskonale znamy oraz doceniamy jego wyjątkowy smak. Co takiego ma w sobie, że możemy go jeść i jeść? Poznaj tajemnice rosołu oczko po oczku!

  • Ekologiczny rosół robi karierę

    Nie tylko Polsce, ale i w Nowym Jorku coraz bardziej docenia się ekologiczny bulion. Jego podstawą jest kurze mięso o wysokiej jakości. Czy wkrótce Polacy, tak jak Amerykanie, będą pić rosół z papierowego kubka?

  • Rosół z bazyliowymi kluskami

    Składniki: ćwiartka tłustej kury pół kg wołowiny bez kości włoszczyzna pęczek natki ziarna pieprzu i ziela angielskiego liść laurowy listek lubczyku Ciasto: po pół szklanki mąki i mleka(...) i pokrojoną włoszczyznę. Ugotuj. Przypraw. Rosół odcedź. Włóż związaną nitką natkę, przykryj, odstaw. Ciasto: składniki zmiksuj ze szczyptą soli. Usmaż na oleju cienkie naleśniki. Każdy zwiń, pokrój...

  • Tymbaliki z kurczaka

    ...  1. Zaczynamy od zagotowania w wodzie mięsa z kurczaka oraz warzyw: marchewki, selera, pietruszki, zielonego groszku. Doprowadzamy wywar do wrzenia, a następnie zbieramy wierzchni osad. 2. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i ziarna czarnego pieprzu oraz dwie kostki bulionowe (np. Rosółu z kury Knorr). 3. Gotujemy bulion, następnie przecedzamy. 4. Mięso i marchewkę siekamy...

  • Jaką zupę pani lubi?

    ...jeszcze 20-30 minut. Rosół odstawić, żeby przestygł, przecedzić przez gęste sito. Podawać z domowym makaronem i pokrojonym w kostkę mięsem kury. Krupnik na podróbkach drobiowych Składniki: • podroby(...) z miodem i przecedzonym wywarem ze śliwek, ponownie zagotować. Do gorącego, lecz niegotującego się barszczu wlać sok buraczano-jabłkowy. Podawać z pasztecikami lub diablotkami. Rosół królewski...

Artykuły na temat: rosół z kury
  • Rosół drobiowy

    Składniki: 1,4 kg udek, skrzydełek lub kości z kury 2 cebule 3 marchewki 1 por Natka pietruszki Sól Zagotuj 3,5 l wody. Wrzuć mięso, zmniejsz ogień. Zbieraj pianę. Dodaj warzywa. Gotuj minimum 3 godziny. Podawaj z siekaną natką pietruszki.

  • Niemal w każdym domu rosół przygotowuje się według innego przepisu, dodając do niego nieco inne składniki. Jego smak może być bardzo tradycyjny lub nowoczesny, z nutą egzotyki. Każda z wersji warta jest spróbowania. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być trudne, ale z czasem, metodą prób i...

  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

    ...w moich przepisach – 1 l bulionu to mój domowy bulion czy to rosół z kury, czy z cielęciny czy z warzyw… gdyż nie używam kostek, choć zdarza mi się używać koncentratu z galaretki albo saszetek z suszem(...) jestem chora bo potrzebuję wtedy wrócić do znanego kokonu emocji, odczuć i smaków, jak wtedy, gdy byłam małą dziewczynka i tato gotował specjalnie dla mnie rosół… Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Rosół inny niż wszystkie

    ...wiosennej aury. Z myślą o aktywnym przywitaniu wiosny marka Knorr przygotowała nowy wariant smakowy popularnej serii Gorący Kubek. Rosół z kury z nutą trawy cytrynowej to tradycyjny smak(...) nam choć na moment odświeżyć ciało i umysł, aby w pełni sił powrócić do czekających nas obowiązków. Świetnym sposobem na chwilę relaksu jest Gorący Kubek Rosół z kury z nutą trawy cytrynowej Knorr...

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...

  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...

  • Rosol, rosol... do sporzadzania zup... coz najszybciej jest posluzyc sie tym z kostki juz gotowej... w tej chwili sa do dyspozycji takie kostki eko nawet pod marka Knorr... rosol z kury, rosol wolowy(...) prawdziwej kury,  z warzywami... czesc zjemy od razu a reszte odparowuje silnie by rosol byl jak najbardziej esencjonalny i wlewam do woreczkow jak na lod... zamrazam... w tych paczkach. Gdy gotuje zupe...

  • Jaja to produkt wyjątkowy, który daje nam natura. Jaja żółteZnatury z Suflidowa zachwycają smakiem oraz unikalnym kolorem żółtka, które uzyskiwane jest dzięki specjalnie stworzonej recepturze pasz. Nasze kury zawsze mogą liczyć na troskliwą opiekę począwszy od wyklucia pisklęcia aż po dojrzałą kurę nioskę. Fot. Materiały prasowe/ Suflidowo Kury żywione są paszą ze starannie dobranych ziaren zbóż. Dobrze odżywiona kura znosi zdrowe i pełnowartościowe jaja. Wymarzony żółty kolor to zasługa...

Wideo na temat: rosół z kury
  • Jak zrobić prawdziwy rosół z kury?

    Rosół to podstawa kuchni polskiej. Tradycyjnie przygotowywany zwłaszcza na niedzielny obiad, jest może najpyszniejszą zupą naszej rodzimej kuchni. Mocny wywar warzywny w połączeniu z delikatnym bulionie mięsnym i trochę aromatycznych przypraw - rosół nie tylko świetnie smakuje, ale przede wszystkim ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jak przyrządzić klasyczny, zdrowy rosół z kury? Poznajcie nasz

  • Sajgonki wietnamskie Natalii Ngujen

    Architekt Natalia Nguyen z córką An Nguyen przyrządziła w kuchni "Dzień Dobry TVN" wietnamskie specjały: słodki ryżowy deser xoi gac, rosół z kury z bambusem i sajgonki.