• Informacje na temat:

    rosół po chińsku

Przepisy na temat: rosół po chińsku
  • Zupa pho - wietnamski rosół dla duszy

    Zupa pho to wietnamski rosół dla ducha. Jednak Paweł Krysiak z Instytutu Sztuki Kulinarnej zachęca, żeby jeść ją latem, nie zimą. Bo jak wiele dań kuchni orientalnej, zupa pho, w przeciwieństwie do naszego babcinego rosołu, ma właściwości wychładzające.

  • Skrzydełka po chińsku - przysłał Paweł

    Przyrządzanie: Skrzydełka kurze gotować przez około 15 min. Następnie wyjąć i odsączyć. Na patelni przesmażyć olej z miodem. W tym czasie w dużej szklance wymieszać rosół z sosem sojowym, nalewką i mbirem. To wszystko dodać do oleju z miodem, krótko przesmażyć. Skrzydełka włożyc do garnka (wcześniej pozwijać, żeby zajmowały mało miejsca) zalać wywarem i całość gotować ok 1 godziny. Może zabiera...

  • Ramen – egzotyczny i sycący przysmak na jesienną chandrę

    Ramen to nic innego jak treściwy rosół, przygotowany na mięsie wieprzowym lub drobiowym. To właśnie ten egzotycznie brzmiący przysmak stał inspiracją dla ogromu tzw. "zupek chińskich", które produkowane są masowo w praktycznie w każdym kraju na świecie. Za jego charakterystyczny smak odpowiadają także precyzyjnie dobrane warzywa i przyprawy oraz makaron, najlepiej typu azjatyckiego - udon...

  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...nieuprażonym. Kapustę umyj, odetnij od każdej ogonek. Przekrój wzdłuż na pół. Obtocz w sosie. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kapustę z obu stron, aż zmiękną liście. Podawaj posypaną uprażonym sezamem. Rosół...

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    ...swoich pikantnych potraw w imię zasady im ostrzej tym lepiej. Prostym do przygotowania daniem jest zupa Suan la tang. Do jej przygotowania należy przygotować rosół z kury, pierś z kurczaka, garść suszonych grzybów mun, kukurydzę, pędy bambusa, tofu, jajko, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, biały pieprz, pastę chili, ocet ryżowy i przyprawy. Następnie należy zagotować rosół i kolejno dodawać...

  • Makaron po polsku

    ...kulinarnym repertuarze kilka makaronowych dań o bardzo polskim charakterze. Niedzielny rosół Rosół z makaronem powszechnie serwowany w polskich domach podczas niedzielnych rodzinnych obiadów jest...

Artykuły na temat: rosół po chińsku
  • Zupy: odchudzają i leczą

    ...rozgrzewający rosół. Nasza ulubiona zupa pomaga pozbyć się zalegającej wydzieliny z oskrzeli i płuc, a parujący bulion to równie skuteczny sposób inhalacji. Ale nie tylko rosół podnosi naszą odporność...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Wyrusz w kulinarną podróż  z nową linią zup Kuchnia Świata WINIARY!

    ...sprawi, że z łatwością przygotujesz szwajcarskie danie w domowej kuchni. Rosół Chiński Kuchnia Świata WINIARY – to doskonały pomysł na przygotowanie wypróbowanego rosołu w zupełnie nowej(...) Cebulowa francuska Kuchnia Świata WINIARY – 1,80 zł Zupa Tajska Kuchnia Świata WINIARY (60g) – 1,80 zł   Zupa Serowa szwajcarska Kuchnia Świata WINIARY – 1,80 zł Rosół Chiński...

  • W naszym kraju każdego roku sprzedaje się aż 300 mln zupek chińskich. Teoretycznie wszyscy wiemy, że nie jest to zdrowy produkt, jednak często potrzeba zjedzenia szybkiego posiłku zwycięża nad rozsądkiem. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom popularne zupki błyskawiczne nie powstały w Chinach, a w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy w proszku, której przygotowanie ograniczało się wyłącznie do zalania jej...

  • Chorwacja nieoczywista: Region sisacko-moslawiński i jego atrakcje

    ..., tworzone według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, nalewki, esencjonalny rosół, soczystą jagnięcinę czy przyrządzonego po chorwacku - na widełkach w ogniu - karpia. Oczekiwanie na...

  • Nie wiedzą co to deser. W większości swoje zapotrzebowanie na cukier zaspokajają naturalnymi darami nieba. Słodkie niespodzianki i ciasteczka spożywają symbolicznie lub na specjalne okazje. Czego to Chińczycy nie wymyślą?! Fot. 123RF/Picsel "Czyścić stoły"- tak dosłownie brzmi tłumaczenie słowa deser z języka francuskiego (desservir). Dla Chińczyków jednak deser, nie ma nic wspólnego z degustacją słodkości lub serwowaniem smakołyków tuż po posiłku. Słodycze w Chinach podaje się jako przekąskę...

  • Wołowina stir-fry

    ...barwy, przez około 2 minuty. Wlewamy rosół i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy sos rybny, tamari, miód i chińską przyprawę. Dorzucamy bazylię, a gdy tylko przywiędnie, zdejmujemy wok z ognia...

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...

  • Instrukcja obsługi cebuli

    Dymka z twarożkiem Dymka to młoda żółta cebula. W smaku mniej ostra, choć wyrazisty jest szczypior. Dobrze komponuje się z twarożkiem i jajkami na twardo. Podsmażone plasterki dymki dodaje się do dań przyrządzanych po chińsku.  Szalotki nie smażyć Ta drobna cebulka rośnie w główkach przypominających czosnek. Pokryta jest bladofioletową łupinką. Ma ostry smak, dlatego przed obraniem warto ją...

  • Niemal w każdym domu rosół przygotowuje się według innego przepisu, dodając do niego nieco inne składniki. Jego smak może być bardzo tradycyjny lub nowoczesny, z nutą egzotyki. Każda z wersji warta jest spróbowania. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być trudne, ale z czasem, metodą prób i...