• Informacje na temat:

    rosół z głowy karpia

Przepisy na temat: rosół z głowy karpia
  • Ostatnim czasem uwielbiam łączyć ciasto czekoladowe z owocowymi musami :) Owocowy zawrót głowy to pyszne ciasto, które pokochacie, a jej różnorodność smaków świetnie się przeplata.

  • szybkie, sycące, owocowe, ok. 320 kcal (bez płatków owsianych)

  • Cukinia duszona z piersiami kurczaka ,cebulą i kiełbasą

  • Wiecie co ? robiąc dziś obiad nawet nie ogarnęłam że dziś piątek od samego rana żyję czwartkiem. No nie ważne a że syn powiedział " mamo dziś piątek " byłam akurat w trakcie przygotowania obiadu a co najśmieszniejsze że cały obiad na zielono tak tak nawet jajka zielone bo od kur zielononóżek. Jakoś tak się złożyło nawet zaplanowane nie było.

  • Wbrew pozorom ciasto robi się szybko :)

  • Jest sezon na borówki, które ja osobiście uwielbiam i mogę jeść w każdych ilościach. Ale tylko nasze polskie, za amerykańskimi nie przepadam zdecydowanie. Zrobiłam więc pyszny koktajl, sporo zjadłam tak po prostu, a z reszty stworzyłam ciasto. (NIE)Zwykły biszkopt z masą borówkową, owocami i galaretką. Mniam!

  • Lekki i orzeźwiający drink na gorące dni

  • Kolor na dziś - purpurowy, fioletowy, ciemnoróżowy...I śniadanie w różowym tonie - Banan w buraczanej odsłonie :)

  • Sposób na wykorzystanie zamrożonych owoców. Prosty przepis.

  • Sprawdzony przepis na "Zupa z karpia ze śmietaną"

Artykuły na temat: rosół z głowy karpia
  • ... moj wigilijny karp " po zydowsku "

    Swieta coraz blizej a w moim zoltym garku nic swiatecznego ... az mi wstyd . No to wkladam KARPIA PO ZYDOWSKU  bez ktorego , nie wyobrazam sobie w domu...

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Skąd wziął się ten zwyczaj, jak kupić dobrego karpia i kiedy smakuje najlepiej? Oto kilka rad i trzy przepisy na karpia, które sprawdzą się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie...

  • Pan Bóg przymknie oko

    O krewetkach na wigilijnym stole, świątecznych wyprawach do kina, niechęci do karpia w galarecie oraz góralskich weselach opowiada Paolo Cozza.

  • Niemal w każdym domu rosół przygotowuje się według innego przepisu, dodając do niego nieco inne składniki. Jego smak może być bardzo tradycyjny lub nowoczesny, z nutą egzotyki. Każda z wersji warta jest spróbowania. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być trudne, ale z czasem, metodą prób i...

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    ...odtworzenia, niezapowiedziane wizyty odeszły w przeszłość. - Wyrastałam w domu otwartym ciepłym, gdzie każdy się dobrze czuł. Gdzie stół nigdy nie był pusty. W każdą niedzielę musiał być rosół(...) zrobić rosół, mielone, pierogi. Ale potem zorientowałam się, że nawet najprostsze przepisy mogą sprawiać wielu ludziom problemy. Choć niemal każdy miał okazję spróbować gołąbków, zrazów czy klopsów...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Eryk Lubos: Czuły drwal

    ...ugotować rosół, szła do kurnika, zarzynała kurę, odzierała ją z pierza i było po sprawie. Dziwi mnie, że teraz robi się aferę, bo karpia na wigilię trzeba ukatrupić. Mieszkając na wsi, rozumiałem, że...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Puste miejsce przy stole

    Tradycyjnie - dla niespodziewanego gościa. Ale w naszych myślach - dla kogoś, kto nie przyjdzie. Bo go nie ma, bo jest tysiące kilometrów dalej. W Wigilię tęsknota ma smak potraw, które jedliśmy wspólnie. Ma dźwięk melodii kolędy. Puste miejsce przy świątecznym stole to nie tylko brak kogoś ważnego. Także szansa. Basia podejmuje decyzję: nigdy więcej rozłąki z mężem. Alina godzi się z mamą. Kaśka - z byłym partnerem. A psycholog mówi: od żalu nie trzeba uciekać.

  • Makaron to wyjątkowo uniwersalny produkt, z którego bez trudu wyczarujecie wyjątkowe dania. Jak to zrobić? Skorzystajcie z przepisów naszego eksperta. Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl Wszyscy kochają makaron - spaghetti, fussili, penne i wiele, wiele innych. Nie dość, że jest tyle rodzajów, to jeszcze istnieje niemal nieskończona liczba sposobów jego przygotowania. Dziś prezentuję wam kilka sprawdzonych przepisów, których przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę. Uwielbiam prostotę i to ona...