• Informacje na temat:

    rosół dla początkujących

Przepisy na temat: rosół dla początkujących
  • Niemalże smak mojego dzieciństwa. Ciasto jest wyjątkowo elastyczne, łatwo się z nim pracuje. Ciasto jest na bazie kefiru i bez jajek.

  • ja nie umiem gotować makaronu lazania więc robię to na naleśnikach

  • Idealne dla osób, które mają tendencję do przypalania naleśników lub problemy z przywieraniem ciasta. Tych budyniowych nie da się zepsuć :) Do naleśników ze zdjęcia użyłam budyniu karmelowego.

  • Szarlotka na kruchym cieście. Bez proszku do pieczenia i innych tego typu wynalazków ;-) Składniki poniżej - na tortownicę średnicy 24 cm.

  • Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie...

  • Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać tej zupy. mi się kojarzy z niedzielnym obiadem i gwarem przy stole. Gotuję ją zawsze kiedy jestem chora lub ktoś z mojej rodziny. Jest dla mnie najlepszą zupą świata. Na rosół zawsze mam ochotę.

  • Witam wszystkich :) Dzisiejsze wydanie rosołu to klasyk w polskich rodzinach na niedzielę. Prosty, szybki i przyjemny.. Nie potrzeba tu wielkich popisów kulinarnych, żeby wyszedł perfekcyjnie smaczny. Jak dla mnie, to najlepszy rosół na domowe obiady szczególnie z rodziną. A mina domowników, którym smakuje to miód na nasze serca, przynajmniej na moje.. Mam coś takiego, że jeśli komuś to smakuje to odczuwam taką dumę i zadowolenie, że jednak wyszło i posmakowało. Dzięki temu wiemy, że możemy...

  • U nas rosół bywa, jak mamy na niego ochotę. Rzadko w weekendy, gdyż mamy więcej czasu, który możemy przeznaczyć na „wymyślne” dania lub kilka jednocześnie. Jak zauważyliście przybył nam kolejny kociak, Yadzia. Uwielbia ona gotowanego kurczaka, więc ugotowaliśmy jej ćwiartki. Szkoda było wylać wywar, więc popełniliśmy dla nas rosół.

  • Przepis teściowej z serca tart. Obowiązkowo z ziemniakami.

  • Pstrąg idealnie nadaje się na delikatny rosół

Artykuły na temat: rosół dla początkujących
  • Magda Gessler świętuje 66. urodziny

    Gessler o radę dla początkujących restauratorów. Ekspertka zaleciła, żeby "nie byli pretensjonalni, żeby nie czerpali tak dużo z internetu, żeby sami próbowali raczej ze starych książek kulinarnych(...) w Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych św. Ferdynanda. Jej ojciec był korespondentem - dlatego dzieciństwo spędziła za granicą, m.in. na Kubie - matka zaś związana była z gastronomią. Co ciekawe, jej ojcem...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych potraw. Oto kilka porad jak przygotować idealny rosół w domowym zaciszu. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć...

  • Odkryj swoją kulinarną osobowość z limitowaną edycją etykiet przyprawy MAGGI!

    Przyprawa w płynie MAGGI od ponad 120 lat towarzyszy nam w codziennej kuchni. Już kilka jej kropel wystarczy, aby nasze potrawy nabrały niepowtarzalnego smaku i aromatu. Możemy dodawać ją do zup, sosów, dań mięsnych, warzywnych, marynat czy dipów… Możliwości jest naprawdę wiele. Nieważne czy dopiero stawiasz pierwsze kroki w gotowaniu czy jesteś już kulinarnym ekspertem, MAGGI jest dla...

  • W polskich domach rosół traktowany jest jak lek na wszystkie dolegliwości. Leczy przeziębienie, rozgrzewa ducha i zawsze smakuje pysznie. Każda rodzina ma swój własny przepis na idealny rosół. O czym powinniśmy pamiętać za każdym razem? 1. Mięso Standardowo rosół kojarzy nam się z mięsem z kurczaka, jednak nie zawsze musi to być nasz pierwszy wybór. Najważniejsze, by mięso było świeże i wysokiej jakości. Dobrze sięgnąć po takie pochodzące z ekologicznej hodowli lub bezpośrednio od...

  • Sekrety udanych zup

    ...i aromat wciąż jest dla ciebie nie do podrobienia? Każda pani domu ma swój tajemniczy składnik, np. liść selera czy lubczyku. Są jednak "pozycje obowiązkowe" w gotowaniu tej zupy. Mięso na rosół(...) początkujących pań domu. Żeby śmietana dodawana do zupy nie zwarzyła się, nie wolno mieszać jej bezpośrednio z wrzącą zupą. Śmietanę przed dodaniem do zupy można lekko posolić, zahartować - mieszając...

  • Niemal w każdym domu rosół przygotowuje się według innego przepisu, dodając do niego nieco inne składniki. Jego smak może być bardzo tradycyjny lub nowoczesny, z nutą egzotyki. Każda z wersji warta jest spróbowania. Fot. 123RF/Picsel Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być trudne, ale z czasem, metodą prób i...

  • Dom pachnący cynamonem

    ...zostać zrealizowane bez korzennych zapachów cynamonu, imbiru czy goździków. Zupa cytrynowa liczba porcji: 4 czas przygotowania: ok. godziny stopień trudności: dla początkujących Składniki(...): minimum 3-4 dni stopień trudności: dla początkujących Składniki: 300 ml octu jabłkowego lub winnego, 3 łyżki sherry (opcjonalnie), 100 g drobnego cukru, 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru...

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Antygwiazdor, dusza człowiek

    ...prywatności. "Jancia, Stasiek i Monia to dla niego największe wartości. Rodzina to baza, do której wraca", tłumaczy nam Eryk Lubos i dodaje: "Marcin to niesamowity facet. Wiele mnie nauczył. Zawód aktora ma(...), charakterystyczną dla tych największych - pokorę. Jej właśnie mnie nauczył. Sukces dziś jest, jutro go może nie być. I on o tym dobrze wie. Dlatego najważniejsza jest dla niego sumienna praca od rana do...

  • W niemal każdym polskim domu niedzielne przedpołudnie to czas gotowania rosołu. Poniedziałek to z kolei moment, w którym większość z nas zastanawia się, w jaki sposób wykorzystać jego resztki. Fot. 123RF/Picsel Zobacz też: Najśmieszniejsze wpadki kucharzy W polskiej kuchni to rosół uważany jest za jedno z tradycyjnych dań. Przygotowany z całej kury zagrodowej, tłusty, o intensywnym smaku i aromacie i intensywnie żółtej barwie. Tak naprawdę ile domów, tyle przepisów na rosół. Wiele zależy od...